LTE perličky od O2: na co se máme těšit?

9

Loňský i letošní rok se nesou ve znamení masivní výstavby rychlých sítí LTE. Operátor O2 se nyní pochlubil některými zajímavostmi z této oblasti, hovořil o otázkách okolo pokrytí, o šíření signálu v metru, na dálnicích a v O2 Areně a dokonce i na to, na jaké novinky se můžeme těšit v této oblasti během roku 2015.

Jako první přišla na přetřes otázka pokrytí. Konkrétně ten fakt, že a mapy operátora ukazují někdy jiné pokrytí v dané lokalitě. Která z nich je správná? Dalo by se říci, že obě dvě: zatímco mapa ČTÚ ukazuje až formálně schválené BTS a jejich dosah, operátor zahrnuje i ty, které ještě běží v testovacím režimu, ale zároveň jsou přístupné veřejnosti. Rozdíl mezi skutečným a formálním spuštěním může být až 6 týdnů, což při rychlosti výstavby může udělat docela značné rozdíly.

Pokrytí LTE: plán pro tento rok, proces schvalování a dosahy jednotlivých frekvencí.

Při probírání pokrytí nemohla nepřijít otázka na pokrytí pražského metra. Tady pro nás má O2 (respektive všichni operátoři) dvě zprávy: ta dobrá je, že nový úsek linky A do Motola bude pokryt ještě před jeho oficiálním otevřením, a to včetně rychlých dat LTE. Po otevření budou pokryté stanice, tunely o něco později. Ta horší je, že o zbytku metra se zatím pouze rámcově jedná, aniž by byl zatím známý jakýkoli přesnější časový rámec. Na rychlá data ve zbylých desítkách stanic metra si tak ještě velmi dlouho počkáme a spokojit se musíme zatím s EDGE.

Dalším zajímavým místem, které bylo pokryto LTE, je pražská O2 Arena. Stávající pokrytí 3G sítí mělo tu nevýhodu, že v situaci, kdy ji návštěvníci zahltili daty, nedalo se ani telefonovat nebo posílat zprávy. Tento problém vyřešilo nasazení LTE, z jehož provozu se pak ukazují zajímavé výsledky: například fakt, že při kulturních nebo sportovních akcích se prakticky srovná upload a download, přitom v běžném provozu je download výrazně vyšší. Důvod je prostý. Lidé v průběhu těchto akcí ve velkém sdílí fotografie a videa na sociální sítě, a to přímo z mobilu na místě.

Pokrytí O2 Arény a statistiky z provozu.

LTE je populární

Otázka rychlých dat neznamená jenom sítě, ale také koncové terminály, bez nichž by to celé nemělo smysl. Tomu ostatně operátor podřídil i svou reklamní kampaň, a tak počet LTE mobilů v jeho síti roste dramaticky rychleji než v případě 3G telefonů. Je to také otázka nastavení výrobců: zatímco 3G a 3,5G dlouho patřilo jen do výbavy těch nejluxusnějších přístrojů, LTE se daleko rychleji dostává i do levnějších přístrojů.

Zajímavé statistiky z provozu: i když LTE telefony prudce rostou, nejvíce přístrojů v síti zvládá pouze 2G.

Společně s tím začíná být aktuální otázka, kdy si přes LTE i zavoláme. Síť je v současné době uzpůsobená pouze pro přenos dat a volání se řeší přepnutím do 3G nebo 2G sítě, tedy takzvaným CS-Fallbackem. T-Mobile už oznámil testování technologie VoLTE (Voice over LTE), O2 ji má v plánu spustit také, ale až po důkladném otestování.

TIP! Nastává doba LTE. Máme se radovat, nebo bát?

A jaké jsou plány pro tento rok? Kromě zmiňovaného metra to bude pokrytí „velké“ Prahy a Brna a také pokrytí tzv. A okresů (západ Čech, Vysočina a Jeseníky). Během velkých a sportovních a kulturních akcí budou k dispozici mobilní základnové stanice, ty stacionární se nad rámec pravidel určených licencí budou stavět v turisticky atraktivních lokalitách.

Diskuze ke článku
Marťas
No, k Vánocům jsem si pořídil nový telefon (high end) a těšil jsem se na LTE, zařídil jsem si nový FUP, abych to využil (i sim kartu mám vyměněnou). Musel jsem celý rozčílený zajít do O2 prodejny, proč to nechytám, ikdyž podle mapy je to pokryté. V prodejně mi řekli, že to je vlastně dobře, že to ještě nefunguje správně a že ikdyž to chytím, tak mi vypadne signál. Jednoduše musím říct ,,good job O2,, .
Kozel
No já si myslím, že na té změně FUPu něco je, za stejnou dobu přečteš více stránek, shlédneš více videí..........nemyslím, že je to 1:1.......když se veme absurdní situace člověka co jede jen na EDGE a člověka co jede jen na LTE.......nemyslím si, že ten samý člověk by přečetl stejný počet stránek a shlédl stejný počet videí u EDGE a LTE......píšu to jako krajní situaci, ale snad na tom něco je........hezký večer
Kozel
Jinak LTE od O2 se postupně pomalu, ale jistě zlepšuje, nicméně sliby, že bude 95% obyvatel mít pokrytí do loňských Vánoc je trošku mimo.........jen jestli nemysleli spíš ty letošní :D
Kozel
Tak někteří lidi jsou na netu více, jiní méně, já mám třeba FUP na měsíc 10 GB, na domácím notebooku mám nasdílené připojení z telefonu a přes 3G/LTE to běhá celkem rychle.....tak ale na stahování a videa to stále není......to by člověk vysosal za pár hodin.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze