Nejvýkonnější mobilní čipset? Možná nový Samsung Exynos 5

13

Samsung se přidává k hlavním konkurentům v oblasti výroby čipsetů do mobilních zařízení nVidii a Qualcommu, a sám nyní také uvádí nový high-endový typ. Čipset s označením Exynos 5 Octa nabídne procesor s nezvykle vysokým počtem osmi jader. Máme tu co dočinění s novým králem tableto-mobilních procesorů?

Samsung logo

Tisková konference Samsungu na CESu byla dle očekávání spíše než na mobilní zařízení zaměřena na ostatní části jeho portfolia produktů spotřební elektroniky, jako jsou televize, počítače a další. Přece jen se ale jihokorejský výrobce nejperspektivnějšího odvětví dotknul. V průběhu CESu totiž představil zbrusu nový SoC řady Exynos.

Tip: přečtěte si také článek - Samsung ukázal Youm: ohebné a zakřivené displeje jsou za dveřmi

Samsung se s novým čipsetem nutně musel na CESu ukázat. Kdyby tak totiž neučinil, ztratil by krok s konkurencí. Zbrusu nové čipsety totiž už představila nVidia i Qualcomm. S úspornými a spíše méně výkonnými verzemi nových čipů se pochlubil také Intel a ST-Ericsson.

Spořílek i ďábel v jedné osobě

Nový čip spadá do řady mobilních SoC Samsung Exynos. Jeho celý název zní Exynos 5 Octa. Korejci oproti americké konkurenci zvolili trošku odlišnou taktiku. Nový SoC totiž disponuje hned osmi výpočetními jádry. Samsung ale má pro tak nezvykle vysoký počet "srdcí" svůj důvod. Procesor vyrobený 28nm výrobním procesem bude zjednodušeně řečeno rozdělen na dvě části. Samsung toto řešení nazval big.LITTLE.

Obrázek znázorňující koncepci nového ARM SoC od Samsungu "velký.MALÝ"

První polovina čtyř jader bude určena pro běžnou práci, při které není potřeba vysoký výkon. Mají architekturu ARM Cortex-A7 a nižší taktovací frekvence 1,2 GHz. Pokud tedy tablety nebo smartphony budou používat tuto polovinu, bude se to výrazně pozitivně projevovat na spotřebě energie. Samsung údajně hovoří až o 70 % zlepšení oproti předchozím generacím. Toto číslo nám sice přijde přehnané, avšak i kdyby se spotřeba snížila o polovinu, jednalo by se o citelný bonus.

Samsnug Exynos 5

Druhá polovina procesorů se bude aktivovat například pokud spustíte nějakou moderní, výpočetně i graficky náročnou hru. Jádra mají architekturu ARM Cortex-A15 a frekvenci 1,8 GHz. Vylepšení se dočkal i grafický čip Mali-T604. Samsung slibuje dvojnásobný výkon při vykreslování 3D objektů oproti Galaxy S III.

Z výše uvedených údajů jsou jasné dvě věci. Samsung se bude držet nastoleného trendu a přinese nový čipset s vysokým výkonem. Současně ale díky úsporným jádrům zachová nízkou spotřebu, za což si zaslouží pochvalu. Už se opravdu těšíme na první porovnání všech tří nových vlajkových SoC "svaté trojice", tedy Nvidia Tegra 4, Qualcomm Snapdragon 800 a Exynos 5 Octa.

Co se týče prvních skutečných zařízení s novým Exynosem, nabízí se, že by jej Samsung mohl montovat do připravované vlajkové lodi Galaxy S IV, jejíž oficiální představení se plánuje podle zákulisních informací na letošní březen či duben. Čipset se také určitě objeví v mnoha tabletech, a to pochopitelně nejen s logem Samsungu.

Diskuze ke článku
Velda
"Samsung toto řešení nazval bigg.LITTLE."
– Jaký Samsung? Co zase Samsung? Samsung to ani nevymyslel ani nepojmenoval, pouze to vyrábí. Na svědomí to má ARM. Nehledě na to, že je to big.LITTLE...

"Tomu odpovídá i starší architektura ARM Cortex-A7."
– Takže architektura, která se na trh dostala až po A15 je podle vás starší? Děláte si srandu? 2 roky po Cortexu-A9? Jen pro Vaši informaci: A8 < A9 < A15, A5, A7

A BTW. sledujete aspoń AnandTech? Nedávno tam bylo srovnání výkonu/spotřeby Atom SoC, A15 SoC, Krait SoC a A9 SoC.
Ip Man
A pak že trend navyšování počtu jader ustal "jenom" na čtyřech, houby ! Teprve se to začne rozjíždět na MWC 2013 v Barceloně se mají představit další osmijádrové procesory, například svůj osmijádrový čip má představit také Huawei a zrejmě ho představý v ZTE Nubia Z7: tabletofon s 6,3″ displejem a osmijádrovým procesorem. Vypadá to, že nedávno představená Nubia Z5 nebude nejvyšší model od ZTE.
Martin
Jsem zvědavý jaká bude ta spotřeba energie bylo by to jedině dobře kdyby mobil vydržel alespoň o polovinu déle :-)
Tom
Mam tuseni, ze na plynuly beh Androidu bude toho vykonu stejne malo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze