MacBook Pro s Core i9 se přehřívá a nevyužije plný výkon

MacBook Pro s Core i9 se přehřívá a nevyužije plný výkon
Fotografie: Apple
  • MacBook Pro nestíhá uchladit nové procesory Intel Core i9
  • Dokazuje to test, kdy MacBook renderoval video v pokojové teplotě a následně v lednici
  • Vrcholná verze MacBooku Pro stojí více než 200 tisíc Kč

Pokud něčím oslní nové MacBooky Pro, je to právě výkon. 15" MacBook Pro lze totiž nyní nakonfigurovat s šestijádrovým procesorem Intel Core i9, jehož výkon je opravdu dechberoucí. Je tu však jeden závažný problém.

Výkon novému MacBooku Pro sice opravdu nechybí a v benchmark testech dosahuje výborných výsledků, problém je ale s chlazením. Po uvedení notebooku se špičkovým procesorem Intel Core i9 na trh totiž uživatelé odhalili poddimenzované chlazení. Pokud je totiž procesor delší dobu zatěžován, není MacBook schopný tento procesor uchladit na snesitelné hodnoty, takže neběží na plný výkon. Vysoký příplatek za nejvýkonnější verzi MacBooku Pro, jehož cena se pak může vyšplhat až na více než 210 tisíc korun, se tak nevyplatí. Pro Apple jde o nezáviděníhodnou situaci, protože na chybu v konstrukci či regulaci chlazení přišli uživatelé po koupi tohoto výkonného stroje. Verzí s méně výkonnými procesory Core i7 se problém netýká.

Dave Lee zkoušel renderovat video v programu Adobe Premiere Pro a zjistil, že doba renderování byla ještě delší než u loňského modelu. MacBook Pro 15" 2017 zvládl tento úkon za 35 minut, přičemž nejnovější MacBook v nejvyšší konfiguraci za 39 minut a ještě se u toho pořádně zapotil. Poté zkusil dát nový MacBook do lednice a spustil render stejného videa. Výsledek stál za to, jelikož došlo k rapidnímu zrychlení, přesně o 12 minut. Jediné, v co zbývá věřit, je, že Apple dokáže chybu softwarově opravit, protože v horším případě může tyto modely rovnou stáhnout z trhu a bude muset přepracovat chlazení tak, aby byl vyšší teoretický výkon využitelný i v praxi.

Diskuze ke článku
Martin
Jenom by mě zajímalo jak by jste chtěli softwarově opravit nedostatečné chlazení bez dopadu na výkon.
Petr
To mi jako chcete říct, že na to Apple nepřijde, že trochu větší zátěž to neuchladí (a na co jiného než na větší zátěž, třeba právě render videa, by si kdo i9 pořizoval) a klidně to vyhodí na trh? A první youtuber nebo kdo to je na to hned přijde a Apple jako co, strčí teď hlavu do písku nebo co hodlají dělat? To je ten jejich design nade vše, možná to ví, ale větráky nepustí, protože hučící ntb. není cool. Takhle je to sice pomalý, ale to bez přímého srovnání není vidět, bfu ví prd a hlavně že to hezky vypadá na stole.
Jab
Lisa na mobiletechreview (taky youtube kanál) problém umenšila stažením externí aplikace, která více roztočí větráčky macbooku.
Michal
Apple to zase podá jako výbornou vlastnost kterou každý Apple uživatel musí mít a ovce budou hýkat blahem že jen Apple dokáže tak úžasně snížit vykon procesoru, jako nikdo jiný...:-D:-D:-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze