USB-C místo jack konektoru? Intel doufá, že ano

100
  • Nahradí jednou USB-C ověřený a spolehlivý jack konektor pro sluchátka? Intel v to věří a dokonce nabádá výrobce mobilních telefonů a počítačů, aby začali s obměnou standardu co nejdříve. Situace je dle Intelu natolik urgentní,
  • že předložil návrh na vyškrtnutí audio jacku ze seznamu audio výstupů.

Starý známý 3,5mm jack konektor je s námi již velmi dlouhou dobu a stal se základem pro poslech hudby z našich zařízení. Od mp3 přehrávačů přes mobilní telefony až k počítačům. Intel se ovšem nechal slyšet, že budoucnost vidí ve změně konektoru pro sluchátka ve prospěch nového USB-C.

USB-C

Vyplatil by se přechod na nový konektor?

Pro změnu konektoru mluví hned několik nepopiratelně kladných vlastností, které by USB-C nabídlo. Jako první určitě každého napadne zbavení se zbytečného místa v zařízeních, která mají v poslední době tendenci být co nejtenčí. Všechna zařízení by tedy mohla být o pár milimetrů tenčí a místo po konektoru, který byl využíván jen pro jeden účel, by se mohlo zaplnit něčím jiným, třeba větší baterií, příslušenstvím nebo lepším foto senzorem. Jsou zde však i jiné faktory, než je jen neustálá honba za nejtenčím zařízením.

USB-C se začíná pomalu rozšiřovat zejména u vlajkových lodí

Předně zde máme obrácení rolí, co se zpracování zvuku týče. V dnešních telefonech máme zabudovaný DAC (převodník digitálního zvuku na analogový), který změní digitální signál z vašeho telefonu na analogový a pošle jej přes jack konektor do sluchátek. Pokud by však telefon posílal zvuk digitálně přes USB-C, odpadá nám nutnost mít v zařízení samotném převodník, což by mohlo teoreticky vést k menšímu zlevnění výroby telefonu. Nemusel by se do zařízení dávat konektor navíc a elektronika (DAC), která s ním souvisí.

TIP! Nový systém pro ověření USB-C kabelů by mohl uchránit vaše zařízení

Vše by však nebylo tak růžové, jak se může zdát. Onen převodník by se musel přemístit přímo do sluchátek, což by znamenalo velmi pravděpodobně zdražení sluchátek, která by USB-C přenos podporovala nativně. Pokud by ovšem výrobci sluchátek vybírali pro své produkty vlastní DAC a nebyli odkázáni na kvalitu rozdílných převodníků v tisících různých zařízeních, jako tomu bylo do teď, mohli bychom se dočkat zlepšení zvukové kvality. Naopak by tím ale mohla paradoxně utrpět na kvalitě levná sluchátka, do kterých by se musely dávat méně kvalitní převodníky, aby se snížila cena.

Navíc přichází s konceptem jednoho konektoru pro všechno jeden očividný a závažný problém. Co když chci svůj telefon nabíjet nebo propojit s počítačem, ale zároveň poslouchat hudbu? S takovou situací Intel očividně moc nepočítá, ale stát se může a v tu chvíli by každý určitě toto nové řešení proklínal.

Intel se revoluce nebojí a není sám

Intel si je samozřejmě vědom, že změna by to nebyla jednoduchá. Přeci jen zástup zařízení, která využívají primárně jack konektor, je příliš velký. I přesto panuje v Intelu víra, že USB-C má pro přenos zvuku obrovský potenciál a jeho klady převyšují zápory. Vzniklé problémy s kompatibilitou by měly být dle vyjádření řešeny pomocí adaptérů, takže by lidé nemuseli přecházet na digitální řešení okamžitě. Ano, ze začátku by to byla velmi nákladná změna, ale Intel spoléhá na velmi rychlý pokles nákladů hned, jak se technologie a ekonomika přizpůsobí a zvýší se počty zařízení.

Apple MacBook už využívá USB-C pro přenos dat i pro nabíjení

Současná situace s USB vám může být povědomá a měli byste pravdu. Jde o prakticky stejnou věc, jaká se již dlouho řešení se spekulovaným nahrazením jack konektoru v budoucím iPhonu 7, kde má roli USB-C sehrát samozřejmě vlastní konektor od Applu, Lightning. Zdá se tedy, že Apple není jediný, kdo vidí budoucnost ve změně a modernizaci naší konzumace zvukového obsahu. Kdy a zda se vůbec takových razantních změn skutečně dočkáme, je prozatím stále nejisté, ale už nyní lze vidět, že nás čekají v dohledné době velmi zajímavé diskuze, zda se mají opravdu všichni výrobci elektroniky oprostit od analogového zvuku a přijmout digitální přenos.

Zdroje: engadget.com, theverge.com, pcworld.com

Diskuze ke článku
daniel
No, tak to je trochu větší problém, jelikož já mám většinou sluchátka při nabíjení....
blue.sun
Nasrat!
.....
Na pár trotlu tady v ČR kazdej čeká a určitě to ovlivnite
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Keby o niečo podobné mali výrobcovia záujem už dávno také slúchadlá máme na trhu. USB-C na to netreba ani náhodou, stačí obyčajné micro USB. Napríklad aktuálne Android zariadenia, ktoré podporujú USB OTG nemajú problém s pripojením USB slúchadiel (Trust GXT 363 mám osobne vyskúšané).
Apple tiež skúsil prísť s jedným konektorom na všetko a ako to dopadlo? Všetci na to nadávajú, dokonca aj zarytí Apple maniaci z môjho okolia tento stupídny krok nedokážu pochopiť.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze