Apple iOS 7
recenze

Apple iOS 7

Změna k lepšímu nebo horšímu?
69

iOS 7 po letech kompletně předělává vzhled systému - zbavil se textur nebo odlesků, zploštil a zjednodušil prostředí. Nejde ale jen o vzhled, Apple inovoval prvky staré a přidal funkce nové. Jednou z nejzajímavějších novinek je ovládací centrum, předělaná notifikační lišta nebo nový multitasking. A je toho mnohem víc.

Ve středu večer vyšel velký update pro mobilní zařízení Apple. Ano, mluvíme o iOS 7, který přinesl snad největší změnu od vzniku toho systému. Nejedná se možná o tu nejzásadnější aktualizaci, ale rozhodně o nejviditelnější. Z jednoho prostého důvodu – zcela inovuje design uživatelského prostředí. Jak bude systém vypadat, jsme věděli už od června, takže tu byla určitá možnost si začít zvykat. Když půjdeme na začátek, tak si uvědomíme, že změna nebyla přijata úplně dobře. Alespoň to tak vypadá podle rozvášněných diskuzí, které kritizovaly infantilní vzhled. To samozřejmě neznamená, že by se systém nikomu nelíbil. A já sám jsem z první bety byl poněkud rozpačitý, jak si můžete připomenout v našem prvním videopohledu z června. Dnes tu ale není beta, nýbrž ostrá verze.

Recenze Apple iOS 7

Je iOS 7 natolik zajímavou aktualizací, aby se mohlo mluvit o znovuzrození? S krátkým zaváháním odpovídám, že není. Sedmá verze iOS 7 možná vypadá jinak, ale je to stále ten samý systém. Přesně ten, který používáte už dlouho, akorát dostal pár změn a vylepšení (bohužel i zhoršení), na které se v dnešní recenzi podíváme. Včera jsem potkal několik lidí, kteří ještě aktualizaci neprovedli. Ptal jsem se proč a očekávanou odpovědí bylo, že se chtěli vyhnout problémům se stahováním a padajícími servery. Bylo to ale jinak, klíčovým rozhodnutím prý byla rozdělaná práce, kterou chtějí nejprve dotáhnout, a pak se věnovat přechodu na nový systém. Takové očekávání totiž skutečně u některých lidí najdete. Očekávají nový systém, se kterým se jinak pracuje. Tak to ale není, zas tolik se toho nezměnilo.

Infantilní design

Odkdy Apple cílí na děti? Ten nový design je jak z hračkárny. Spousta barviček, přechodů a zbytečných animací. Tak nějak zněla reakce spousty z vás i lidé z našeho okolí A není to nic překvapujícího, vizuální změna čehokoliv, co dlouhodobě používáte, může nést negativní ohlas. Obzvlášť, pokud vám starý vzhled nevadil. Přes veškerý počáteční odpor říkám, že jsem nakonec za změnu prostředí rád. I přes některá negativa, na kterých trvám. Tak třeba stále nerozumím tomu, proč se při zužování písma a zplošťování všeho některé značky zvětšují, proč ikona zprávy vypadá jako cvalík a kalendář vedle toho působí jako anorektik.

To jsou věci, které jsem kritizoval u bety a nezměnily se. Stejně tak mi stále nesedí tmavě černé pozadí hodin vedle jasných a zářivých ikon. A stále se mi nelíbí šedivý přechod na pozadí u fotoaparátu nebo nastavení. Stejně tak je zvláštní kombinace abstrahovaných ikon a těch názorných. Porovnejte si obrázky a fotoaparát. Nakonec jsem ale došel k závěru, že to pro hodnocení vzhledu není úplně podstatné. Obzvlášť proto, že zařízení budete mít stejně plné aplikací jiných vydavatelů, kteří si vzhled svých ikon udělají podle sebe a nemusejí se ničím řídit. Pak tam ony nové ikony vlastně zapadnou a bude to podobný bordel, jako to vždy byl.

Otázka na design se tak přesouvá spíše k prostředí, které už působí mnohem jednotnějším dojmem. A zde mohu říci, že změnu hodnotím k lepšímu. Tenké fonty, pastelové doplňkové barvy, bílá, šedá, modrá, vše ploché a bez textur. Pokládám otázku, co je dětinské a infantilní? Barvy? Světlé barvy? Pastelové barvy? Jsou realistické textury znamením dospělosti? Jsem moc rád, že se iPhone nevyrábí (a nikdy nevyráběl) v textuře dřeva. A to je přesně ono, stejně tak by prostředí nemělo být pokryto texturou dřeva. Nebo odlesky? Ty vyšly z módy už dávno a byl nejvyšší čas se jich zbavit. Z mého pohledu je to dobrý krok. Navíc tu máme nové iPhony 5c, které s iOS 7 vypadají parádně.

iPhone 5c

V tomto směru ale musím Apple pokárat za nedůslednost. Když aktualizuji svůj systém, tak bych u toho měl aktualizovat i své aplikace. To je jistě věc, na které se shodneme. Když pak Apple na své prezentaci představoval produkty iWork jako nejdůležitější balík pro každého uživatele, tak by mě ani ve snu nenapadlo, že ho při redesignu opomene. Jak to vypadá, když v prostředí iOS 7 otevřete Pages? Nejde jen o zastaralou ikonu, ale o texturu kůže, stíny a vše, čeho se iOS zbavil. Ještě větší rána je otevření iBooks. Dřevěná polička. Proč? Proč něco tak zásadního Apple posunul na později? Nedokážu odpovědět a ani odpustit.

Zlobři mají vrstvy, iOS má vrstvy

Jednou z velkých novinek, která zapadá ještě do kategorie designu, je systém vrstev. A je to vůbec poprvé, co takovou věc na telefonech můžeme vidět. Jak to funguje? Jistě vám nedělá problém si představit, že prostředí telefonu se skládá z mnoha elementů, které se navzájem překrývají. Vezměme hlavní obrazovku. Je tam nějaké pozadí, ikony, lišta s informacemi o signálu, síti nebo baterii a panel s hlavními aplikacemi. Přes to jsou ještě vidět odznaky na aplikacích, může vyjet klávesnice nebo dokonce vyskakovací okénko (třeba při měnění hlasitosti).

iOS 7 ve velkém na iPadu

Aby se vrstvy překrývaly správně, tak je potřeba definovat, co bude nahoře a co dole. Informace o hlasitosti očekáváme nad ikonami a ne pod nimi. Doteď je to jasné. Apple ale přišel s tím, že chce onu hloubku ještě více umocnit. A to tím, že bude simulovat skutečné vrstvy. V praxi to funguje tak, že když svým telefonem otáčíte, tak se vám třeba právě ikony budou posouvat. Říká tomu paralaxní pohyb. Když vysunete kontrolní centrum, tak uvidíte, jak budou ikony vyjíždět a zajíždět. Je to zajímavá funkce, protože krásně oddělí to důležité od toho na pozadí. Musíte si ale uvědomit, že se nejedná o nic násilného a vlastně si toho posouvání ani nebudete všímat. Prostředí to má totiž oživit a zajistit příjemnější a přirozenější používání. Pokud se vám funkce nelíbí, tak lze v nastavení o zpřístupnění vypnout.

Některé vrstvy, jako třeba notifikační a ovládací centrum, jsou částečně průhledné a velmi jemně zobrazují barvy na pozadí. Žádné ikony pod tím tedy neuvidíte, ale poznáte jejich rozostřenou barvu. Pozadí těchto prvků tak bude reflektovat barvy pod nimi, což působí příjemně. Představte si, že máte někde celou modrou aplikaci a přes ni vytáhnete lištu, která bude mít barvy úplně jiné. Takto vlastně víte, že vám vše bude ladit.

iPhone 5s

Notifikace a ovládací centrum

Výraznou změnou prošlo také centrum notifikací. Nyní se dělí na tři kategorie. Hned po vytáhnutí vidíte položku dnes, která vytahuje data z kalendáře nebo počasí. Hned se tak dozvíte, že je sobota a vy máte odevzdat recenzi na iOS. Pod tím můžete mít výřez z kalendáře na několik následujících hodin a zobrazené akcie (na iPhonu). Nakonec vidíte krátký souhrn dalšího dne. Vidíte, kolik vás toho čeká a kdy máte první událost. Tyto věci si můžete upravit v nastavení. Třeba vás nebudou zajímat akcie, tak je prostě vypnete. Ve zbylých dvou záložkách vidíte upozornění z kalendáře, přijaté zprávy nebo notifikace aplikací. Tak, jak jste byli zvyklí. Na iPadu mi toto rozdělení připadá rozumné, na telefonu bych ocenil kombinaci všeho v jednom, jak to bylo dříve.

Druhou věcí je ovládací centrum, ve kterém si velmi rychle a snadno můžete zapnout základní funkce, kvůli kterým jste dřív museli do nastavení. Ovládat tu můžete režim letadla, wifi, bluetooth, nerušit a otáčení obrazu. Vedle toho najdete ovladač síly jasu a hudební přehrávač. Rychle můžete také pustit aplikace minutka a fotoaparát. Pokud jste na iPhonu, tak ještě kalkulačku a svítilnu, která vám rozsvítí diodu u fotoaparátu. Poslední zmiňované oceňuji nejvíc, stejně tak jsem rád, že se oddělil přehrávač, jas a zámek otáčení od multitaskingu. Aplikace jsou ale bohužel pevně dané a nemůžete upravit, které se tam budou zobrazovat. I přes to se ale jedná o jedno z nejlepších vylepšení v iOS 7.

Plocha

Změn se dočkaly i některé prvky na úvodní obrazovce. Tak třeba složky. Nyní se po tapnutí přiblíží a zobrazí vám její obsah. Počet aplikací ve složce není omezený, ale má svá omezení. Největší problém mám s tím, že se na jednu stranu složky vejde pouze devět aplikací. Více se rozdělí na další strany. S tím mám já osobně problém. Druhou věcí je aplikace Kiosek, která mi přináší nejvíce starostí. Dříve fungovala stejně jako složka, člověk hned viděl co má za časopisy, mohl se do Kiosku dostat jedním tapnutím a druhým tapnutím byl zase zpět. Tomu je však na iOS 7 konec. Kiosek se totiž otevírá jako samostatná aplikace, která je přes celou obrazovku, takže kliknutím mimo ni ji nezavřete. To by se dalo ještě přežít. Horší je, že na iPadu v této aplikaci z naprosto nepochopitelného důvodu nefunguje gesto pro zavření aplikace a návrat na plochu. Musíte tak zmáčknout Home button.

Změnila se také položka vyhledávání, která už nefiguruje jako strana na ploše, ale vyvoláte ji tažením dolů. S tím asi problém nebude, akorát mohu říci, že u onoho stažení většinou dojde k záseku a plynulé to úplně není. Ale to se snad ještě doladí. Pokud chcete vyhledávání používat, tak byste měli vědět, co všechno to prohledává – to si dokonce můžete upravit v nastavení. Bohužel tam už nenajdete web, takže nejde takto rychle prohledávat třeba přes Google. V kostce tak prohledáte aplikace, emaily, kalendář nebo třeba kontakty a poznámky. Nový multitasking se také od bety příliš nezměnil. Velmi se podobá tomu z Windows Phone, kdy vidíte velké náhledy a aplikaci můžete rychle vypnout tím, že ji mávnutím zahodíte. To je třeba věc, kterou by se WP měl naučit. Dříve jste viděli jen ikony, a pokud jste chtěli aplikaci zavřít, tak to šlo dost pomalu. Teď je práce o poznání rychlejší, přestože si dovedu představit, že by náhledy byly menší a na obrazovku se toho vešlo více.

Vestavěné aplikace

Spolu se systémem dostanete několik základních aplikací, které se samozřejmě dočkaly redesignu. Nenajdeme zde žádné podstatné novinky, které by vám vyrazily dech, ale určitě stojí za zmínku. Ve zprávách nyní jednoduše kliknete na tlačítko kontakt vedle jména příjemce a můžete mu hned zavolat (a nemusíte přejíždět až na začátek konverzace). Ještě lepší novinkou je ale označení času u každé zprávy zvlášť. Trvalo to Applu hodně let, ale zvládl to. Stačí potáhnout doleva a vyskočí na vás časové značky.

iOS 7

Obrázky se nyní seskupují podle času a místa. U fotek třeba z dovolené tak hezky poznáte kdy a kde jste co fotili, navíc si můžete pohled oddálit a zabalí se vám to na ještě větší celek, takže třeba uvidíte celou dovolenou jako jeden soubor snímků. Fotoaparát nyní umí používat efekty v živém náhledu. Je jich devět a nejde o nic extra zajímavého. Jednoduchým posunem si také můžete přehazovat z klasické fotografie na čtverec „aka instafoto“ a panorama. Jednoduše také přeskočíte do videa. Zmínku si zaslouží také počasí, které na pozadí animovaně znázorňuje současný stav, třeba tam prší. Také už jednotlivé hodiny nejsou seřazeny vertikálně, ale horizontálně. Za počasí chválím, je toho na první pohled víc vidět a s vizuálním znázorněním nemám žádný problém.

Email má vylepšení, že můžete v seznamu emailů švihem doleva otevřít malé menu, ve kterém email jednoduše smažete nebo tapnete na položku další, která vám dovolí ho označit jako nepřečtený, přesunou a tak podobně. V Safari najdete nový 3D přehled otevřených tabů, na který se zprvu nadávalo, ale je docela praktický, protože ukáže hodně na málo prostoru. Zároveň můžete mít otevřeno víc jak 8 stránek najednou. Zajímavá je také funkce sdílení stránek. U AppStoru mě překvapilo, že se mění gesto pro zavření obrázků na iPadu. Dříve to bylo posunutí dolů, nyní je to secvaknutí prstů jako v obrázcích.

U poznámek asi není potřeba něco probírat, jen bych zmínil, že mě zaskočila textura papíru na pozadí. Aplikace sice působí moderně, ale zase je to trochu krok stranou. U kompasu je hezká nová funkce, která vám měří naklonění telefonu. Dá se tak třeba použít místo vodováhy. Tuto projížďku bych zakončil herním centrem, které mě tedy udivuje již od bety. A to hlavně kvůli naprosto nepochopitelným bublinám. Snažíme se o čistý flat design? Jasně, tak do herního centra švihneme lesknoucí se 3D bubliny! iTunes Rádio u nás bohužel nejde, což mě velmi mrzí, protože jsem se na něj těšil. Už jen proto, že mě nebaví vyhledávat hudbu a interprety, ale raději nechám někoho, kdo mi hudbu vybere podle požadavků. Snad časem.

Sečteno a podtrženo

Pokud bych se měl rozmýšlet nad tím, zda aktualizovat na iOS 7, tak to určitě udělám. Jistě narazíte na chybičky – zdá se mi, že odemykání má občas zpoždění, stejně tak se systém ještě chvílemi seká, což je něco, na co jsme rozhodně u iOS nebyli zvyklí a pověstná preciznost Applu se zde jaksi nedostavila. A bude toho více, ale jinak mi iOS 7 připadá jako zajímavý pokrok, který musím pochválit. Rozhodnutí pro nový vzhled bylo asi těžké, ale přijít prostě muselo. Jsem rád, že jsou staré textury pryč a rád přivítám něco moderního. Jen je škoda těch ikon, které k tomu úplně neladí a kritiku si zaslouží i nedůslednost Applu v aktualizaci aplikací. Řada z nich totiž používá starý vzhled, včetně iWorks.

iPhone funguje překvapivě dobře. Lidé většinou chválí i rychlý běh na iPhonu 4. Pokud si ale vzpomínáte, tak se dříve mluvilo o tom, že se aktualizace iPadu asi o trochu zdrží. Nakonec se tak nestalo a iOS 7 vyšel na všechny platformy najednou. Možná je to ale škoda, protože i na iPadu 4 vše neběží plynule a dost často dochází k zamrzání. Třeba v Safari se mi to stává často. Stejně tak jsem měl občas problém s probuzením tabletu.

Hlavně je důležité si uvědomit, že iOS 7 není novým systém. Má nový vzhled a občas trochu jinak funguje, což ale od aktualizace očekáváme. Rozhodně se v něm neztratíte a možná vás i překvapí, jak moc stejný je, i když může na první pohled působit lehce infantilně.

iOS 7
apple-iphone-4
Klady
  • Ovládací centrum
  • Automatické aktualizace
  • Drobná vylepšení téměř všude
  • Vzhled prostředí
Zápory
  • Vzhled základních ikon
  • iWork a iBook ve starém kabátu
  • Občasné záseky
  • Kiosek
  • Vyhledávání neprohledává web
Diskuze ke článku
hatred
iOS 7 používám, líbí se mi mnohem víc než iOS 6. Konečně jsem dostal to ,co jsem si celý ty roky přál. Dobrej, odladěnej systém kterej vypadá sexy. Apple je prostě výbornej.
qwerty
Sice to prostredie vyzera oproti ios6 jednoduchsie, ale neviem sa zbavit pocitu ze sa pozeram na detsku omalovanku
Jan Šimek
Jan Šimek
To video je velmi povedené. Inspirace TheVerge je zřejmá, ale mě se to takhle dost líbí. Palec nahoru. Pro IOS7 už ale ne.
Peter
Kto reálne pozná systém BB10, určite si všimol, že toto tu sa mu veeeeeeeeeeeeeeeeľmi podobá. Niet divu, je to naozaj systém s veľkou budúcnosťou. No nie je to Apple a marketing firmy Blackberry je tak slabý, že ho tlačí skôr k zániku. Ak odhladnem od pekfektnej spolupráce všetkých i zariadení, iPhone mi nemal čo ponúknuť, a to som ho mal skoro pol roka, čo je na moje pomery zázrak. Vrátil som sa k BB, pretože výrok: "I need Tools, not Toys", pochopia len tí, ktorí vedia, aký benefit používanie mobilov značky BB prináša. Ale koľko ľudí, toľko chutí, a pravda je aj tá, že BB nie je pre každého. A najmä TO mi vyhovuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze