5G infrastruktura od Huawei v USA není vítaná. O riziku přesvědčuje i ostatní země

1
5G infrastruktura od Huawei v USA není vítaná. O riziku přesvědčuje i ostatní země
  • Důvodem k obavám má být riziko odposlouchávání
  • USA již údajně kontaktovalo Německo, Itálii, Japonsko a další země

Srpnový zákon podepsaný prezidentem Trumpem, podle kterého nesmí státní úředníci používat smartphony Huawei ani ZTE, se nyní USA snaží převést na mezinárodní úroveň. Toto opatření bylo podle všeho prosazeno primárně na popud Republikánské strany USA, která v zařízeních od čínského dodavatele spatřovala bezpečnostní riziko a obávala se odposlouchávání. Situaci chtěl z důvodů ekonomických ztrát řešit prezident Trump ve spolupráci s čínským prezidentem, ale vše je nakonec jinak.

Ke zlepšení vztahů jistě nevedly ani výhrůžky Číně o zvýšení tarifů a uvalení cel. Navíc by podle mnohých mělo takovéto opatření negativní dopad na všechny technologické americké společnosti včetně Applu, který by tak musel podstatně navýšit cenu svých zařízení. Podle posledních zpráv nyní USA pracuje na tom, aby přesvědčilo i další země o hrozbě ze strany technologického giganta Huawei – jednoho z největších poskytovatelů 5G infrastruktury na světě. Údajně tak již kontaktovalo Německo, Itálii, Japonsko a další země.

Důvod k obavám blíže vysvětluje zástupce FBI, Christopher Wray. Podle jeho slov je zakladatel společnosti Huawei, Ren Zhengfei, bývalým důstojníkem v ČLOA (Čínské lidové osvobozenecké armádě), a mohlo by tak dojít k odposlouchávání a úniku citlivých dat.

Diskuze ke článku
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
Jasně, všem radit, ovládat všechny. Ať jdou už Amíci do prdele. Hlavně že rozm..... celý Blízký východ a Afriku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze