Výrobce procesorů ST-Ericsson končí

4

Společnost ST-Ericsson, joint-venture společností STMicroelectronics a Ericsson, hlásí hořké finále. Firma se za více jak pět let působení od svého vzniku v roce 2008 nezvládla vyšplhat k zisku a obě společnosti se tak konečně rozhodly své působení na trhu mikroprocesorů ukončit.

Konec společnosti rozhodně není překvapením, jelikož internetem kolovaly spekulace už několik měsíců, ač společnost nedávno lákala na nový procesor NovaThor. Důvodem je především rychle se měnící trh mobilního průmyslu, ve kterém společnost už nějakou dobu nestíhá reagovat na konkurenci. ST-Ericsson totiž používal pro své účely externí výrobu, množství současných společností se ale stále více začíná soustřeďovat na výrobu interní, bez pomoci externích firem. Tento trend podporuje například Apple a Samsung a menší firmy včetně ST-Ericsson už zkrátka konkurenci nestíhají. Nebo jsou důvody jinde? Ve finále se jedná o soubor mnoha faktorů, které vyústily v problémy a konec této joint-venture společnosti.

Zaměstnanci naštěstí nezůstanou úplně s prázdnou a jednotlivé společnosti budou i nadále vyrábět žádané produkty. STMicroelectronics si ponechává 950 zaměstnanců z celkového počtu 4450, zatímco pro Ericsson bude i nadále pracovat přibližně 1800 lidí. Ten se navíc soustředí na LTE čipy, po kterých je velká poptávka. Vzhledem k výrazně menšímu objemu výroby ale přijde cca 1600 zaměstnanců o práci.

Zdroje: reuters.com

Diskuze ke článku
Velda
Škoda... Další evropská firma, co to zabalí...

Jinak o ty zaměstnance bych se nebál. O ty zbylé se popere Qualcomm, Intel, NXP, Wolfson, Imageon, Samsung a ostatní... :-) Tedy pokud to nejsou uklízeči. :-)
Meli
Jeste minuly mesic se vytahovali s procesorem s taktem 3Ghz a ted konec..?Zajimave...:-/
Zdeněk
Hledám manažera skupiny vývoje desek plošných spojů a designery PCB do Brna, tak pokud někdo z těch, co končí v ST Microelectronics má o takovou práci zájem, může mi poslat CV na hladil@skyselect.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze