Notebooková revoluce? Tady jsou naše první dojmy z ASUSu ZenBook 17 Fold OLED

3
Notebooková revoluce? Tady jsou naše první dojmy z ASUSu ZenBook 17 Fold OLED
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Ohyb v oblasti pantu nás příjemně překvapil, je takřka neviditelný
  • Notebook lze pohodlně zavřít i s nasazenou klávesnicí
  • ASUS si nechá za ohebný displej pořádně zaplatit, cena atakuje hranici 100 tisíc korun

První produkt, o který se s vámi podělíme z letošního veletrhu IFA, je revoluční ASUS ZenBook 17 Fold OLED. Na první pohled 12,5" notebook lze totiž rozložit a získat obří 17,3" obrazovku, novinka má ale také sebevědomou cenu.

Malé rozměry, obří displej

ASUS ZenBook 17 Fold OLED představuje revoluci ve světě notebooků, neboť doposud platilo, že jste se museli rozhodnout, jestli chcete kompaktní notebook s menší displejem, nebo velkou obrazovku vykoupenou také velkými rozměry zařízení a vyšší hmotností. A přesně na tento problém se zaměřil nový ASUS ZenBook 17 Fold OLED, který kombinuje malé rozměry se skutečně velkým zobrazovacím panelem.

V zavřeném stavu se jedná o notebook s displejem o uhlopříčce 12,5", to nejlepší však přijde po rozevření. Na zákazníky zde čeká 17,3" panel se svítivostí 500 nitů, který vypadá na první pohled velmi pěkně. Při rozložení lze takto získat velký tablet, ale také si jej lze jednoduše položit na stůl, ohnout a začít psát na virtuální dotykové klávesnici. Přímo v balení se však nachází i přídavná magnetická Bluetooth klávesnice, kterou stačí přicvaknout na základnu. Velkou výhodou bezpochyby je, že i s nasazenou klávesnicí lze notebook zaklapnout a přenášet. Vytvořit si však lze i regulérní pracovní stanici s uhlopříčkou 17,3" díky stojánku, pomocí něhož lze zařízení postavit, položit před něj klávesnici a pohodlně pracovat stejně jako u desktopu. Hmotnost činí přijatelných 1,5 kg, což je zhruba o 300 gramů více, než mají klasické 12,5" notebooky.

Ohebný mechanismus je certifikován na 5 let používání.

Novinka je po hardwarové stránce opravdu fascinující a navíc je v rozloženém stavu i velmi tenká, přitom má slušnou konektorovou výbavu. Najdeme zde dvojici USB-C s podporou Thunderbolt 4, ale i obligátní 3,5mm jack. Pro hlasitý poslech lze využít čtveřice skvěle hrajících reproduktorů Harman/Kardon s certifikací Dolby Atmos.

A co ohyb v displeji?

Ohebný displej je zajímavý samozřejmě i zpracováním pantu. S ním spojený ohyb zůstává takřka neviditelný, není tedy nijak rušivý, což nás mile překvapilo. Zařízení by pak mělo zvládnout spolehlivě 5 let používání, konkrétně 30 000 otevření a zavření. Displej působí velmi bytelně, nemá žádné halo efekty ani při vyvinutí většího tlaku na dotykovou plochu, což jednoznačně chválíme.

ASUS ZenBook 17 Fold OLED

Na chvíli se zastavme také u přídavné klávesnice, která je vyrobena z koženky, je lehká a tenká, ale přitom se na ní velmi pohodlně píše, také díky ideálnímu zdvihu. Z prvních dojmů se však bohužel jeví, že není podsvícená, což je škoda, výdrž však činí pěkných 24 hodin na jedno plné nabití. To probíhá skrze USB-C a díky technologii Bluetooth ji lze propojit třeba i s telefonem nebo jiným zařízením.

ASUS ZenBook 17 Fold OLED

Za zmínku stojí také 5Mpx webkamera s AI a sledováním očí, stejně jako infračervený senzor pro odemykání skrze Windows Hello. Srdcem novinky je dostatečně výkonný procesor Intel Core i7 dvanácté generace, konkrétně 1250U párovaný s 16GB LPDDR5 pamětí a 1TB SSD. 75WH Li-Pol baterie by měla zvládnout 5 až 8 hodin reálného používání a nechybí ani moderní Wi-Fi 6E.

Nadprůměrná výbava, ale i cena

Za takto zajímavý notebook, jakým ASUS ZenBook 17 Fold OLED bezpochyby je, si nechá výrobce zaplatit také nemalou cenu, a to 89 990 Kč. Již v září si budete moci novinku předobjednat a v říjnu budou do ČR dovezeny první kusy. Ještě předtím se však můžete těšit na podrobný redakční test na mobilenet.cz.

ASUS ZenBook 17 Fold OLED

Konstrukce378,5 × 287,6 × 8,7 mm, 1 500 g, konstrukce: konvertibilní
DisplejOLED, 17,3" (2 560 × 1 920 px)
ProcesorIntel Core i7 1250U, 10×4,7 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 1 024 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (75 Wh)
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Ta obrazovka jak je měkkoučká... 🤤
Janek Fanek
Janek Fanek
Je to hezké zařízení, je to novinka, ale zkušenost s provozem může být trochu o něčem jiném. Hned první věc: u všech takových zařízení se recenzent vyhýbá uvést údaje o grafické části, tudíž jako pracovní nikoli herní, nikdo nemůže nyní zhodnotit výdrž display vůči mechanickým poškozením/ není uvedeno zda používá UTG nebo něco jiného / a tak nezbývá než věřit, že to bude ten správný směr. Moje zkušenost, už se mi podařilo poškodit i gorila glass victus na mobilu, přes veškerou opatrnost.
Bohumil Malý
Bohumil Malý
A tužka, pero, pencil...?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze