Intel předvedl platformu Lexington: Atom i pro levné smartphony

4

Mobilní zařízení nabývají na důležitosti a čím dál více je to vidět i na aktivitách jednoho z největších výrobců výpočetních čipů na světě, amerického Intelu. Na právě probíhajícím veletrhu CES v Las Vegas představil zbrusu nový procesor, který bude hrát klíčovou roli v rozšíření tržního zisku Intelu z perspektivního segmentu.

Intel už v minulém roce dal najevo, že pro něj mobilní zařízení budou v budoucnu hrát důležitou roli. Mohli jsme vidět několik prvních přístrojů s mobilním Atomem. Asi nejvýraznější z nich byla Motorola Razr i. Ta se ovšem prodávala jen na několika vyvolených světových trzích.

V tomto roce to ovšem Intel hodlá roztočit ve větších obrátkách. Bude si chtít urvat své místo mezi etablovanými výrobci v tomto segmentu, jako je Qualcomm, nVidia či Samsung. Masové povědomí o mobilních procesorech Intel bude letos šířit zejména nový Atom řady Lexington. Jedná se o SoC s číselným označením Z2420. Není to rozhodně žádný výkonnostní král. O to tady ale nejde. Jak známo, nejvíce se v dnešní době prodávají smartphony střední až nižší třídy s příznivou cenou. Právě v tomto segmentu se chce Intel rychle rozšířit, a dosáhnout tak všeobecného povědomí.

Fotografie z tiskové konference Intelu na CES 2013 v Las Vegas (zdroj: engadget.com)

Nový čipset je postaven na architektuře x86, nikoliv ARM. Obsahuje procesor s jedním jádrem taktovaným na frekvenci 1,2 GHz. GPU čip dodalo Power VR, konkrétně se jedná o model SGX540 (stejný měl Samsung Galaxy S). Procesor by měl svižně zvládat všechny multimediální funkce od prohlížení webu přes plynulé hraní většiny středně náročných her až po přehrávání videí ve Full HD rozlišení. Intel také výrazně zapracoval na spotřebě, která je prý lepší než u konkurence. Toto tvrzení ovšem samozřejmě prokáže až reálné testování.

Tip: čtěte také - ZTE Grand X IN: smartphone s Intel Atom se bude prodávat i v ČR

Z dalších vlastností nového Atomu pro levné smartphony můžeme jmenovat například podporu pro dual SIM, micro SD karty a FM rádio. Intel pro rozjetí prodejů získal partnery jako Lava, Safaricom a hlavně Acer. Pokud se ukážou telefony s novým čipsetem jako úspěšné, určitě se k tomuto seznamu přidají i další výrobci.

Zdroje: fonearena.com, theverge.com, androidcentral.com

Diskuze ke článku
Velda
O efektivnosti není třeba moc diskutovat. Viz. Anandtech http://www.anandtech.com/show/6536/arm-vs-x86-the-real-showdown
Na Krait to sice nemá, ale aj to bude s 22 nm...
Pavel K.
Taky jsem se na ten test díval. Tegra to dobře zabila :D nemít to úsporné jádro tak by se ani nedala používat :D Jsem zvědavý jak na tom bude tegra 4 po ročním skluzu přichází konečně na 28nm takže by to mohlo byt lepší...
balki
hladam levný mobil - http://www.primamobil.cz/mobilni-telefony/c-1120/, nieco do 3 tis kc, ma nietko typ na nieco zaujimave? staci mi ak tak znacka, ale aby to bolo trochu kvalitne, podla moznosti :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze