První obětí války je pravda

Glosa
34
První obětí války je pravda

Když začali komentátoři na sklonku loňského roku mluvit o obchodní válce mezi Čínou a Spojenými státy, nikdo to nebral moc na vědomí. Žádná válka totiž není dost zajímavá, dokud se neodehrává ve vaší ulici. Jenže to se v tomto případě stalo. A kdo ví, jestli se někdy někdo dobere pravdy.

Obchodní válka s Čínou je příliš abstraktní termín. Kdyby prezident Donald Trump rozpoutal válku s Mexikem, to by byla jiná. Takové věci zaujmou jenom někoho, kdo má s Čínou přímé obchodní vztahy, ale občasný nákup na tamních e-shopech mezi to nepočítáme.

Namísto pokusu rozkolísat světovou ekonomiku, která beztak musí každým okamžikem upadnout do recese, ale nabral spor úplně jiný směr. Určitě si vzpomenete, jak se na konci roku rozpoutalo drama, jaké jen tak nepamatujeme. Prohlášení nejdříve cizích a pak i našich tajných služeb o nedůvěryhodnosti Huawei a ZTE rozpoutala doslova bouři, a to na té nejvyšší úrovni. Takže jsme se nejdřív dozvěděli, že se Vláda ČR zbavuje firemních mobilů značky Huawei, abychom druhý den slyšeli, že byla řeč o infrastruktuře, především pak té kritické. Takže nic, co by mělo nějak vzrušovat běžného smrtelníka, ale přesto není možné opomenout další oběť v této válce, kterou je dobré jméno.

„Huawei? Ale ten je nějakej divnej,“ – toto je část rozhovoru mezi matkou a dcerou, který jsem neúmyslně vyposlechl v jedné pobočce operátora. V situaci, kdy jsou si telefony napříč značkami i cenovými skupinami podobné jako vejce vejci, může i zdánlivě taková banalita rozhodnout o tom, jaký mobil si domů odnese méně poučený zákazník.

Skutečný důvod, proč je právě Huawei a ZTE ze všech těch čínských firem hrozba, se nejspíše dozvíme až za několik desítek let (možná), až příslušné tajné služby odtajní své archivy. Do té doby se můžeme bavit nekonečnými flamewary ve snaze odhalit jádro pudla.

  • Idealista: „Čína je totalitní společnost a my nesmíme dopustit, aby podobné praktiky zaváděli i u nás.“
  • Materialista: „Je to jen obchodní boj o to, kdo bude dodávat infrastrukturu pro 5G sítě, nic jiného.“
  • Realista: „Šmírují všichni a všechny, soukromí už dávno neexistuje.“
  • Rasista: „Všichni nadšeně přestěhovali výrobu do Asie a pak pohřbili Nokii, Ericsson nebo Motorolu jenom kvůli větším ziskům – a teď se divíte.“

Kdyby zůstalo jenom u diskusí na internetu, bylo by dobře. Ale tady jde nejspíše o něco většího, protože přispět svou troškou do mlýna mají potřebu i nejvyšší ústavní činitelé, pro které jsou jinak telefony a technika pomyslnou španělskou vesnicí.

Dalším zneklidňujícím faktem je délka. Zatímco se podobné přestřelky obvykle přeženou s délkou a intenzitou letní bouřky, tento blizard ne a ne skončit. Tisková oddělení dotčených společností plodí jednu ohrazující se zprávu za druhou, politici přilévají oleje do ohně svými vyjádřeními a už došlo dokonce na zatýkání.

Obvykle o válce, pokud je to metafora pro konkurenční boj, říkáme, že na ní vydělá zákazník. Obávám se ale, že tato válka bude mít pouze poražené.

Diskuze ke článku
Janek
Bohužel už nejde jen o obchodní válku v řeči finančních a obchodních čísel, jde o to, že do války byly vtaženi lidé a půjde jim o život. To ovšem bylo, je a bude mocipánům jedno, hlavní jsou jejich politické a mocenské zájmy.
Toto je naprosto špatná cesta, která vede do pekla v podobě globálního vojenského konfliktů s použitím strategických jaderných prostředků. Podceňování protivníka, že má jen omezené prostředky, je směšné, je prokázáno, že i současné jaderné zbraně zničí podstatnou část planety země. Obrovské zvýšení vojenských výdajů jen potvrzuje, že ozbrojený konflikt je blíž než si myslíme. A co s tím dělat, to asi neví nikdo, přesto je nutné se takovým praktikám rázně postavit a kritizovat je.
Me
Huawei je divnej, nikoliv však kvůli Trumpovi.
Rychle se zpomalující systém, zabugovaná nadstavba EMUI nebo snad příliš agresivní zabíjení procesů ve snaze ušetřit baterii. Včera jsem zaslechl na národce u Huawei obchodu: "Jaktože tam svítí, vždyť to žere elektřinu"...
Tomáš Šťastný
Ještě Vám v možnostech chybí jeden druh a to je konspirátor...
Konspirátor si naopak myslí, že důvod této kampaně je ten, že Huawei nedovolí své zákazníky sledovat NSA a proto je, jak by řekl Babiš, na ně vedená tato kampaň a účelovka ;)
anonym
nikdy bych si mobil od číňanů mobil nekoupil, i kdybych pominul tu šanci, že můžou šmírovat, jde prostě o princip, ty jejich firmy jsou napojený na vládu, nehledě na to, že jsou na čínském trhu poměrně nekalé obchodní praktiky, které by snad jinde na světě ani neprošly

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze