První dojmy z ultratenkého HP Spectre: hluboce se klaníme

20

Na začátku dubna tohoto roku představilo HP svého černého koně pro tento rok. Svou výbavou se HP Spectre řadí k celkem dobře vybaveným notebookům, nijak zvláště se nelišíc od svých protivníků. Co je ale na něm uchvacující, je jeho tenkost. Tento fešák má v pase pouhých 10,4 milimetru, ale přesto do něj výrobce dokázal vsadit procesory Intel Core i5 a i7. Pojďme se tedy podívat, jaký dojem na nás udělal nejtenčí notebook na světě.

V dnešní době není problém vyrobit tenké zařízení, které bude splňovat požadavky nejen na rozměry, ale také na hmotnost či vysokou kvalitu materiálů. Nevýhodou těchto notebooků je ale buď slabší výkon, protože se do tenkého těla vejdou pouze mobilní procesory, anebo cena, která je povětšinou astronomická. V nejhorším případě se setkáte s obojím. HP na to šlo ale úplně jinak a chce nabídnout vše v jednom – luxusní design a prvotřídní materiály, skvělou tloušťku i hmotnost, dobrý výkon a přijatelnou cenu. A tak nějak přibližně vznikl HP Spectre.

HP Spectre (2016)

Technické parametry HP Spectre (2016) 13-v003nc

Kompletní specifikace
Konstrukce229,4 × 325 × 10,4 mm, 1 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory0× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
DostupnostQ2 2016, 42 990 Kč

Na první pohled notebook, který vás zaujme neotřelým vzhledem, kdy tmavou barvu hliníku doplňují lesklé zlaté detaily v podobě kloubu a loga na víku displeje. Z boku nečekejte nic. Spectre má v pase 10,4 milimetru a všechny porty jsou vsazeny v zadní části. Tím všechny máme na mysli tři USB-C porty. Jeden z nich je pouze první generace, takže spíše takové oboustranné USB 3.1, ale druhý už nabídne Thunderbolt 3, takže přes něj připojíte všechny možné periferie jako monitor televizi a podobně. Třetí už slouží k nabíjení. Na zadní straně máte také 3,5mm jack, ale tím veškerá portová výbava končí. Vše ostatní pak musí řešit přes redukce, což je v dnešní době pořád jistá nevýhoda. Dokonce ani čtečka SD karet se do těla nevešla a budete si tak muset vystačit s úložištěm, které budete moci mít ve dvou variantách – 256 nebo 512 GB.

TIP: 13palcový notebook HP Spectre je tenký jako břitva a míří na český trh

Po otevření notebooku vás opět zarazí nádherný design a zajímavě řešené klouby, které jsou kruhové a při zavírání zajíždí dovnitř těla zařízení. Efekt je to sice skvělý, ale na první pohled se zdá, že klouby nebudou tak tuhé, aby víko spolehlivě drželo na svém místě. Je ale možné, že finální prodejní kusy tímto menším neduhem trpět nebudou. A co to klouby vlastně nesou? 13,3palcový IPS Full HD displej, který je navíc kryt odolným sklem Gorilla Glass. Nejedná se o dotykový panel, což napovídá, proč se celý displej nedá otočit na základnu a notebook nebude sloužit jako konvertibilní zařízení. Displej je ale naprosto dostatečně jemný, má i skvělé pozorovací úhly, jak jsme na to také u IPS panelů zvyklí. Mimořádně syté jsou také barvy a na první pohled nás zaujala také hloubka černé.

HP Spectre (2016)

TIP: Recenze HP Pavilion x360 13 – Poloviční Spectre cenou i výbavou

Protože se jedná o Spectre, najdeme tu také velmi prostornou a pohodlnou klávesnici, které nechybí ani podsvícení. Vedle ní se dokonce vměstnaly i reproduktory, jak jinak, než s technologií B&O PLAY pro upravení zvuku a na první poslech se bude jednat o nadprůměr. Touchpad, který našel tradičně místo pod klávesnicí, si už ale neuzmul tolik místa, jako je tomu například u HP Spectre x360, ale přesto je dostatečně velký a ani přesnost mu nechybí.

Spectre je také mimo své extrémní tenkosti, která je v reálu až neuvěřitelná, přeborníkem i na hmotnost, která je pouhých 1,1 kg. V ruce je tak pírkem a ani se nechce věřit, že uvnitř jsou procesory Intel Core i5 anebo i7 dle varianty. HP tu rozhodně nedělalo kompromisy, a přestože je druhá generace mobilních procesorů Intel Core m o řády lepší než jejich předchůdce, HP chtělo poskytnout maximální možný výkon. Uvnitř je tak Intel Core i5-6200U nebo lepší Intel Core i7-6500U, kterým sekunduje dostatečných 8 GB operační paměti. My máme zatím předprodukční kus, takže zkoušet výkon by nemělo opodstatnění, ale dle všeho se zdá, že notebook nebude mít větší problémy i s náročnějšími úkony či multitaskingem.

HP Spectre (2016)

Jediná naše starost, kterou ovšem prozatím nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, je chlazení notebooku. Tělo je extrémně tenké, to znamená, že všechny komponenty na sebe musí těsně doléhat a navíc procesor není pasivně chlazen. Vzduch, zdá se, je nasáván přes klávesnici a jeho výdech je zadní stranou u kloubu. Pouze dlouhodobé testování ale může odhalit případné nedostatky v chlazení.

TIP: Recenze HP Spectre x2 – šarmantní manažer

HP dalo tímto kouskem úplně jiný rozměr spojení „tenký notebook“. Každý další „tenký notebook“, který následně vezmete do ruky, působí jako těžkopádné zařízení z dávno zapomenutých let. Spectre by se u nás měl objevit během června a jakmile ho budeme mít od výrobce k dispozici, můžete se těšit na naší plnohodnotnou recenzi. Spectru také nahrává cena. Nečekejte extrémní sumy začínající na 50 tisících korunách. Cena začíná na 1 170 dolarech, což je po přepočtu asi 28 tisíc korun bez DPH, takže u nás se cena bude pohybovat od přibližně 33 500 Kč i s DPH. Za nejtenčí notebook na světě s dobrým výkonem a krásným designem to je skvělá cena, nemyslíte?

Diskuze ke článku
BigHlava
Dell XPS 13 Touch mi přijde lepší :)
ANO
Nedotykovym displejem to deklasovali na uplne obycejny macbook pro ..... taky absence nejakeho aspon microHDMI a aspon jednoho plnohodnotneho USB je tristni a zcela nepochopitelna ..... patrne to navrhovali u applu ....
Honza “Nedos” Nedvěd
Honza “Nedos” Nedvěd
USB by mi sakra chybělo. Ale nejsem cílovka. A konektor na sluchátka taky. Ale používám notebook na práci, takže opravdu nejsem cílovka.
herodes
na kazdu sprostost robite videorecenziu a na tento zaujimavy kusok len pisana, no to ma poser.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze