Intel Compute Stick
recenze

Intel Compute Stick

Počítač ne tak úplně do kapsy
5

Intel Compute Stick vyvolal na začátku roku při svém představení vlnu zájmu. Miniaturní kapesní počítače byly do té doby výhradou spíše pro nadšence. Přesně to se snaží Intel změnit a přiblížit tuto malou kapesní hračku široké veřejnosti. To, zda se mu to alespoň částečně daří, se dozvíte v dnešní recenzi, která bude stejně neobvyklá, jako je právě Intel Compute Stick.

Za zapůjčení děkujeme e-shopu CZC.cz, kde můžete produkt zakoupit

Miniaturní počítače byly doménou především geeků. Malé hračky vypadaly spíše jako záhadné destičky se velkým množstvím spojů a většinu uživatelů rozhodně neoslovily. To se změnilo začátkem tohoto roku, kdy Intel představil Compute Stick. Celkem pěkně vypadající, lehký minipočítač, připojitelný k monitoru či televizi přes HDMI.

Intel Compute Stick

Technické parametry Intel Compute Stick STCK1A32WFC

Kompletní specifikace
Konstrukce103,4 × 37,6 × 12,5 mm, 463 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
Displejbez displeje, ?" (? × ? px)
ChipsetIntel Atom Z3735F, CPU: 4×1,33 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 2 GB, disk: 32 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory0× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostduben 2015, 3 299 Kč

Námi testovaný kus představuje nejvybavenější variantu. Obsahuje čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F taktovaný na 1,33 GHz, kterému sekunduje grafický akcelerátor Intel HD a 2 GB operační paměti. Vnitřní úložiště čítá 32 GB prostoru a je rozšířitelné o micro SDXC karty až do velikosti 128 GB. Jako operační systém byl zvolen 32bitový Windows 8.1. Na trhu se ale objevuje i varianta s pouze 8GB interní paměti, 1 GB RAM a operačním systémem Linux, konkrétně 64bitovým Ubuntu 14.04 LTS.

Obsah balení: na cesty

Obsah balení je v tomto případě nebývale bohatý. Napájecí adaptér, zakončený microUSB, je téměř větší, než samotné zařízení, což ve finále lehce narušuje spojení „počítač do kapsy“ a navíc je velice krátký. V balení se nachází i prodlužovací kabel HDMI-HDMI, který je ale taktéž velmi krátký a svou funkci tak téměř neplní. Potěší redukce na AC adaptér, díky které zapojíte počítač do kterékoli zásuvky na světe. Ocenila bych i přítomnost rozšiřující redukce, protože na Compute Stick se nachází pouze jedno USB 2.0 a bez dotykového monitoru se Windows 8.1 bez klávesnice nenačte.

Design a konstrukce: důležitý plast

I když se se může tato kapitola zdát téměř zbytečná, je design a konstrukce právě tím, co k Intel Compute Stick přitáhlo tolik pozornosti. Už se nejedná pouze o nezajímavou desku s mnoha spoji a čipy, která přinášela radost hlavně geekům, ale o celkem elegantně vypadající, pevné plastové zařízení podobné flash disku. A přitom je uvnitř plnohodnotný počítač. Zní to trochu jako sci-fi, ale je to tak.

Intel Compute Stick

I rozměry, 12,5 × 37,6 × 103,4 mm, napovídají, že Intelu se povedl opravdu miniaturní počítač, který vám s hmotností 463 gramů rozhodně kapsu neutrhne. Velikost je u Compute Sticku klíčová stejně jako design. Mimo hlavního HDMI, kterým připojujete počítač k monitoru či televizi, se na těle nachází ještě microUSB určené k napájení a také jedno USB 2.0. V praxi se ukázalo, že je to opravdu málo a rozhodně doporučuji dokoupit ještě příslušenství, které dokáže rozšířit konektivitu.

Mimo konektorů se ještě na pravé straně nachází také zapínací tlačítko a na levé pak slot na micro SDXC karty, kterým můžete rozšířit paměť až o dalších 128 GB. Nesmí chybět ani všudypřítomné výdechy horkého vzduchu. Intel chce dát vědět, že počítač je opravdu lehce přenosný, a tak nezapomněl ani na poutko k přivěšení, abyste mohli Stick nosit například na klíčích, či na šňůrce na krku. Spíše než o reálné využití jde o dotvrzení, že jste si koupili extrémně kompaktní počítač.

Hardware a výkon: nutný základ

Výkon na rozdávání Compute Stick sice nemá, jeho využití bude ale základní, čemuž napovídá i čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F Bay Trail, taktovaný na 1,33 GHz s maximem přetaktování až na 1,83 GHz. Sekunduje mu grafický akcelerátor Intel HD a 2 GB operační paměti.

Během testování se často stávalo, že některé programy a bechmarky počítač ani nedokázal otevřít, jako například benchmark Cinebench R15. To samé platí o hrách – a jediné, co si zahrajete, bude Solitaire nebo šachy, popřípadě starší hry jako Age Of Empires. Zaměření zařízení je ale úplně jiné než herní konzole, a pokud vás napadlo jí z něj udělat, musím vás zklamat.

Vnitřní úložný eMMC disk nabízí kapacitu pouze 32 GB, z čehož vám po prvním zapnutí zůstane přibližně 20 GB na vaše data. Disk rozhodně není nijak rychlý se zápisem okolo 60 MB/s a čtením okolo 141 MB/s. Ovšem při běžném používání si zásadního čekání nepovšimnete a rychlosti vám budou stačit.

Co je ovšem obrovskou nevýhodou, je hlučný větráček. Překvapením je, že je vůbec přítomen, natož, že nadělá tolik hluku. Je opravdu miniaturní a zdá se, že tolik hluku nevyprodukuje. Opak je pravdou. Pokud máte citlivější uši nebo spíše pokud nejste polohluší, odepíšete Intel Compute Stick hned v prvních dvaceti minutách. Větrák vydává nesnesitelný hučivý zvuk. Zvuk je opravdu nesnesitelný a během testování nebylo výjimkou přerušení testu, protože zvuk se dá snést maximálně dvacet minut. Faktem, je, že plní svou funkci a zařízení není nijak horké.

Konektivita a komunikace: chudá výbava

Z konektivity, čítající pouze slot na micro SDXC karty, microUSB pro napájení a jedno USB 2.0, nebudete nijak uchváceni. Pomocí HDMI spojíte počítač s monitorem či televizí a tím konektorová výbava končí. Ocenila bych ještě jedno USB 3.0, protože pokud nemáte dotykovou obrazovku, Windows se bez klávesnice nespustí. To potom začíná hra na preference, a vy přepojujete klávesnici a myš. Bez rozšiřujícího příslušenství se tedy v žádném případě neobejdete.

Intel Compute Stick

Komunikace je pak standardní, a čítá pouze Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0. Všimli jsme si ale velké nestability Wi-Fi připojení, i přes to, že ostatní zařízení byla stabilně připojená. To může být způsobeno především ovladači, ale i přes jejich aktualizaci jsme žádného zlepšení nedoznali.

Závěr: prozatím ne

Intel Compute Stick sice vypadá jinak, než původní minipočítače, jeho využití se ale moc nezměnilo. Pořád udělá radost spíše nadšencům než masové veřejnosti, ale jsou místa a povolání, kde si ho dokážu představit. Jsou to například recepce a sekretariáty ve firmách, kde ušetří místo na stole a výkonnostně bude na kancelářskou práci postačovat. Pořád je ale o něco lepší a preferovanější volbou notebook. Původní plán, využít ho v domácnosti a ze své obyčejné televize udělat chytrou, však padl, a to právě kvůli extrémně hlasitému větráčku, který se nedá snášet dlouho. Výhodou oproti notebooku nebo nové chytré televizi je ale cena, která se v našem případě zastavila na 3 299 Kč.

Intel Compute Stick

O přenosnosti zařízení se dá spekulovat. Samotný počítač je přenosný, ale musíte k němu brát napájecí adaptér, který je pomalu stejně veliký jako zařízení samotné. Navíc ho můžete přenášet pouze tam, kde je přítomný monitor nebo televize a k němu brát klávesnici a myš a ještě rozšiřující redukci. No a tím mobilita končí. V závěru máte sice plnou tašku kabelů a přídavných zařízení ale Intel Compute Stick v zadní kapse u kalhot. Logičtější volbou tak bude malý notebook nebo tablet s malou klávesnicí.

Pro širokou veřejnost tak Compute Stick není zajímavou volbou, která by nahradila počítač nebo notebook. Je ale dobré vědět, že technologie se posouvají, Intel jde s nimi a dokáže vytvořit něco malého, a i když ne prozatím úplně reálně využitelného, přeci jen funkčního. V minulosti se již několikrát ukázalo, že technologie či výrobky, které na první pohled nevypadaly využitelně, našly své uplatnění o mnoho let později s nástupem jiných technologií, a snad to bude platit i o Intel Compute Stick.

Za zapůjčení děkujeme e-shopu CZC.cz, kde můžete produkt zakoupit

Konkurence

Konkurence není mnoho, přesto se objevuje. Hlavním konkurentem je Lenovo IdeaCentre Stick 300, který nabídne identické parametry i velmi podobnou cenu 3 499 Kč.

TIP: Lenovo Ideacenter Stick 300: počítač do kapsy

Lenovo IdeaCentre Stick 300

V listopadu se na našem trhu objeví i Asus VivoStick s procesorem Intel Atom Cherry Trail, který doplňují 2 GB operační paměti a také 32GB interní úložiště. Výhodou jsou pak dvě USB 2.0 a HDMI, které se mimo připojení k televizi či monitoru stará také o napájení. Cena by se měla zastavit na 3 999 Kč.

ASUS VivoStick

Konkurencí jsou mu i ostatní minipočítače, které jsou ale určené spíše pro nadšence, jako je Raspberry Pi 2 a Bannana Pi M2. To jsou ale opravdu hračky hlavně pro geeky a fanoušky IT. Cena těchto zařízení se pohybuje okolo 1 500 Kč.

RASPBERRY Pi model B
RASPBERRY Pi model B
intel-compute-stick
Klady
  • velikost
  • poměr cena-výkon
  • bohaté balení
Zápory
  • nedostatek konektorů
  • malá využitelnost
  • hlasitý větrák
Diskuze ke článku
Tomáš
Tohle jsem hrozně chtěl. Po přečtení recenze už to rozhodně nechci.
mental.disease
Rozhodne radšej Raspberry Pi 2 Model B za menej ako polovičnú cenu.
mrazik
marne jsem hledal schopnost prehravani ruzne velkych mkv souboru a popisu prace s kodeky...co treba H265? zvlada?

vzhledem k tomu,ze to je temer idealni k televizi,mi tohle zhodnoceni dost chybi...
veta,ze kvuli vetracku to je nepouzitelne k TV a tim koncit....drsny...
Lumiablog.cz
Uvádíte hned několik nepřesostí, které toto zařízení zbytečně haní...

1) HDMI kabel je v balení pouze proto, aby bylo možno Compute Stick zapojit i do televize, která má HDMI vstup v prolisu a Compute Stick by se tam nevešel/případně aby Stick nečouhal z boku televize, pokud je HDMI vstup právě tam.

2) nerozumím tomu, proč by se Windows nenačetly kvůli jen jednomu USB - k zařízení stačí připojit myš a skrze tlačítko usnadnění přístupu zobrazit klávesnici na obrazovce, na které je možné psát pomocí myši. Je to nekomfortní, ale ne nemožné.

3) Větrák není tak hlučný, alespoň ne u 2 kusů, které jsem testoval. Ano, je slyšet a kvůli jeho velikosti hučí vyšší frekvencí, ale pokud je Stick schovaný za televizí a máte puštěné nějaké video, nemáte téměř šanci ho slyšet.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze