Pravda o rychlosti LTE u operátorů: marketing versus realita

40

LTE zažívá absolutní boom. Zatímco 3G sítě tuzemští operátoři tak říkajíc přešli, budování LTE jede na plné obrátky. Všude máme možnost vidět mapy a tiskové zprávy, které se chlubí rychlým pokrýváním, všude čteme o tom, jak rychle se můžeme jakožto uživatelé LTE připojit. Jaká je ale realita? Přeci jen, podle operátorů jsme specifický trh.

Nepřehlédněte:

Úvod

LTE, LTE a zase samé LTE. Operátoři ho budují a sdílí, lákají na levné telefony s podporou LTE, chlubí se tím, jak rychle skrze LTE všechno stáhnete, případně uploadnete, vytváří pro edukaci zákazníků speciální weby. Také aby ne, když už se oproti 3G proaktivně snaží. Co ale vlastně LTE je? LTE (zkratka z anglického 3GPP Long Term Evolution) je technologie určená pro vysokorychlostní internet v mobilních sítích. Formálně jde o technologii spadající do standardu 3G. V České republice jsou důležitá LTE pásma 1, 3, 7, 8 a 20 (800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz, což je velmi důležitý aspekt při výběru mobilního telefonu, tedy alespoň pokud chcete využívat rychlého připojení naplno. Co ale ve výsledku znamená „naplno“? Rychlostní limity známe, operátoři však, jako vždy, překvapují rozdíly mezi skutečností a poutavými výsledky snažení lidí z marketingového oddělení.

Používané frekvence v České republice

  • Pásmo 1: 2 100 MHz (Vodafone)
  • Pásmo 3: 1 800 MHz (T-Mobile, O2, Vodafone)
  • Pásmo 7: 2 600 MHz (T-Mobile, O2, Vodafone)
  • Pásmo 8: 900 MHz (Vodafone)
  • Pásmo 20: 800 MHz (T-Mobile, O2, Vodafone)

Spojením pásem vzniká vysokorychlostní LTE-A, které má limit až 300/50 Mb/s.

T-Mobile

A začneme pěkně od začátku. Náš „růžový operátor“ si pro edukaci zákazníků přichystal poměrně sympatický web, kde vysvětluje všechno, co se LTE týká. Najdeme zde i přesný postup aktivace, respektive návod, co vše je pro fungování LTE potřeba. Samozřejmostí je nejnovější typ SIM karty, podporované zařízení, a to podstatné – nacházet se na místě LTE pokrytém. To by neměl být problém, podle informací je pokryto už více než 93 % populace (lidí, ne území). I tak jde ale o pěkné číslo, zvláštně když si vzpomeneme, jak vypadala situace touto dobou před rokem. Operátor však i v roce 2015 slibuje proaktivní přístup a další rozšiřování sítí LTE.

U T-Mobile je rychlostním maximem 225 Mb/s pro stahování a až 50 Mb/s pro upload (díky použití technologie LTE Advanced (LTE-A), která standardní rychlost LTE navyšuje, avšak která má sama o sobě limit 300/50 Mbit/s). Operátor využívá k LTE-A frekvencí v pásmu 800 a 1 800 MHz, spojuje tu pásma o šířce 10 MHz a 20 MHz. Proto je maximum rychlosti směrem k uživateli nižší – 225 Mbit/s (při spojení dvou 20 MHz pásem by byla rychlost již zmíněných 300/50 Mbit/s). A až do této chvíle zní všechno skvěle, viďte?

Ano, T-Mobile se do toho opravdu opřel

Až na malý háček. Většina běžných zákazníků deklarovaných rychlostí pro download a upload nikdy nedosáhne. A to nemluvíme jenom o rychlosti 225 Mb/s pro download a 50 Mb/s pro upload (tedy LTE Advanced), ale také o té „základní“ rychlosti 150 Mb/s pro download a 50 Mb/s pro upload, kterou se všichni operátoři snaží v první vlně pokrývání LTE dosáhnout. A jak charakterizujeme „běžného zákazníka“? Běžný zákazník má mobilní telefon s podporou LTE a podporou českých pásem a zároveň vlastní tarifní zvýhodnění z rodiny „S námi“. A je víceméně naprosto jedno, o jaký balíček se jedná. Dalším příkladem může být i uživatel, který vlastní mobilní internet (tedy typicky internet do tabletů, případně notebooků) – na to má T-Mobile tři tarify. A teď přichází to nejdůležitější: pouze u největšího balíčku Mobilní internet s FUP limitem 10 GB za 649 Kč měsíčně můžete dosáhnout deklarovaných rychlostí, tedy až 225/37,50 Mb/s. Zbytek internetových tarifů je uměle zpomalen na hranici 42 Mb/s pro download a 5,80 Mb/s pro upload.

Otázka a odpověď

Nejde o to, že by operátor snad lhal, i když se na každém kroku chlubí přenosovou rychlostí 225/50 Mb/s, zkrátka uvádí maximum, které by za určitých okolností mohlo fungovat. Tou „onou okolností“ je vlastnictví nejdražšího mobilního internetu na cesty za téměř 650 Kč měsíčně. U všech ostatních datových tarifů, včetně těch v paušálních zvýhodněních (tedy tarifů z rodiny „S námi“) je rychlost omezena na 42 Mb/s pro download a 5,80 Mb/s pro upload. A to je mimochodem i rychlost, jak všichni jistě víme, sítě HSPA+ 42, která na tuzemském trhu funguje již pěknou řádku měsíců, tedy ještě před nástupem LTE. Jenže tuto síť, jak jsme se dozvěděli už na začátku článku, operátoři přešli. No a tak jsme se zeptali přímo...

Zdroj: Všeobecné podmínky společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., kapitola 8.3 (plné znění)

Odpověď byla logická, avšak nekompletní. To, že je T-Mobile schopen šířit LTE díky frekvenci 800 MHz rychleji je jistě nepopiratelný fakt, proč ale omezovat zákazníky nižších balíčků, navíc když v současné době využívá LTE u T-Mobile zhruba 140 000 lidí a o žádném zřejmém přetížení sítě tak rozhodně nemůže být ani zmínky? A proč vlastně operátor nechce zákazníkům ukázat, jaké výhody opravdu v LTE tkví? Navíc – proč je věta odpovědi zahájena slovy: „...co se týče využití rychlosti v tarifech mobilního internetu...“, když situace u všech dalších datových balíčků je identická, a dokonce i horší (například denní balíček)? Odpovědět si může každý sám.

TIP: Sdílení sítí LTE v ČR domluveno, O2 podepsalo smlouvu s T-Mobile

Závěr a zhodnocení situace u T-Mobile

Maximální rychlostí LTE u T-Mobile je 225/50 Mb/s, přičemž zde se bavíme o několika málo pokrytých lokalitách. Reálnější rychlostí je pak 75 Mb/s (LTE 800 MHz), přičemž vzhledem k omezení datových balíčků lze dosáhnout maximální rychlosti 42/5,80 Mb/s. My toto maximum můžeme potvrdit, běžně v centru Prahy touto rychlostí stahujeme, respektive nahráváme.

O2

LTE u O2

Co se týče webové prezentace ohledně LTE, špatně na tom není ani O2, které si pro nás stejně jako T-Mobile připravilo poučnou stránku. Opět se tak můžete těšit na mapku pokrytí, vysvětlení, jak to přes LTE vlastně sviští a mnoho dalšího. Najdeme zde i přesný postup aktivace, respektive návod, co vše je pro fungování LTE potřeba. Samozřejmostí je nejnovější typ SIM karty, podporované zařízení a to podstatné – nacházet se na místě LTE pokrytém. U O2 je rychlostním maximem 185 Mb/s pro stahování a až 50 Mb/s pro upload. Opět jde o sítě LTE-A a opět zní vše skvěle, tedy dokud nenahlédneme do ceníku společnosti.

Maximální rychlost LTE u O2 je omezena na 110/55 Mb/s

Zdroj: Ceník předplacených mobilních služeb, část O2 Mobilní internetové připojení (Tarify služby) (plné znění)

U datových balíčků společnosti O2 je maximální rychlost omezena na 110 Mb/s pro download a 55 Mb/s pro upload. Situace tedy není tak špatná jako u T-Mobile, přesto se s rychlostním omezením setkáme i u společnosti O2. Proč? Protože 110/55 Mb/s nezní tak skvěle jako 185/50 Mb/s. Na obranu O2 však musíme dodat, že v nejčastěji kladených otázkách samo O2 přiznává, že průměrná, avšak reálná rychlost LTE v síti O2 je 25 Mb/s.

Rychlost u O2 LTE je v průměru 25 Mb/s

Závěr a zhodnocení situace u O2

Maximální rychlostí LTE u O2 je 185/50 Mb/s, přičemž zde se bavíme o několika málo pokrytých lokalitách. Reálnější rychlostí je pak 75 Mb/s (LTE 800 MHz) a tato hranice v podstatě není nijak omezena ani rychlostním povolením ze strany O2.

Vodafone

Vodafone a jeho Turbo Internet. Vídáme ho v reklamách, na internetu, Vodafone na nás ze všech stran hučí s reklamami, jak je to ale doopravdy? Prvně je si třeba říci, co Turbo Internet je. Jde o obchodní název připojení k internetu, které kombinuje technologie 3G ve městech a LTE na vesnicích. Nejde tedy o plnohodnotné LTE, stejně jako u O2 a T-Mobile, jde o kombinaci rychlého internetu. Pokud se budeme soustředit pouze na pokrytí LTE, musíme trochu zapátrat. U Turbo Internetu je maximální teoretická rychlost někde okolo 20 Mb/s, přičemž u LTE je to kombinace LTE 1 800 MHz (150/50 Mb/s) a LTE 800 MHz (tedy 75/50 Mb/s). Pak je zde ještě polotučné LTE 900 MHz, které nabídne maximální rychlost stahování 20 Mb/s a LTE Advanced s maximální rychlostí 185/50 Mb/s.

LTE u Vodafone

LTE-A v případě Vodafone znamená spojení pásem 1 800 MHz (o šířce 20 MHz) a 800 MHz (o šířce 10 MHz) – tedy stejně jako u T-Mobile. Teoretická rychlost přenosu dat v této síti je pro stahování až 225 Mbit/s a pro odesílání 50 Mbit/s. V budoucnu Vodafone plánuje spojením pásem dále navyšovat přenosové rychlosti až na rychlost 300 Mbit/s. U LTE je pokrytí menší, než avizovaných 95 % populace, to se týká pouze Turbo Internetu jako celku. Zkrátka, v tom aby se čert vyznal, pro pokrytí právě té vaší lokality doporučujeme zkontrolovat pokrytí na stránkách Vodafone.

U Vodafone můžeme přeskočit i maximální rychlost, tu totiž u Vodafone nemají – zkrátka, pokud máte štěstí a nacházíte se zrovna na rychlém LTE, můžete stahovat „co to dá“. Je to celkem pochopitelné, u Vodafone se jedná o nejvíce roztříštěné LTE z celé konkurence, proto by bylo nasazování rychlostních limitů naprosto nesmyslné. Pokud však o nějakém omezení přeci jenom víte, určitě nás neváhejte oslovit v diskuzi pod článkem, nám se taková zmínka nepodařila dohledat.

Závěr a zhodnocení situace u Vodafone

Maximální rychlostí LTE u Vodafone je 225/50 Mb/s, přičemž zde se bavíme o několika málo pokrytých lokalitách. Zde ale může touto rychlostí stahovat každý, bez omezení na konkrétní tarify nebo jiným způsobem. Reálnější rychlostí je pak 75 Mb/s (LTE 800 MHz) a tato hranice v podstatě není nijak omezena, a to na rozdíl od konkurenčních operátorů ani rychlostním omezením ze strany operátora.

Suma sumárum

Co říci závěrem? LTE v České republice může být opravdu různé. To, že jste v pokryté lokalitě, ještě nutně neznamená, že budete stahovat nejrychlejší rychlostí a skrze LTE Advanced, u T-Mobile až 225/50 Mb/s. Většinou se objevuje LTE 800 MHz, které má maximální limit 75/50 Mb/s, a to je ještě nutné, abyste byli u operátora, který nemá nastaveny rychlostní limity. Pokud máte štěstí a jste v pokrytí LTE 1 800 MHz, kde je maximální rychlostí 150/50 Mb/s, může vám to být u T-Mobile vcelku jedno, protože jenom nejdražší balíček z nabídky by vám tuto rychlost umožnil. A jaké jsou vaše postřehy ohledně LTE? Jakou rychlostí u jakého operátora běžně stahujete?

Děkujeme našemu čtenáři Petru Kořánovi za poskytnutí doplňujících informací

Zdroje: t-mobile.cz, O2.cz, vodafone.cz

Diskuze ke článku
Rumburak
Ach jo, zase Trollove... Autor udela chybu v frekvencich a hned kazdej hrdina doma za klavesnici se z toho udela, aspon dvakrat. Psat o tom, ze nekomu staci rychlost par mbps muze snad nejakej zamestnanec napr. operatora tmobile nebo jeho chovny prase. To uz si muze rovnou vypnout LTE a h...t si pero u 3G apod. Jde tu hlavne o princip a vyuziti rychlosti LTE. UMELE snizovat u tmobile rychlost je proste svinarna, co si budem povidat. Konec.
Tomáš
Dočetl jsem pouze k řádku "Používané frekvence v České republice: Pásmo 1: 2 100 MHz (běží zde UMTS sítě, LTE prozatím ne)". Další bludy z článku konzumovat nebudu, protože bych je nemusel poznat - zas tolik se v problematice neorientuji. Poslední dobou se tu kvalitativně obsah velmi zhoršil. Stáváte se nedůvěryhodnými..

(P.S. LTE samozřejmě na frekvenci 2100 MHz běží u Vodafonu asi ve 30 městech)
Roman
Rychlost je to posledni co me zajima. Radsi rychlost 50/5Mb a dvojnasobny FUP.
Pan Brambora
Když vidím jak mají v zahraničí neomezený připojení (žádnej FUP) prakticky za hubičku, chce se mi brečet....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze