Lenovo Yoga A12
recenze

Lenovo Yoga A12

Hello Halo, again
4

Unikátní Lenovo Yoga Book má svého nepřímého nástupce – Yogu A12 s větším displejem a rozměrnější Halo klávesnicí. Uvnitř nalezneme operační systém Android, který je uzpůsoben pro pohodlnější multitasking. Klávesnice samotná je o poznání pohodlnější, na což se podrobněji zaměříme

Lenovo bezesporu patří mezi výrobce, kteří čas od času rádi experimentují. Výsledkem byl například zajímavý tablet/notebook Lenovo Yoga Book s virtuální klávesnicí Halo, která zároveň sloužila jako grafický tablet. Lenovo Yoga Book dodnes můžete zakoupit ve verzi s Androidem i Windows 10. I když šlo jednoznačně o unikátní zařízení, jako primární stoj pro práci bychom jej používat zřejmě nedoporučovali. Problémem byl totiž vcelku malý IPS displej s úhlopříčkou 10,1 palce.

Yoga Book a Yoga A12

Samozřejmě ani klávesnice samotná není uzpůsobena pro dlouhé psaní. Lenovo se však Halo klávesnice jen tak vzdát nechtělo a představilo Lenovo Yoga A12, tablet/notebook s Androidem, větší úhlopříčkou a prostornější klávesnicí. A právě jemu se dnes podíváme na zoubek. Tedy pardon, na klávesnici.

Je to Yoga

Design produktů řady Yoga je rozhodně zajímavý, a to díky hned několika režimům používání. Máme tu klasický režim notebook, tablet a stan. Klávesnice může sloužit i jako nastavitelný stojánek, díky čemuž se lépe konzumují například videa, případně vyřídíte pohodlně hovor skrze Skype a další platformy. Lenovo Yoga A12 ctí příslušnost k řadě Yoga, i zde tedy naleznete všechny nastavitelné režimy.

Oproti Yoga Booku má Yoga A12 běžnější kloub, který je přichycen na dvou místech. Yoga Book nabízí řetízkový kloub, který je sice efektnější, ale fixace polohy je lepší právě u Yogy A12.

Yoga A12 vs. Yoga Book

Yoga A12 Yoga Book
Rozměry 280,6 × 204,8 × 10,9 mm 256 × 171 × 9,6 mm
Hmotnost 990 gramů 690 gramů
Úhlopříčka displeje 12,1 palců 10,1 palce
Zpracování kov kov

Celé tělo je kovové, což dodává na pocitu exkluzivity. Yoga A12 je také extrémně tenká – jen 10,9 milimetrů. Zbylé rozměry jsou pro 12palcové zařízení vcelku běžné, když činí 280,6 × 204,8 milimetrů. Hmotnost se vměstnala pod magickou hodnotu 1 kilogramu, i když jen těsně (990 gramů) a v ruce působí Yoga A12 jako tablet/notebook za 30 tisíc korun. A přitom se jedná o zařízení, které dnes seženete za cenu okolo 8 tisíc. Zde si Lenovo zaslouží velkou pochvalu, nejenom za kovovou konstrukci a subtilní rozměry, ale celkově za precizní zpracování a minimum rušivých prvků.

Yoga A12 se prodává v šedé barvě (Gunmetal Grey), svého času byla dostupná i růžová, tu však dnes nabízí jen minimum prodejců a navíc s malou přirážkou. Za jednu věc si však Yoga A12 kritiku zaslouží. Zcela chybí jakýkoliv zářez pro zvednutí víka, jako je tomu u notebooků. Hrany jsou navíc zaoblené, takže vám nezbude nic jiného, než mezi obě plochy vsunout nehet a tahat.

Klouby navíc drží velice pevně, takže si nebudeme nic nalhávat – elegantní záležitost to zrovna není. Škoda, například Yoga Book to vyřešil lépe, díky zkoseným plochám se celý notebook/tablet otevíral o poznání lépe, i když i zde bylo zapotřebí obou rukou.

Jemnost se rozplynula

Jak už jsme zmínili, Yoga A12 není přímým pokračovatelem Yoga Booku, čemuž odpovídá cena (Yoga Book je dvakrát tak drahý) i výbava. Displej s úhlopříčkou 12,2 palce nabídne rozlišení 1 280 × 800 pixelů, což je na dnešní poměry zkrátka málo.

Situaci nezachrání ani technologie IPS. Displej jako takový nepůsobí vyloženě nekvalitně, každopádně rastr už je viditelný i z běžné pozorovací vzdálenosti. Pochválit však musíme alespoň slušné pozorovací úhly a maximální jas, který dostačuje i na práci venku.

Pouze základ

Uvnitř se nachází operační systém Android ve verzi 6, oproti Yoga Booku u modelu Yoga A12 neexistuje alternativa s Windows. O výkon se stará čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8550 Cherry Trail s taktem 1,44 GHz, jemuž sekundují 2 GB RAM LP-DDR3 a 32GB interní paměť s možností rozšíření pomocí slotu pro paměťové karty microSD. Z parametrů vyplývá, že mnohem blíž má Yoga A12 k základním tabletům, než k notebookům. Předurčuje ji k tomu také nasazení operačního systému Android.

Výkon jako takový dostačuje na běžnou kancelářskou práci, sledování videí na YouTube, případně na hraní základních plošinovek z Google Play. Zapomeňte na jakékoliv pokročilé úkony, stříhání videí, případně hraní náročnějších 3D her. Zde byste totiž narazili na nízkou RAM a slabou grafickou část. Ve výbavě dále nechybí kamerka pro videohovory s rozlišením 720p a nevalnou kvalitou.

Když už se bavíme o úspornosti, radost vykouzlí extrémně velká baterie s kapacitou 10 500 mAh, díky níž vydrží Yoga A12 až 13 hodin běžné kancelářské práce. Při našem testování jsme se dostali i na více než 14 hodin, což je perfektní výsledek, takže se Yoga A12 skvěle hodí i jako společník na dlouhé lety či cesty autem pro vaše děti.

Android je speciálně upraven pro potřeby takového zařízení, stejně jako tomu bylo u Yoga Booku. Vybrané aplikace (bohužel ne všechny) lze tedy například zmenšit a vytvořit z nich různě velká okna pro pohodlnější multitasking. Nechybí ani spodní dok, který vypadá jako ten z Windows a shromažďuje vaše nejoblíbenější aplikace. Android se tedy více tváří jako desktopový systém, což chválíme.

USB-C to jistí

Konektivitu zastřešuje moderní USB-C, které slouží jak pro nabíjení, tak pro připojení dalších zařízení. Standardní USB-A chybí, je zde ale 3,5mm jack. K ovládání hlasitosti a zapnutí/vypnutí naleznete na pravém boku dedikovaná tlačítka, stejně jako u mobilních telefonů či tabletů.

Vypínací tlačítko se nezvykle nachází uprostřed, respektive mezi tlačítky pro snížení a zvýšení hlasitosti, k našemu překvapení jsme si však okamžitě navykli. Bezdrátovou konektivitu má na starost Bluetooth ve verzi 4.1 a Wi-Fi 802.11b/g/n, chybí tedy standard ac. Lenovo chválíme za nasazení dvojice reproduktorů, které hrají velice slušně.

Hello Halo, Again

Nejvíce jsme byli zvědaví na druhý pokus s dotykovou klávesnicí Halo, která nahrazuje standardní klávesnici i tu dotykovou na displeji. Tlačítka písmen jsou stejně velká, větší prostor však dostala doplňková tlačítka a touchpad, který byl u Yoga Booku zpočátku tragický. K našemu překvapení se klávesnice opravdu ovládá o poznání příjemněji, rozložení je pro majitele jiných Yoga notebooků standardní, nechybí velká klávesa Enter a alespoň malé rozestupy. Během zhruba týdne jsme si na klávesnici zvykli natolik, že nám nedělalo problém ani psaní delších textů. A chcete znát jedno tajemství? Dnešní článek je sepsán přímo na klávesnici Yogy A12.

Kromě standardního rozložení samozřejmě nechybí české popisky. Aby Lenovo celou práci s klávesnicí zjednodušilo, můžete si zapnout automatické doplňování či nápovědy, které se při psaní postupně objevují na displeji. Jedním švihem poté přijmete navrhované slovo a psaní si zjednodušíte. Záměrně se vyhýbáme slovu zrychlíte, protože mezikrok vás vždy zdrží. Klávesnici nechybí vibrační odezva a samozřejmě také ta zvuková, obě lze vypnout, případně zapnout jen jednu. Nastavit lze také rychlost psaní a citlivost klávesnice.

Bohužel zatímco touchpad u Yoga Booku doznal vylepšení, například začal podporovat scrollování dvěma prsty, Yoga A12 se opět vrátila k původnímu provedení, kdy pro scrollování je nutné za touchpad nejdříve chytit a následně táhnout. Celkově vzato se však ovládá lépe než u Yoga Booku – je totiž větší.

Jaké jsou tedy naše dojmy z klávesnice? Jde o zvyk, pokud si budete chtít zvyknout, zvyknete si. Potěší spousta speciálních kláves, které zrychlí práci v prostředí. Nechybí klávesy pro regulaci jasu, návrat na domovskou obrazovku, nastavení klávesnice, vypnutí/zapnutí touchpadu, mikrofonu či webkamery. Fungují i známé klávesové zkratky – například CTRL C + CTRL V a mnohé další, a to po vzoru Windows. Další klávesové zkratky si lze nakonfigurovat v nastavení Halo keyboard.

V případě Yoga Booku sloužila klávesnice i jako grafický tablet, stačilo vzít pero a začít psát. U Yogy A12 je klávesnice jednoúčelová, žádné další schopnosti nemá.

Pro koho? Třeba i pro vás

Lenovu se podařilo vytvořit velice zajímavý hybrid, který má oproti Yoga Booku trochu jasnější zaměření. Hodí se jako doplňkové zařízení na cesty, díky perfektní výdrži vás nenechá na holičkách. Potěší také větší úhlopříčka displeje, a to při zachování velice subtilních rozměrů i hmotnosti. Díky rozměrnější klávesnici je také samotné psaní příjemnější, během pár dnů si na klávesnici zvyknete. Yoga A12 by se mohla hodit například studentům na přednášky, případně na domácí „facebookování“.

Lenovo Yoga A12 Android

Konstrukce204,8 × 280,6 × 10,9 mm, 990 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,2" (1 280 × 800 px)
Procesor
PaměťRAM: 2 GB, disk: 32 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (55 Wh)

Cena je vzhledem k výbavě nadsazená, avšak jako bonus dostanete perfektní zpracování, inovativní způsob zadávání textu a již několikrát zmíněnou dlouhou výdrž. I když Yoga A12 není klasická náhrada za dosluhující notebook, naši pozornost si získala.

lenovo-yoga-a12
Klady
  • precizní zpracování
  • pohodlnější Halo Keyboard
  • variabilní konstrukce
  • rozumná cena
  • špičková výdrž baterie
  • vylepšený multitasking
Zápory
  • lehce podprůměrný displej
  • pouze varianta se systémem Android
  • průměrný výkon
Diskuze ke článku
Daniel Ruzicka
A ta cen@?
Radan
Tak zrovna moznost prepnout klavesnici na grafickej tablet a naopak byla vec, kterou se tohle zarizeni odlisovalo a stalo za zvazeni jestli si ubrat na pohodli pri psani. Ted uz podle me nema smysl a jakakoliv fyzicka klavesnice (stejnejch rozmeru) bude lepsi. Skoda skoda...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze