Procesory Intel již v telefonech nenajdeme, společnost segment opouští

20

Silný konkurenční boj je nelítostný i mezi mobilními telefony či tablety a aktuálně přináší dalšího poraženého. Z chytrých telefonů zcela zmizí procesory od Intelu, který hodlá své úsilí směřovat do segmentů, kde je větší šance uspět.

Intel

S procesory Intel Atom jsme se v mobilních telefonech setkávali několik posledních let, avšak vždy tvořily spíše minoritu. Typickým výrobcem smartphonů, který často sáhl po mobilních verzích Intelu, byl Asus se svou řadou ZenFone. I tento výrobce se však bude muset od letošního roku zařídit jinak. Zástupci společnosti Intel oficiálně potvrdili, že je zastaven a zcela zrušen vývoj jakýchkoliv mobilních procesorů. Týká se to nejen nové vývojové větvě označované Broxton, ale i starších modelů Sofia 3GX, Sofia LTE a Sofia LTE2. Důvodem má být zejména silné konkurenční prostředí, ve kterém vládnou procesory s architekturou ARM. Intel hodlá své štěstí i nadále zkoušet v počítačích, noteboocích a částečně také na konvertiblech.

TIP! USB-C místo jack konektoru? Intel doufá, že ano

Otázkou zůstává, jak se k této nové skutečnosti postaví výrobci. V případě již zmíněného Asusu se očekává přechod k nejsilnějšímu hráči trhu s mobilními procesory, kterým je Qualcomm a jeho Snapdragony. Zrušení mobilních Atomů od Intelu však vyvolalo také otázku, co bude s případným Surface Phonem, který se měl právě na nové modely od Intelu spoléhat. Po delší době nám odchází další významný výrobce procesorů do mobilních telefonů. V roce 2012 jsme se loučili s procesory Texas Instruments a pouze o rok později byl oznámen konec procesorů ST-Ericsson.

Zdroje: anandtech.com, thurrott.com

Diskuze ke článku
Filip
Opravte si prosim hrubku v posledni vete.
rumik
Nepochopitelné že výrobce procesorů kterej absolutně dominuje (AMD už léta více méně paběrkuje) v PC a noťasech se neprosadí i v mobilech...rád bych někoho zasvěceného aby mi odpověděl kde je problém...Já se vždy u PC držel Intelu a vždy spokojenost
ANO
Ten surface phone me taky desi, jestli to pojede na armu, tak moc diru do sveta neudelaji. Nicmene je na to treba nahlizet i tak, ze intel konci s levnymi "osizenymi" atomy do mobilu. Nic samozrejme nebrani osadit surface phone klasickym tabletovym nebo core M procesorem. Akorat proste pobezi na nizsich taktech kvuli spotrebe. Fyzicka velikost mezi mobilnim a tabletovym CPU bude zcela zanedbatelna, efektivita bude stejna, jedine cim se budou lisit je cena. Ktera ale u zarizeni za stovky dolaru nemusi byt na obtiz. Preci jen se surface phone nebude pasovat po bok cinskych androidu za sedm stovek.
Vyhoda vetsiho CPU je taky v tom, ze kdyz bude procesor potrebovat na par vterin maknout (treba spousteni aplikaci), tak neni problem uchladit treba 10, 15W. Cislo zni to sice hrozne, ale zas 15W core M zvladne 15x rychlej to, co 1W atom, takze s vydrzi to vyjde nastejno, akorat to bude brutalne rychlejsi:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze