Intel čelí velkému problému. V Německu nemůže prodávat vybrané procesory

Intel čelí velkému problému. V Německu nemůže prodávat vybrané procesory
Fotografie: Slejven Djurakovic, unsplash.com
  • Zákaz se týká procesorů Intel Core řad Ice Lake, Tiger Lake, Alder Lake a Xeon Scalable „Ice Lake Server“ a zařízení založených na nich
  • Pro Intel je klíčové, že jeho aktuální procesory Raptor Lake a Raptor Lake Refresh, stejně jako procesory Core Ultra Meteor Lake, neporušují žádný z patentů společnosti R2 Semiconductor

Jak upozornil ft.com, regionální soud v německém Düsseldorfu tento týden rozhodl o tom, že Intel porušil patent americké společnosti R2 Semiconductor, načež vydal zákaz prodeje některých procesorů předchozí generace Intel a zařízení založených na nich v Německu. Společnost Intel argumentuje tím, že její výrobky neporušují patenty společnosti R2 Semiconductor, takže požádal německý soud o zrušení platnosti patentu. „Společnost Intel se domnívá, že firmám, jako je R2, která se jeví jako krycí společnost, jejíž jedinou činností jsou soudní spory, by nemělo být dovoleno získávat soudní příkazy na procesory a další kritické komponenty na úkor spotřebitelů, pracovníků, národní bezpečnosti a ekonomiky,“ uvedl zástupce Intelu pro Financial Times. Intel má přitom s R2 Semiconductor spory i ve Velké Británii.


Pře se mají konkrétně týkat technologie regulace napětí v procesorech Intel Core řad Ice Lake, Tiger Lake, Alder Lake a Xeon Scalable „Ice Lake Server“. Jak dodává tomshardware.com, mnoho procesorů řad Ice Lake a Tiger Lake ovšem již bylo vyřazeno z výroby, takže zákaz prodeje Intel ani jeho partnery výrazně nepoškodí. Některé prodávané počítače však stále využívají procesory Intel 12. generace Alder Lake.

Klíčové každopádně pro Intel je, že jeho procesory z řad Raptor Lake a Raptor Lake Refresh současné generace, stejně jako procesory Core Ultra Meteor Lake, neporušují žádný z patentů společnosti R2 Semiconductor, takže společnost Intel a její partneři mohou tyto procesory a zařízení na nich založená v Německu nadále prodávat bez omezení.

K situaci na německém trhu se vyjádřil i generální ředitel společnosti R2 Semiconductor David Fisher: „Jsme potěšeni, že vysoce respektovaný německý soud vydal soudní příkaz a jednoznačně rozhodl, že společnost Intel porušila patenty společnosti R2 týkající se integrovaných regulátorů napětí. Společnost R2 je vývojářem polovodičového duševního vlastnictví, podobně jako ARM a Rambus, již více než 15 let. Společnost Intel je s činností R2 důvěrně obeznámena – ve skutečnosti byly společnosti v závěrečné fázi investice společnosti Intel do R2 v roce 2015, kdy společnost Intel tento proces jednostranně ukončila. Společnost R2 se zeptala, zda je technický dokument, který společnost Intel zveřejnila o svém přístupu k technologii FIVR, jež začala používat ve svých čipech, přesný. Další a poslední komunikace přišla od patentového poradce společnosti Intel. Tehdy mi bylo jasné, že společnost Intel používá patentovanou technologii společnosti R2. Tak vznikly tyto žaloby a společnost Intel je jediným subjektem, který R2 kdy obvinila z porušení patentů. Není překvapivé, ale je zklamáním, že společnost Intel pokračuje v šíření falešných příběhů, místo aby převzala odpovědnost za opakované a chronické porušování našich patentů. Máme v úmyslu vymáhat tento soudní příkaz a chránit naše cenné duševní vlastnictví. Globální patentový systém je tu právě proto, aby chránil vynálezce, jako jsem my.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze