NVIDIA Tegra 4 realitou: nabídne špičkový výkon a je zároveň úspornější

5

Známý americký výrobce grafických čipů dnes v Las Vegas na CESu představuje další generaci výkonného SoC Tegra s číslicí 4. Nový čipset je dle očekávání mnohem výkonnější a zároveň úspornější. Opět se může pochlubit procesorem se čtyřmi jádry a vysokým grafickým výkonem.

O představení Tegry 4 se dopředu vědělo, takže to pro nás není zase až tak velké překvapení. Na rozdíl od předchozí generace čtyřka nenavyšuje počet jader procesoru. Ten stále disponuje čtyřmi jádry + jedním úsporným jádrem, které kvůli co největšímu ušetření energie běží v případech, kdy není potřeba vysokého výkonu. Procesor je konkrétně postaven na moderní architektuře Cortex-A15. Procesor je vyráběn 28nm výrobním procesem. Podle laboratorních testů by měl být procesor schopen až 2,5× vyššího výkonu než ten v Tegře 3.

Špičkový herní výkon i 4K video

Grafická část nového SoC integruje celkem 72 grafických jader. To znamená údajně až šestinásobný výkon oproti Tegře 3. Pokud si tedy zařízení s novou Tegrou 4 zakoupíte, budete mít na několik let dopředu zajištěno, že "rozjedete" většinu herních pecek. Nvidia také v tiskové zprávě k představení nové Tegry zdůraznila, že SoC zvládne akceleraci videa v novém, ultra vysokém rozlišení 4K.

První zařízení s Tegrou 4 je herní konzole nVidia Project Shield

Nová Tegra 4 obsahuje i novou technologii nazvanou Computational Photography Architecture. Smartphony, tablety a další zařízení s novým čipsetem by tak měly být schopny daleko rychlejších operací v oblasti focení a nahrávání videí, zvláště pak v čím dál rozšířenějším režimu HDR, který vyžaduje rychlé pořízení několika snímků za sebou. Urychlení sledu jednotlivých fotografií znamená ve výsledku mnohem jasnější a ostřejší fotografie pohybujících se objektů.

Konečně i s LTE

Jak už jsme dnes zmínili, Tegra 4 je tzv. SoC, tedy čipset obsahující kromě procesoru a dedikovaných grafických jader i spoustu jiných čipů. nVidia nově pro výrobce koncových zařízení nabízí možnost vložení samostatného čipu pro příjem rychlého internetu LTE nVidia i500 Icera. Díky tomu americký výrobce bude moci konečně začít vydělávat i na domácím trhu. Jistě si vzpomenete, že telefony a tablety s LTE byly pro trh v USA i jinde osazovány procesory od konkurenčního Qualcommu, a to právě z důvodu absence podpory LTE.

Nvidia logo

A nakonec dobrá zpráva pro všechny milovníky dlouhé výdrže baterie. Díky optimalizaci výrobního procesu je Tegra 4 oproti Tegře 3 schopná uspořit až 45 % energie. Samozřejmě je nutné toto číslo brát s rezervou, jelikož neznáme přesnou metodiku měření, jaké Nvidia použila. Každopádně i tak by měl být posun určitě znatelný.

Prvním zařízením s novým čipsetem Tegra 4 je herní konzole Project SHIELD přímo od Nvidie. V prvních smartphonech a tabletech s Androidem a Windows RT Tegru 4 uvidíme na únorovém Mobile World Congressu v Barceloně, kterého se rovněž budeme účastnit.

Diskuze ke článku
Jarda
Tak uvidíme s čím zítra přijde qualcomm ;-)
Dede
Tak uvidíme s čím príde Samsung :-) (Exynos 5450 A-15 Quad-core 2GHz+ Mali T658)...a tegra aj Qualcomm môžu ísť kade lahšie :)
vlastik
A co podpora Glonass ma tuto podporu? asi ne ze..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze