Přečtěte si, jak zajímavé je hledat a najít ukradenou koloběžku pomocí AirTagů

Přečtěte si, jak zajímavé je hledat a najít ukradenou koloběžku pomocí AirTagů
Fotografie: Christian Lue, unsplash.com
  • Danovi z New Yorku ukradli elektrickou koloběžkou
  • Ten ji však preventivně vybavil dvojicí AirTagů
  • Cesta za jejím nalezením a znovuzískáním byla nečekaně dobrodružná

Jakmile Apple uvedl nenápadný přívěsek AirTag určený pro hledání ztracených věcí, bylo už dopředu jasné, že jeho využití přinese spoustu pozoruhodných příběhů. I když Apple při představení kulantně mluvil o ztracených nebo zapomenutých předmětech, všichni víme svoje – lidé ukradnou vše, co není přibité. I když Češi mají tendenci vztahovat tento problém na své okolí, imunní proti majetkové trestné činnosti nejsou nejspíše nikde na světě, rozhodně ne ve velkých metropolích, jako je New York.

Právě v New Yorku se Dan Guido vydal na své elektrické koloběžce na večeři. I když použil kvalitní zámek, nejspíše jej ve spěchu zapomněl pořádně zajistit. Tak jako tak byl o dvě hodiny později bez dopravního prostředku.

Shodou okolností je Dan CEO firmy zabývající se kyberbezpečností. Vozítko tedy vybavil ne jedním, ale hned dvěma AirTagy. První na řídítkách sloužil jako návnada, která měla uchlácholit případného zloděje. Druhý byl naopak velice dobře ukryt pomocí černé pásky, takže nebyl vidět ani při podrobnějším průzkumu. Nepotřebujete žádné speciální detektivní nadání, abyste si domysleli, že technologie Find My Network s UWB dovedla Dana do blízkého bazaru nebo zastavárny.

Cestou potkal policejní hlídku, kterou požádal o pomoc a jako protislužbu nabízel fakt, že by si mohla připsat úspěšné vyřešení případu prakticky bez námahy. Policisté nebyli s AirTagy ani principem jejich fungování obeznámeni, naopak Dana podezřívali, že je chce lstí přimět pomoci mu s krádeží.


Jejich radou bylo řešení oficiální cestou, tedy zavolat z místa krádeže tísňovou linku. Dan však sehnal podporu u policistů na okrsku. A jak se ukázalo při konfrontaci s majitelem obchodu, udělal dobře. Majitel jeho obvinění odmítal, i když se z útrob koloběžek ozývalo pípání přívěsku. Podle jeho verze jej zde nechala nějaká žena na opravu brzd. Udala však falešný kontakt a kamery v době předání nefungovaly. Pak dokonce následovaly neverbální výhrůžky smrtí, naštěstí byla policie na místě. Strážci zákona pak vyslovili Danovi uznání. Podle nich to byl první případ ukradené elektrické koloběžky, který kdy jejich okrsek vyřešil.

Dan závěrem sepsal čtveřici doporučení, co dělat, aby měl váš příběh stejně šťastný konec jako jeho:

  1. Dejte si práci s ukrytím AirTagu a použijte kvalitní lepidlo. Zloději jsou na rozdíl od policistů velice progresivní a budou sledovací zařízení hledat.
  2. Nezmatkujte a po případné krádeži neaktivujte „Lost Mode“. AirTag pak začne pípat, což prakticky znamená jeho odhalení.
  3. Jednejte rychle. Jakmile budete ukradený předmět delší dobu sledovat, aktivuje Apple pojistku proti špehování lidí.
  4. Omezte svoje osobní zapojení na minimum nebo se mu úplně vyhněte. K řešení situace vždy přivolejte policii.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze