Qualcomm představil kompletní novou řadu čipsetů Snapdragon

8

Letošní CES patří nejen vysokému rozlišení v mobilech a televizorech, revolučním vychytávkám neznámých výrobců, ale také novým čipům a procesorům. Kromě Nvidie nebo Samsungu, zde představil kompletní novou sadu svých mobilních čipů Krait také Qualcomm.

Zatímco se oba zmiňovaní konkurenti se na CESu zaměřili na ty nejvýkonnější procesory, které najdou uplatnění v dražších zařízeních, americký Qualcomm si je vědom, že nejen čtyřjádry je výrobce ARM procesorů živ a představil veřejnosti kompletní novou řadu Snapdragon procesorů, které najdou uplatnění od nejlevnějších telefonů až po ty nejdražší tablety.

Snapdragon by Qualcomm

Vylepšené procesory Krait

Základem všech nových Snapdragon chipsetů budou procesory z rodiny Krait. Qualcomm tak sice zůstává u stejného pojmenování, ale to neznamená, že by pouze recykloval. Nově bude totiž rozlišovat mezi dvěma Krait procesory – 300 a 400.

Krait 300

Podle číselného označení bude Krait 300 méně výkonným z nově představené dvojce. Teoreticky by tak měl zaujmout pozici v procesorovém mainstreamu pro rok 2013. Z velké části bude opravdu vycházet ze současných Krait jader, se kterými jsme se setkali už u Snapdragonů S4 Plus a Pro.

Budou tedy vyráběny stejným 28nm procesem, změní se však maximální takt a to až na 1,9 GHz (z předchozích 1,5 GHz). Zatím není jasné, zda toho výrobce dosáhl pouhým přetaktováním nebo docházelo k dalším optimalizacím v návrhu. Co například víme je, že by Krait 300 měl lépe pracovat se svojí L2 cache pamětí.

Nemá asi cenu zabíhat příliš do technických detailů, když z nich navíc mnoho neznáme. Důležitá pro běžného spotřebitele bude ale informace, že v Qualcommu opět pracovali na výkonu jednovláknových operací, neboli těch, které nedokáží těžit z přítomnosti více jader procesoru zároveň. Je důležité dodat, že takových procesů se v telefonech stále zpracovává většina, takže je tato disciplína v kontrastu s trendem zvyšování počtu jader, stále důležitá.

Krait 400

Novými králi mezi procesory pak mají ambice se stát procesory s jádry Krait 400. Ty jsou vyráběny stále 28nm technologií, avšak modernějším procesem HPm, který by měl ve zkratce zajistit ještě vyšší efektivitu a výkon, než 28nm LP proces u Krait 300.

Kromě efektivnějšího provedení, vylepšení, která jsme si popisovali už u slabšího bratříčka se tak díky tomu můžeme těšit i na takty dosahující 2,3 GHz.

Nové značení Snapdragonů

Aby novinek nebylo málo, v Qualcommu se opět rozhodli změnit styl pojmenovávání svých chipsetů. Zapomeňte tedy na S1 až S4 a navíc někdy trochu zavádějící rozdělení v rámci S4 na Play, Plus a Pro. Nově budeme mít Snapdragony 200, 400, 600 a 800. Celkem jasně by pak měly vypovídat o zařazení a výkonu takto označených SoC.

Snapdragon 200

Podle číselného označení, logicky nejslabší výkon nabídne Snapdragon 200. Jeho jasným zaměřením by měly být ty nejlevnější telefony, kterým nabídne nízkou cenu a spotřebu.

Snapdragon 400

Čipsety z řady 400 by pak podle slov Qualcommu měly už mířit do vybavenějších zařízení a nabídnou dobrý výkon a konektivitu. Stejně jako u Snapdragonu 200 ale hádáme, že zde bude výrobce stále těžit ze starších technologií a nové Krait procesory 300 a 400 najdeme až ve vyšších modelech. Každopádně Qualcomm k těmto dvěma řadám zatím nedodal žádné podrobnější informace a vše je tak na úrovni spekulací.

Snapdragon 600

Zde už začíná přituhovat, a jak možná očekáváte, právě v těchto čipech najde své uplatnění Krait 300 a de facto tak naváže na současné čtyřjádrové S4 Pro procesory.

Nový snapdragon s označením APQ8064T tak nabídne čtyři Krait 300 jádra na 1,9 GHz ve spojení s přetaktovaným Adrenem 320 v roli GPU. Podle Qualcommu bychom se tak měli oproti současným S4 Pro Snapdragonům dočkat až 40% zrychlení.

Snapdragon 800

To nejlepší, co z dílen tohoto amerického vývojáře čipů letos pravděpodobně uvidíme, v sobě bude kombinovat čtyři Krait 400 jádra na frekvenci 2,3 GHz, podpořená novým grafickým akcelerátorem Adreno 330 a 800MHz LPDDR3 paměti, které by měly nabídnout propustnost až 12,8 GB/s.

Nové Adreno potom slibuje přibližně 50% navýšení v oblasti grafického výkonu a až dvojnásobné navýšení výpočetního výkonu. Celý čipset by potom měl zvládnout také přehrávat případně nahrávat video v rozlišení 4K při 30 fps. Proti současným S4 Pro Snapdragonům by osmistovka měla celkově nabídnout navýšení výkonu o 75%.

Tak jak jsme byli zvyklí u předchozích modelů, Qualcomm nezapomněl ani tentokrát na konektivitu a LTE konektivita (150 Mb/s), Wi-Fi 802.11ac nebo Miracast pro bezdrátový přenos HD obrazu by neměly být problémem. Potěší rovněž konečně také podpora USB 3.0, která rapidně zkrátí dobu kopírování souborů mezi telefonem a počítačem.

Dostupnost

Podle slov Qualcommu má už nasmlouváno 50 různých zařízení, který by nové čipy měla využívat a pracuje již na dalších. Odhadovaná dostupnost Snapdragonu 600 připadá na druhý kvartál tohoto roku a výkonnější osmistovky bychom se mohli dočkat přibližně v polovině roku.

Otázkou ovšem zůstává, zda se bude jednat o faktickou dostupnost, nebo se bude opakovat scénář z roku 2012, kdy nebyl Qualcomm schopen uspokojovat poptávky po svých nejvýkonnějších procesorech a výrobci telefonů tak museli pozdržovat prodeje svých zařízení, případně je dokonce dodatečně nahrazovat staršími a dostupnějšími čipy.

Zdroje: qualcomm.com, qualcomm.com, anandtech.com, engadget.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Velda
"nebo se bude opakovat letošní scénář"
Myslíte asi spíš loňský, ne? :-) Já si myslím, že bude, když TSMC bude vyrábět i pro Apple... :-)
Frago
tak ten Snapdragon 800 to je teda výkon, ved Adreno 330 ma väčšiu priepustnosť ako moja grafika na notebooku :D , myslím si, že Snapdragon 800 by mal hravo prekonať aj tzv 8 jadrové CPU od Samsungu, predsa jadra nie sú všetko, pripada mi to ako súboj Intelu a AMD na desktop platforme, Intel vsádza na výkon AMD na jadra, taktiež Qualcomm vsádza na výkon Samsung a iný na jadra
kubo
"Odhadovaná dostupnost Snapdragonu 600 připadá na druhý kvartál tohoto roku a výkonnější osmistovky bychom se mohli dočkat přibližně v polovině roku." nie je to to isté ?? druhy kvartal tj. 2/4 roka = 1/2 roka nie ?
Ale tie procesory su pekne.
mental.disease
Qualcomm valcuje..
Ani sa nedivím, že nestihali dodávať chipsety min. rok. Podľa mojich skúseností robia najlepšie mobilné SoC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze