Nejlepší kompaktní telefon

5
Nejlepší kompaktní telefon
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na kompaktní smartphony
  • Tentokrát jsme si nestanovali konkrétní cenový limit
  • Rozmanitý výběr zahrnuje značky Apple, ASUS, Samsung a Sony

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte náš podrobný rozcestník a také průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.


Vybíráme nejlepší kompaktní telefony

Nejlepší kompaktní telefon

Apple iPhone 13 mini

Že Apple už neumí kompaktní telefony? Ale kdeže. Důkazem budiž iPhone 13 mini. Jak je u Applu zvykem, nešetří na výkonu. V případě iPhonu 13 mini však počítejte s vysokou cenou, 128GB varianta startuje na částce 20 tisíc korun, což je s ohledem na právě zmíněnou velikost paměti hodně.

Dostanete velice kompaktní kousek s 5,4" OLED displejem, který ale hyzdí poměrně velký výřez. Nachází se v něm například technologie Face ID, takže čtečku otisků prstů nehledejte. O výkon se stará špičkový procesor Apple A15 Bionic s 5nm výrobní technologií, který s přehledem poráží konkurenci s Androidem. Nechybí ani odolnost vůči vodě a prachu dle IP68. V útrobách tohoto prcka je duální fotoaparát, kromě hlavního snímače (nově s clonou f/1.6) obsahuje rovněž ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 120 stupňů. Oba mají rozlišení 12 Mpx, jak je u Applu zvykem. A ano, 12Mpx rozlišení má i přední selfie kamera. Nově se letos u nejmenšího iPhonu zlepšila výdrž, což vítáme.

Hledáte pomyslné „ale“? Pokud odhlédneme od ceny, může vám chybět kvalitnější displej s vyšší snímkovací frekvencí, Always-On nebo podpora rychlejšího nabíjení.

ASUS ZenFone 8

Kompaktní telefon lze nalézt také v kategorii Android. Za ZenFone 8 vděčíme ASUSu, který u jeho výbavy rozhodně netroškařil. Za zhruba 17 tisíc korun získáte mobil se špičkovým procesorem Snapdragon 888 a velkorysou 256GB interní pamětí. Povedl se také 5,9" AMOLED displej s jemným rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Vítaným bonusem je zvýšená odolnost proti vodě a prachu.

Navzdory kompaktním rozměrům nabídne velmi dobrou výdrž a došlo i na svižné nabíjení. Spolehnout se můžete na stereo reproduktory nebo kvalitní sestavu fotoaparátů, která zvládá i záznam 8K videa. Příjemným překvapením je, že se do malého těla dostaly stereo reproduktory. Má telefon vůbec nějaká zápory? Ano, někomu může chybět bezdrátové nabíjení a taktéž slot pro paměťovou kartu.

Samsung Galaxy S21

Velký výkon v relativně kompaktním těle, takový je Samsung Galaxy S21, který pořídíte za necelých 20 tisíc Kč a před letošními Vánoci již i s větší 256GB interní pamětí. Za své peníze získáte smartphone s AMOLED displejem, úhlopříčkou 6,2" a vysokým rozlišením. Potěší také 120Hz technologie, která posouvá vizuální zážitek na novou úroveň. Vše je plynulejší a oku lahodící.

Kapacita baterie se vyhoupla na slušných 4 000 mAh a telefon i s nastavenými 120 Hz displeje vydrží celý náročný pracovní den. Dvoudenní výdrž Galaxy S21 nebude cizí a velkým krokem k ní bude nastavení 60Hz obnovovací frekvence. Exynos 2100 zvládá náročné hry/aplikace, problém nebude mít ani za rok. Samsung se nemusí stydět ani za fotoaparáty. Na zádech jsou hned tři, konkrétně hlavní s rozlišením 12 Mpx, zoomovací fotoaparát s rozlišením 64 Mpx a 12Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát. Hlavní snímač vám dovolí nahrávat video v 8K rozlišení. Kaňkou na kráse jsou plastová záda či chybějící slot pro paměťovou kartu.

Sony Xperia 5 III

Dnešní optikou lze mezi kompaktní telefony zařadit i Xperii 5 III od Sony. Ta sice není na výšku malá, ale díky 68milimetrové šířce se velice příjemně drží i ovládá jednou rukou. A to je to podstatné, oč mnohým uživatelům dnes jde. Přesto se však můžete těšit například na kvalitní 6" OLED displej se 120 Hz. Sony nešetřilo ani na výkonu a nejen díky procesoru Snapdragon 888 se můžete těšit na svižný chod Androidu 11. Za vyzdvihnutí stojí přetrvávající přítomnost 3,5mm jacku či stereo reproduktorů.

K Xperiím již roky patří i zvýšená odolnost a ani u novinky nechybí. Líbí se nám podpora Always-On i přítomnost informační diody. Mobil se chlubí také propracovanou fotoaplikací a poradí si s paměťovkami, kterými lze rozšířit 128GB paměť. Za poměrně vysokou cenu pod hranicí 26 tisíc korun však zamrzí, že chybí bezdrátové nabíjení a Xperia 5 III neosloví ani nadšence do selfies. Čelní kamerka má nižší 8megapixelové rozlišení a neumí rozpoznávat obličeje.

Samsung Galaxy Z Flip3

Na samotný závěr jsme si nechali jednu specialitu z nastupující kategorie skládacích telefonů. Letošní novinka Samsung Galaxy Z Flip3 je totiž v zavřeném stavu nebývalé malinkatá a hravě ji schováte do dlaně. Vše díky kdysi velmi oblíbené véčkové konstrukci. V zavřeném stavu vás o důležitých věcech informuje malý displej. Bohužel nelze skrze něj například poslat rychlou odpověď. Konzumace obsahu probíhá přes vnitřní 6,7" displej, který snese nejpřísnější měřítka. Obávat se nemusíte ani o rychlost telefon, neboť je vybaven Snapdragonem 888. Ačkoliv jde o skládací zařízení, dostalo se na zvýšenou odolnost proti vodě. Avšak pozor, nikoliv proti prachu.

Spolehnout se můžete i na slušné fotografické schopnosti nejen z hlavního 12megapixelového snímače, ale i z ultraširokoúhlého objektivu. Samsungu se rovněž povedly stereo reproduktory. Naopak nepotěší zahřívání při náročnějších operacích, chybějící teleobjektiv nebo jen velmi průměrná výdrž na nabití.


Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Kompaktnější mobily jsou zase jen pro milionáře, za pět litrů jsou jen pádla.
Ondra P
Ondra P
Je to totální traparna v dnešním mobilním světě, absolutní ignorace kompaktnějších telefonů. Milion variant pádel, ale specifičtější výběr nula. Třeba u automobilek frčí suv ale každá automobilka má široký portfolio od malých vozů po velký, prostě aby pokryla veškerý segment. Co výrobci telefonů? Cpou jen pádla a větší pádla. Nikdo netvrdí že kompaktní telefony budou prodejní trhák, ale klientela existuje a každej výrobce by měl mít široký portfolio... No nic, čekám dál na zázrak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze