HP Spectre x2
recenze

HP Spectre x2

šarmantní manažer

HP Spectre x2 je ve všech ohledech netradičním zařízením 2v1. Nabízí tenké tělo z kvalitních materiálů, na kterém se nikde nešetřilo, a přídavnou klávesnici, na které výrobce také nedělal kompromisy, ale také vychytávku v podobě 3D kamery na zadní straně. Dnes se tedy podíváme, jak Spectre x2 funguje v praxi a jestli mohou manažeři na cestách začít jásat.

HP Spectre x2 vzbudil pozornost hned v době svého představení koncem minulého roku. HP ho od začátku profilovalo jako největšího konkurenta Microsoftu Surface Pro 4 a ne neoprávněně. Svou funkčností i zpracováním se mu hravě vyrovná a v některých případech, jako je klávesnice, ho i předčí. Novinka obsahuje Skylake procesory Intel Core m a 4 nebo 8 GB operační paměti. Dle varianty se liší i úložiště, které může být 120 nebo 256 GB.

HP Spectre x2 – videopohled

Technické parametry HP Spectre x2 12 P3L50EA

Kompletní specifikace
Konstrukce303 × 209 × 13,1 mm, 1 190 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12" (1 920 × 1 280 px)
ChipsetIntel Core M 6Y75, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor42 Wh, udávaná výdrž: 6 hodin
Dostupnostleden 2016, 36 990 Kč

Na našem trhu se bohužel objevuje pouze jedna jediná varianta s procesorem Intel Core m7-6Y75 spolu s 8 GB RAM a 256GB SSD úložištěm. Smířit se také budete muset s anglickou klávesnicí, tedy bez popisků písmen s háčky a čárkami. Přesto ale jistě stojí za úvahu, zvláště manažerům na cestách, kterým bude dělat radost nejen svým vysoce reprezentativním designem, ale také dobrým výkonem a perfektním zpracováním. HP si za tento na první pohled krásný kousek, o kterém si nyní povíme více, řekne přibližně 37 tisíc korun.

HP Spectre x2 12

Obsah balení: bez redukce by to nešlo

V balení se mimo nepostradatelné dokumentace a samozřejmě samotného zařízení i s připojitelnou klávesnicí nachází také redukce z USB-C na USB 2.0, která je vzhledem k portové výbavě nezbytná. Navíc tu najdete také digitální pero, které vylepší funkčnost konvertiblu o kreslení a psaní vlastních poznámek.

Design a konstrukce: nešetřím, nešetříš, nešetříme

Protože řada Spectre se mimo jiné chlubí i dobrými materiály a kvalitním zpracováním, nenajdeme ani u x2 žádné kompromisy. Celé tělo je vyrobeno z hliníku a odolného skla kryjícího displej a zadní fotoaparát. Přes prémiové materiály se ale výsledná hmotnost zastavila na pouhých 1 190 gramech i s klávesnicí, samotný tablet pak váží 820 gramů. Ani rozměry 303 × 209 × 13,1 mm nejsou překvapivé a na dvanáctipalcové zařízení zcela odpovídající.

Tablet

V ruce působí samotný tablet velmi lehce a hlavně tence. Tlačítko pro vypnutí a zapnutí zařízení je nejen na pravé straně horní hrany dobře umístěno, ale také se pohodlně tiskne. Obavy z toho, že by se při manipulaci a přenášení tabletu samo stisklo, mít ale nemusíte. Horní stranu již nic nenarušuje a většinu portů naleznete po obou bocích. Na každém z nich si našel místo jeden port USB-C a oba pak podporují nabíjení, takže si můžete vybrat stranu, ze které kabel povede, ať už máte zásuvku kdekoli. Kabel tak zbytečně nepřekáží a odpadá i otravné přetahování přes půl stolu.

HP Spectre x2 12

Na levé straně už najdete mimo USB-C i dvě oddělená tlačítka pro regulaci hlasitosti a 3,5mm jack. S klasickým USB počítejte pouze ve formě redukce v balení. Zajímavějším prvkem je ale mechanický posuvník pro vyklopení stojánku, který je jinak zasunutý v zadní straně, aby nenarušoval čistý vzhled. Nejedná se ovšem o jednoduchý plát kovu, jak můžeme vidět například u tabletu Lenovo Miix 700, ale o zcela volný stojánek, kterým tablet nastavíte až do téměř ležaté polohy. Díky němu si můžete nastavit náklon dle libosti a stojánek velmi dobře funguje i při umístění na klíně. Zasunutí stojánku už probíhá bez nutnosti použití posuvníku. Systém stojánku HP zvolilo lépe než jeho konkurenti. Nejenže nijak nenarušuje linie a tím pádem nepřidává ani milimetr na tloušťce, ale mnohem více zapadá do celkově velmi čistého designu. Jeho tuhost je přiměřená, a tak stojánek nemá tendence se sám posouvat. Bojovat silou s ním také nebudete. Nevýhodu vidím až v samotném posuvníku, který je velmi špatně umístěný na levém boku dole a ideálně bychom si ho představovali o něco výše.

Na zadní straně je ale i další designový prvek, kterým je pruh krytý sklem, pod nímž jsou vsazeny fotoaparáty. Ne, není to chyba. Čočky fotoaparátu jsou dvě. Spectre x2 obsahuje mimo tradičního snímače i kameru Intel RealSense R200 pro 3D snímání, o čemž si povíme více v kapitole o fotoaparátu. Největší část přední strany zabírá jak jinak než 12palcový displej krytý odolným sklem a nad ním již tradiční webkamera pro videohovory. Rámečky kolem něj HP vcelku šetřilo a prostor po stranách je tak akorát na spočinutí palců při držení. Na spodní straně už najdeme akorát konektory pro připojení klávesnice.

Připojitelná klávesnice s touchpadem

Neduhem většiny „odtrhovacích“ zařízení bývá klávesnice. Přesto, že tablet bývá vyroben z kvalitních materiálů, na klávesnici se šetří, kde to jen jde. HP to ale vzalo z druhé strany, a tak tu máme opět krásný designový kousek, který je ze zadní strany pokryt nevšedním materiálem, kterým je měkká a na dotyk velmi příjemná látka. Na ní už je jen tenký pruh kovu, ve kterém je vsazena podsvícená klávesnice. S ní už jsme se měli možnost setkat u všech Spectre zařízení. Opět je velmi pohodlná s nízkým zdvihem a jistým stiskem. Oceňuji také větší klávesy, na kterých se jen tak nepřeklepnete a poprvé u takového zařízení mohu říci, že tady nejsou dlouhé texty utrpením. Navíc je k dispozici i podsvícení, které sice nelze regulovat, ale potěší za úplné tmy. Pokud zapnete podsvícení v šeru, pak vám bohužel splynou popisky se stříbrnou barvou kláves a efekt je zcela kontraproduktivní. Podsvícení je ale rovnoměrné. Vzhledem k velikosti samozřejmě nehledejte numerickou klávesnici, ale to je odpustitelné a naprosto pochopitelné.

HP Spectre x2 12

Příjemným překvapením se stal i prostorný touchpad, který rázně odpovídá na obvyklou výmluvu o omezeném místě. U HP Spectre x2 je radost ho používat. Je velmi pohodlný a vcelku přesný. Podporuje také všechna potřebná gesta ve Windows 10. Jeho tlačítka se dají stisknout až v dolní části, ale stisk naštěstí není nijak hlasitý a při práci neirituje. Klávesnice se k tabletu připojí pomocí konektorů a ve správném umístění pomáhá i magnet, který je naštěstí dobře umístěný, což se nedá říci o nedávno testovaném HP Pavilionu x2. Připnutí je otázkou jedné vteřiny a navíc si můžete klávesnici naklonit a zalomením dochytit i na spodní stranu tabletu pro pohodlnější psaní, anebo je jí možné připnou na záda tabletu v případě, že jí momentálně nechcete využívat a není ji kam odložit. Pokud si klávesnici uchytíte k tabletu, přenese se také zvuk z postranních reproduktorů přímo před vás. Zvuk je ale ve stejné kvalitě jako u tabletu. Tenkost klávesnice jinak napovídá nemožnost jakýchkoli dalších rozšiřujících funkcí, ať už se jedná o portovou výbavu či vlastní baterii. Díky tenkosti klávesnice jí ale můžete velmi dobře použít pro ochranu displeje při přenášení. Velmi oceňuji, že HP nedělalo ani v tomto směru jakékoli kompromisy, což jsem naposledy viděla u kdysi testované Toshiby Portégé Z20t.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce a dobré materiály i na klávesnici
  • pohodlné držení
  • nepřekážející stojánek integrovaný v zadní části tabletu
  • dva porty USB-C s možností nabíjení na každém z nich

Nelíbilo se nám:

  • umístění posuvníku pro vysunutí stojánku

Displej: čmáráme si digitálním perem

Na dvanáctipalcovém IPS WLED displeji na přední straně najdeme rozlišení 1 920 × 1 280 bodů. Na českých stránkách výrobce najdete sice informaci o klasickém Full HD a prodejci to po něm také věrně opakují, avšak poměry stran odpovídají 3:2 a také na samotném zařízení hraje prim. Velkou pochvalu musím HP vyšvihnout za jasné barvy a rovnoměrné podsvícení s velkou škálou intenzity. Za špatných světelných podmínek je minimální jas dostatečně nízký, naopak na přímém světle se displej rozzáří jako vánoční stromeček. Jedinou menší nevýhodou je lesklá plocha ochranného skla, která způsobuje značné odlesky. HP se sice nechlubí žádnou speciální oleofóbní vrstvou, ale způsobit na skle nevzhledné otisky prstů je vcelku věda.

HP Spectre x2 12

Samostatnou kapitolu by si zasloužil i velmi citlivý vestavěný digitizér Wacom s 2 048 úrovněmi přítlaku. Spolu s digitálním perem, ve kterém je vsazena baterie typu AAAA, vytváří ideální dvojici pro kreslení a psaní vlastních poznámek, což zajistí až 700 hodin zábavy třeba i pro děti. Aplikací v obchodě Windows Store najdete dostatek a uživatelé se s perem a digitizérem mohou o to více těšit na velký letní Anniversary Update Windows 10, který přinese novou funkci a rozhraní Windows Ink, která jim ještě efektivněji umožní využít digitální pero.

Líbilo se nám: span>

  • velká škála jasu displeje
  • jasné barvy
  • vestavěný digitizér a digitální pero v balení
  • účinně odpuzuje otisky

Nelíbilo se nám:

  • odlesky displeje

Zvuk: z tabletu nebo klávesnice

Ani v tomto případě nezapomnělo HP na dánskou společnost Bang & Olufsen a do softwaru přidalo její aplikaci B&O PLAY, která má dvěma bočním stereo reproduktorům zajistit ještě lepší zvuk i díky širokým možnostem nastavení pro film, hudbu či hlas. Vyhrát si budete moci i s ekvalizérem a sami si tak přizpůsobit zvukový výstup. Bohužel, reproduktory podávají jen průměrný zvuk ve své kategorii a basů či líbivých vyšších tónů se nedočkáte. Na filmy to ale bohatě dostačuje. Nedostatek vidím také v maximální hlasitosti, která je poměrně nízká.

HP Spectre x2 12

V případě, že k tabletu připojíte i klávesnici, zvuk se přepojí na její reproduktor. Tím si sice v kvalitě zvuku nepolepšíte, ale zvuk se přenese přímo před vás. Pokud neoceníte ani jednu z těchto možností, máte k dispozici i 3,5 mm jack ve standardní kvalitě, který vám s vlastními sluchátky odvede nejlepší službu.

Líbilo se nám:

  • B&O PLAY
  • přenesení zvuku do připojitelné klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • slabé výšky i basy
  • nízká hlasitost

Webkamera a fotoaparát: 3D kamera pro zábavu

V tomto směru je Spectre x2 stále ještě výjimečným zařízením. Mimo klasického fotoaparátu obsahuje na zadní straně také 3D kameru Intel RealSense R200. Ta není jako obvykle umístěna na přední straně a slouží tak pro snímání okolí do 3D. Bohužel potřebujete dostatek světla a navíc trvá snímání poměrně dlouhou dobu. K použití kamery prozatím není moc aplikací, ale jako nejpoužitelnější se mi jevila itSeez3D Scanner, která vám umožní snímat postavy a následně si je prohlížet či si je nechat vytisknout na 3D tiskárně. Modely ale postrádají detaily a výsledné snímky trpí značným šumem. 3D kamera prostě zatím slouží spíše jako hračka na hodiny a hodiny zábavy s přáteli.

Jak jsem již naznačila, Spectre x2 samozřejmě nepostrádá ani tradiční zadní kameru s 8 megapixely a možností natáčet 1080p videa při 30 FPS. Chybí jí sice přisvětlovací dioda, ale videa a fotky vypadají za dobrých světelných podmínek velmi dobře a jako nouzovka, kterou kamera v tabletu bezesporu je, funguje perfektně. Snímky překvapily dobrou ostrostí za denního světla a s jeho úbytkem tradičně klesala i kvalita fotografií. Za umělého osvětlení je už patrný mírný šum. V neposlední řadě je tu také přední kamera pro videohovory. Ta má 5 megapixelů a rozlišení 1080p. Řadí se tak k lepšímu průměru.

HP Spectre x2 – testovací video, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přítomnost 3D kamery Intel RealSense R200
  • zadní 8Mpx fotoaparát pořizuje za dobrého osvětlení kvalitní fotky
  • možnost natáčet Full HD videa

Nelíbilo se nám:

  • nepříliš detailní 3D snímky
  • horší snímky za špatného osvětlení u přední a zadní kamery

Hardware a výkon: Intel Core m překvapí

Do našich končin se dostala pouze jedna varianta s označením 12-a000nn. Naštěstí se nejedná o tu nejslabší, a tak se můžete těšit na 256GB SSD disk a 8 GB operační paměti. HP se rozhodlo pro procesory Intel Core m, ale v tomto případě to nebyla v žádném případě chyba a doporučuji nezatracovat Spectre x2 hned zpočátku.

Procesor a operační paměť

Pokud o jakémkoliv zařízení napíšu, že obsahuje procesor Intel Core m, pak většina zkušených uživatelů přestává číst. V případě druhé generace, kterou Intel představil minulý rok, by to ale byla chyba. Spectre x2 právě takový procesor vlastní, konkrétně se jedná o ten nejvýkonnější Intel Core m7-6Y75. Se základním taktem 1,2 GHz a maximem 3,1 GHz na dvou jádrech se stále může jen velmi výjimečně rovnat s procesory Core i, ale posun od minulé generace je značný. Spolu s 8GB operační pamětí DDR3L o frekvenci 1 600 MHz jsou běžné úkony hračkou a dostane se i na pokročilejší multitasking. Na základě zkušenosti s minulými procesory jsem očekávala vyšší teplotu, ale ani ta se nedostavila a Spectre x2 se pohyboval v klidovém i zátěžovém režimu v normách. Více se zahříval střed zadní strany, ale nebylo to nijak obtěžující.

Grafika

Grafický čip je jak jinak než integrovaný a jedná se o Intel HD 515 se základní frekvencí 300 MHz, který se běžně nachází v nových „emkách“. Na nejnovější hry to úplně není, ale na nějaké starší hry to jistě stačit bude a dokonce si zahrajete třeba i World of Warships či Dirt Rally na nižší detaily. Grafický čip vám taky bude více než jeho předchůdce nápomocen i při úpravě videí či fotografií, pokud ovšem nehodláte stříhat filmy.

Úložiště

Vzhledem k druhu zařízení nebyla jiná volba než rychlé SSD (M.2), v našem případě o kapacitě 256 GB. V zahraničí seženete i 128GB variantu, což je ale na danou funkčnost, kterou Spectre x2 nabízí, opravdu málo, zvláště když si systém uzme nějaké to místo pro sebe. S naší kapacitou jsme měli pro data volných přibližně 190 GB. To opravdu není moc a pokud máte velké množství dat, doporučuji se poohlédnout po NASu či pomocí redukce zapojit do hry i externí disk.

Líbilo se nám:

  • překvapivě výkonný procesor a grafický čip
  • 8 GB operační paměti
  • rychlý SSD disk

Nelíbilo se nám:

  • pouze 190 GB místa na data

Operační systém: žádná překvapení

HP se naštěstí v tomto případě vyhnulo jakýmkoli zbytečným přídavným aplikacím. K dispozici tak máte asistenta HP pro aktualizace a registraci zařízení. Dále je tu i zmiňovaný B&O PLAY k vlastní úpravě zvuku a nepostradatelný McAfee, který už zřejmě od příštích recenzí zařadíme do souhrnu „Nelíbilo se nám“.

Líbilo se nám:

  • absence bloatwaru

Baterie a výdrž: zachraňuje ho výkon

HP se ani moc nechlubilo výdrží samotného zařízení. Ruku na srdce – ani nebylo čím. Integrovaná Li-Ion baterie má kapacitu vcelku slušných 42 Wh, ale slibovaná výdrž 6 hodin se jen těžko přiřazuje k procesorům Intel Core m. Výdrž 5 hodin je s kancelářskou prací a zapnutou Wi-Fi reálná, bez ní se dostanete na téměř 6 hodin. S úsporným režimem je 6 hodin přesný odhad samotného HP. Co ale sledování videí? A ještě těch streamovaných? S Full HD rozlišením je to opravdu bída a Spectre x2 vydržel pouze necelé 2 hodiny. Nabíjení trvá okolo 2 hodin do 100 % kapacity. Hodil by se i nějaký sofistikovanější asistent pro úsporu baterie – vystačit si musíte jen s tím ve Windows 10.

Nelíbilo se nám:

  • nízká výdrž baterie

Konektivita a komunikace: nakupujte další redukce

Vzhledem k tenkosti zařízení není divu, že výrobce vyloučil jak USB či HDMI plné velikosti, tak LAN port. K dispozici máte dvě USB-C a jak bylo řečeno, obě s možností nabíjení. USB-C slouží i pro připojení k externímu zobrazovači přes protokol DisplayPort. Aby se zachovala nízká celková tloušťka, ani klávesnice nenabízí žádný další port. Pokud přeci jen potřebujete nějaké ty porty navíc, pak se musíte spolehnout na redukce. A jednu dostanete rovnou i v balení. Jedná se o klasickou redukci z USB-C na klasické USB 2.0. Z komunikace na vás čeká rychlá a stabilní Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0, ale ocenili bychom i slot na SIM kartu pro připojení k mobilním sítím, která vám jako jediná bude z manažerských funkcí chybět.

HP Spectre x2 12

Líbilo se nám:

  • rychlá a stabilní Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • absence podpory mobilních sítí

Závěr: šarmantní manažer

Celkově řadím HP Spectre x2 k výborným pracovním nástrojům. Ocení jej nároční zákazníci, kteří chtějí kvalitu, konvertibilitu a zároveň dobrý výkon. Mile překvapila klávesnice, na které výrobce nedělal kompromisy a dopřál jí i podsvícení. V době, kdy mají i běžné notebooky problémy s touchpady, je téměř nadlidský výkon najít konvertibl s dobrým touchpadem, a i tady se x2 vytáhlo.

HP Spectre x2 12

Spectre x2 má pouze dvě velké nevýhody. Je to dostupnost pouze jednoho modelu, a to ještě s anglickou klávesnicí a nízká výdrž baterie. Cena činí, vzhledem k výkonu i zpracování, přijatelných 37 tisíc korun. Pokud se tedy rozhodnete investovat, litovat jistě nebudete. Jako sekundární zařízení na cesty či do kanceláře bychom Spectre x2 jistě doporučili.

Konkurence

Konkurence pro Spectre x2 se hledá těžko, přesto se ale najde pár modelů. Největšího konkurenta hledejte jistě v Surfacu Pro 4, který disponuje 12,3palcovým displejem a rozlišením 2 736 × 1 824. Vybraný model podobný HP Spectre x2 v sobě ale ukrývá plnohodnotný Core i5, kterému napomáhá 8 GB operační paměti a data můžete ukládat na disk s 256 GB. Oficiální cestou si ho můžete objednat přímo u Microsoftu za 30 tisíc korun bez DPH.

HP Spectre x2 12

TIP: Microsoft představil Surface Pro 4: větší výkon a spousta vylepšení

Jeho nepřítelem je také Toshiba Portégé Z20t. Ta má větší 12,5palcový displej s Full HD rozlišením a její nevýhodou oproti testovanému HP je procesor Intel Core m první generace. Také jí chybí 3D kamera, ale zato potěší slotem na SIM kartu pro mobilní sítě. Operační paměť i úložiště pak mají stejnou velikost a její cena se pohybuje okolo 38 tisíc.

TIP: Recenze Toshiba Portégé Z20t – Když je tablet notebookem

Dalším sokem se stává Lenovo Miix 700-12ISK, který nabídne stejnou velikost displeje, ale tentokráte s vyšším rozlišením 2 160 × 1 440 pixelů. Velikost RAM i SSD úložiště opět odpovídá HP. Oproti němu opět postrádá 3D kameru na zadní straně, ale nabídne slot pro SIM kartu či 3D kameru pro přihlašování pomocí Windows Hello. Cena je o něco lepších 35 tisíc korun.

HP Spectre x2 12

TIP: Lenovo Miix 700: 12palcová konkurence pro Microsoft Surface

Nesmíme zapomenout ani na nový Dell XPS 12 Touch. Ten má již nový procesor z rodiny Skylake, jedná se ale o něco slabší Intel Core m5-6Y57. 12,5palcový displej nabídne 4K rozlišení a navíc také port Thunderbolt 3. Ostatní parametry opět odpovídají Spectru x2, cena je ale vyšších 43 tisíc korun.

TIP: Dell chystá profesionální tablet, který vyzve Surface Pro 4

hp-spectre-x2-12
Klady
  • kvalitní konstrukce a materiály
  • vestavěný digitizér a digitální pero v balení
  • dva porty USB-C, oba s možností nabíjení
  • 3D kamera Intel RealSense
  • dobrý výkon
Zápory
  • nízká výdrž baterie
  • absence podpory mobilních sítí
  • lesklý displej
  • horší zvukový výstup z reproduktorů
Diskuze ke článku
jgfdk
Za tuhle cenu je MacBook Pro 13 Retina, což je úplně jiná liga, nikde nezapomenu klávesnici nebo neulomím nohu na podepření displeje
petr
Předraženej šmejd se spywarem W10.
petr
K vam se vejde cela vesnice? To asi mate velkou stodolu. Nebo snad mastal ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze