Sdílení sítí LTE v ČR domluveno, O2 podepsalo smlouvu s T-Mobile

20

Dva největší čeští operátoři, T-Mobile a O2, podepsali v pátek 2. května smlouvu o sdílení mobilních sítí čtvrté generace (LTE). Tato spolupráce přinese ještě v letošním roce kvalitní služby vysokorychlostního internetu na většině území České republiky.

T-Mobile

Podpisem smlouvy o sdílení LTE sítí bylo úspěšně zakončeno jednání mezi O2 a T-Mobilem, které probíhalo od konce února letošního roku. Sdílení vysílačů umožní pokrytí nejrychlejším mobilním internetem v dřívějším termínu, než stanovují podmínky aukce. Navíc přinese vyšší efektivitu provozu a údržby LTE sítí, což se projeví také pozitivním dopadem na životní prostředí.

O2 logo

„Jde o důležitý strategický krok navazující na dohodu o sdílení stávajících přístupových sítí 2G a 3G,“ říká Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile, a dodává: „Kromě pokrytí nejrychlejším internetem v dřívějším termínu přinese tato spolupráce úspory, které nám umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb.“

„Díky této dohodě můžeme v krátké době přinést rychlý mobilní internet českým zákazníkům po celé zemi – ve venkovských i v městských oblastech. Sdílení sítí je přitom celoevropským trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či Francii,“ uvedl Luis Malvido, generální ředitel O2.

Oba operátoři provedou první testy sdílení v následujících týdnech, přičemž jejich cílem je otestovat především funkčnost navrženého technického řešení. Po odladění všech nezbytných procesů v testovacích podmínkách začne komerční provoz sdílení sítí LTE v průběhu druhého pololetí roku 2014.

Sdílení sítí čtvrté generace se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. T-Mobile bude odpovědný za jejich správu a provoz v západní části České republiky, O2 je bude provozovat ve východní části území. Rychlost takto vybudované LTE sítě bude pro každého z operátorů v první fázi dosahovat až 75 Mbit/s pro stahování a až 25 Mbit/s pro nahrávání, tedy několikanásobně více než u sítí 3G. Do budoucna bude rychlost navyšována.

T-Mobile i O2 samostatně splní všechny závazky vyplývající z podmínek loňské aukce kmitočtů. Sdílení se bude týkat jen rádiové části sítí obou operátorů, jejich centrální prvky zůstanou nezávislé. T-Mobile i O2 si proto budou nadále konkurovat v kvalitě a nabídce služeb i v rychlosti sítě.

Zdroj: TZ T-Mobile

Diskuze ke článku
Jerry
To je paráda teď jen aby své lte sítě zpřístupnili virtuálum (mě konkrétně jde o tesco mobile) a je to paradička.
Michal
No hlavně by mě zajímalo do kdy chtějí pokrýt třeba 70% území - aby lidi věděli kdy se k nim to LTE vlastně cca dostane.
Renata
T-Mobile je ted otevreny mel by toho vyuzit take Vodafone verim, ze by se mu to podarilo protoze LTE skrz Vodafone ma byt nejlepsi.
T-Mobile se tak dostava do nejsilnejsi role jiz vlastni "4. operatora" Air Telecom a mozna bude mit "5. operatora" UPC.
Presto o 5. pozici usiluje jeste Q-CZ ten chce byt take v asociaci a od CTU chce mit pridel 750000000 - 759999999 o ten je ochoten se rozdelit s DH Telecom a svymi partnery.
Velkou sanci dava CityMobile ktery ma pres 7000 zakazniku, Skyfone si drzi necelych 2300 zakazniku, OpenCall ma pres 9700 zakazniku.
appletractor
Prosim vás,moc nejuchejte a buďte v klidu.
Lte v Praze používám a žádných 75 mb se nekoná.Maximálně jsem dosáhl 20
normálně 16 mb.Říkají,že budou rychlost navyšovat,ok ale zatim teda žádný haló teda..
Co jsem před tím chytal 3G tak normalne kolem 10 mb.Rozdíl je,ale stejně někdy čekáte....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze