Apple iPhone 13 mini
recenze

Apple iPhone 13 mini

Malý velký zázrak
4

Nejmenší z nové řady iPhonů nabídne působivý výkon, extrémně nízkou hmotnost i malé rozměry, ale také zůstává v mnoha ohledech věrný své loňské předloze. Jak se povedl nový Apple iPhone 13 mini?

Loňský iPhone 12 mini způsobil pozdvižení na trhu s kompaktními telefony. S hmotností 135 gramů a výškou 131,5 mm se jednalo o nejmenší smartphone s 5G, který jste si mohli koupit. Navzdory tomu, že o něj zákazníci údajně neprojevili až tak velký zájem, přišel i letos Apple s „mini“ zástupcem nejnovější řady iPhonů 13. V čem je jiný oproti předchozí generaci?

Apple iPhone 13 mini – videorecenze

Za zapůjčení Apple iPhonu 13 mini děkujeme iWant – Apple Premium Reseller, kde si jej můžete zakoupit.

Technické parametry Apple iPhone 13 mini 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce131,5 × 64,2 × 7,7 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A15 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 15
Akumulátor2 438 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2021,

Obsah balení: klasika od Applu

Obsah balení zůstává naprosto identický s předchozí generací i ostatními iPhony 13, uvnitř se tak dočkáte jen USB-C/Lightning kabelu, nástroje pro vytažení SIM slotu, povinných příruček a jediné nálepky s logem výrobce. Malá změna se oproti loňské generaci odehrála „na povrchu“. Místo celofánu, do kterého Apple balil krabičky předchozích iPhonů (a stále balí například nový iPad mini), krabičku jistí papírové „pojistky“, jejichž strhnutím se dostanete dovnitř. Ty zároveň indikují, že balení už někdo otevřel, ale hlavně (díky absenci plastové ochrany) šetří přírodu.

Líbilo se nám
  • nově bez celofánu
Nelíbilo se nám
  • strohý obsah, který je však u Applu běžný

Konstrukční zpracování: velikost je návyková

Telefon si přívlastek „mini“ opravdu zaslouží a vůbec nevadí, že váží oproti iPhonu 12 mini o 6 gramů víc nebo to, že je o 0,3 mm tlustší. Telefon se totiž stále velmi komfortně vejde do dlaně, do kapsy u dámských riflí nebo i menší náprsní kapsy u saka (či košile). Mám-li být naprosto upřímný, po používání takto malého telefonu se mi na cokoliv výrazně většího a těžšího dost obtížně zvyká. Toto je zkrátka ideální velikost a nebýt displeje a fotoaparátů, prohlásil bych mini za nejlepší iPhone z letošní řady.

Jako tradičně iPhonu 13 mini neschází zvýšená odolnost, Ceramic Shield, ale bohužel má také stále lesklá záda. U testovaného „temně inkoustového“ barevného provedení jsou otisky obzvlášť patrné a osobně bych raději sáhl po bílé nebo světlejší modré verzi. Na rozdíl od verzí Pro však máme alespoň matné rámečky. Samozřejmě nechybí ani praktický přepínač zvukových profilů nebo typický design s plochými rámečky. Díky tomu drží iPhone 13 mini balanc, i když jej postavíte na spodní hranu „na stojáka“. Podobně jako u ostatních iPhonů 13 by také potěšilo USB-C namísto Lightningu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • zvýšená odolnost
  • voděodolnost až do 6 metrů po dobu 30 minut
  • praktický posuvný ovladač na boku
Nelíbilo se nám
  • lesklá záda jsou magnetem na otisky
  • opět bez USB-C

Displej: 60 Hz a vysoký jas

OLED panel má stále 5,4palcovou uhlopříčku a stále je kompletně plochý.... bohužel má však také stále jen 60 Hz a při přechodu z iPhonu 13 Pro byla nižší obnovovací frekvence rozhodně znát. Dobrá zpráva je, že má mezigeneračně vyšší jas, takže si nemusíte dělat hlavu s používáním venku během slunečných dnů. S tím souvisí také velmi plynule a dobře fungující automatická regulace jasu či extrémně nízký minimální jas. Klasickým parametrem je i velmi jemné rozlišení, u iPhonů 13 konkrétně nejjemnější z celé série.

Pravděpodobně bych měl zmínit také mírně menší výřez, kterého si na takto malé obrazovce rozhodně všimnete. Právě mini by proto možná víc slyšela čtečka otisků prstů. Rozpoznávání obličeje je každopádně těžce návykové, škoda jen, že nemají senzory větší záběr, aby zvládly rozpoznat obličej i z většího úhlu, například, když máte telefon položený na stole. Někomu může vadit i absence funkce Always-On.

Líbilo se nám
  • vysoký maximální (a nízký minimální) jas
  • velmi jemné rozlišení
  • o trochu menší výřez
Nelíbilo se nám
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence
  • někoho zamrzí absence Always-On

Zvuk: špičkový navzdory rozměrům

iPhony mají dlouhodobě jedny z nejlepších reproduktorů, které si můžete u smartphonů poslechnout. Jinak tomu není ani u iPhonu 13 mini se stereo zvukem, který zní špičkově navzdory kompaktním rozměrům. Při poslechu nechybí výraznější basy, pěkně podané výšky i středy a také velmi vysoká maximální hlasitost. iPhone 13 mini tak v případě nouze klidně nahradí i méně výkonný přenosný reproduktor. Na velmi vysoké úrovni je rovněž kvalita audio záznamu při natáčení videí, hlasových poznámek či v průběhu klasických hovorů.

Líbilo se nám
  • špičkový stereo zvuk
  • kvalita záznamu audia

Výkon hardwaru: na léta dopředu

„Mozkem“ iPhonu 13 mini je 5nm čipset Apple A15 Bionic, který využívá 6 jader pro CPU a 4 jádra v případě GPU (u modelů Pro 5 jader). Výkon je (jako každý rok) naprosto dostačující, ať se rozhodnete pro základní iPhony 13, nebo verze Pro. Telefon má však nejen dostatek „hrubé síly“, ale také má povedený tepelný management, takže se zahřívá i při vyšší zátěži jen málokdy. Ačkoliv to u iPhonů nehraje příliš důležitou roli, na rozdíl od verzí Pro se 6 GB RAM doprovází základní iPhony 13 „jen“ 4 GB RAM a také max. 512GB úložiště (k dispozici je i 128 GB a 256 GB), ze kterého si iOS ukousne zhruba 17 GB. Rozdíl mezi plynulostí iPhonu 13 mini a iPhonu 13 Pro při používání jsem nezpozoroval.

Líbilo se nám
  • brutální výkon na roky dopředu
  • dobrý tepelný management

Výdrž baterie: překvapivě dobrá

Důležitým kritériem při nákupu takto malého telefonu je rozhodně výdrž. Nebudeme si nic nalhávat, ve světě zařízení s Androidem by 2 438 mAh působilo komicky, ale v případě iPhonů se nemusí jednat o žádnou katastrofu, což dokazuje i iPhone 13 mini. iPhony excelují zejména v minimálním úbytku energie ve chvíli, kdy na telefonu nepracujete a vzhledem k tomu, že většinu času pracuji z domova a spoustu záležitostí řeším raději přes počítač než na displeji telefonu, dostal jsem jednou i na 2,5 dne na jedno nabití. Na telefonu jsem sice netrávil hodiny hraním her nebo sledováním videí, ale rozhodně jsem ho ani úplně nešetřil – odpovídal jsme na zprávy, brouzdal po internetu, hodně fotil a měl aktivovaný hotspot. I kdybyste dali iPhonu opravdu pořádně zabrat, věřím, že jeden den zvládnete, a to je s ohledem na rozměry a hmotnost opravdu co říct.

Malá baterka má samozřejmě také výhodu v podobě rychlého nabíjení, kdy se můžete z 0 na 50 % dostat už za 26 minut, do plna se pak telefon nabije zhruba za 1 hodinu a 20 minut. Menší novinkou je také schopnost nabíjet iPhone 13 mini výkonem až 15 W přes Magsafe, u iPhonu 12 mini byl maximální výkon pouze 12 W.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž na nabití
  • relativně rychlé nabití na 70 % pomocí 20W adaptéru
  • režim pro šetření kondice baterie
Nelíbilo se nám
  • na nejrychleji se nabíjející smartphony ztrácí
  • výkon pouze 7,5 W u běžného bezdrátového nabíjení
  • schází podpora reverzního bezdrátového nabíjení

Konektivita: 5G i UWB

Konektivita letošních iPhonů je tradičně bezchybná. Nechybí 5G, přičemž by mělo nově 5G připojení fungovat inteligentněji a šetřit baterku, ale také Wi-Fi 6 nebo UWB, které dokáže přesně vyhledat například klíčenku AirTag. Naprostou samozřejmostí je podpora NFC, GPS, GLONASS, BDS, QZSS nebo Galileo.

Líbilo se nám
  • špičková konektivita

Fotoaparát: horší než Pro, ale stále povedené

Fotoaparáty mají nově diagonální umístění, které podle mě vypadá lépe, než když byly pod sebou. Hlavní senzor je nově větší a také má lepší stabilizaci sensor-shift, avšak ultraširokoúhlý objektiv je přesně ten stejný, který byl i v iPhonu 12 mini. Jak jistě víte, výsledná kvalita fotek se podstatně odvíjí od postprocesingu, který je svázán s novým procesorem Apple A15 Bionic, a také softwaru. Pořízené snímky se díky tomu stále řadí k tomu nejlepšímu, s čím se můžeme na trhu mobilních telefonů setkat. Pokud navíc vezmeme v úvahu i rozměry mobilu, pasuje to iPhone 13 mini do role nejlépe fotícího „ultrakompaktního“ smartphonu.

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.6 f/2.4
Ohnisková délka 26 mm 13 mm
Velikost pixelů 1,7 µm ? µm
Stabilizace optická s posuvem snímače bez stabilizace
Zaostření Dual Pixel PDAF fixní

Snímky mají konzistentní barevné podání napříč fotoaparáty, pěkně živé barvy (ale ne zase příliš) s mírným nádechem do žluta, dostatek detailů, skvělé HDR a v podstatě bezchybně nastavenou expozici. To platí při focení za dobrého světla. Pokud je světla méně, začne se projevovat ne tak dobře vybavený ultraširokoúhlý objektiv. Fotkám schází detaily, jsou měkké a nemohou se rovnat například s konkurencí od Samsungu, rozsah záběru je na druhou stranu opravdu nadprůměrný a u většiny ultraširokoúhlých objektivů obecně platí, že čím větší rozsah záběru, tím menší kvalita a naopak. I tak se však domnívám, že by mohl mít ultraširokoúhlý objektiv alespoň nově přidaný autofocus, který by umožnil jej používat i pro makro.

Denní snímky vyfocené na hlavní a ultraširokoúhlý objektiv
Snímky pořízené za šera a v umělém osvětlení vyfocené na hlavní a ultraširokoúhlý objektiv

Pěkné snímky doplňuje video ve špičkové kvalitě s rychlým ostřením, záznamem stereo zvuku a možností natáčet až ve 4K s 60 FPS na všechny tři kamery, které iPhone 13 mini má (tedy včetně 12Mpx selfie). Na závěr je potřeba vyzdvihnout extrémně svižnou fotoaplikaci, která však automaticky rozhoduje za uživatele, jaké nastavení je nejlepší. Pokud chcete mít bohaté možnosti uživatelského nastavení, zkuste třeba Xperii 5 III.

Apple iPhone 13 mini 4K 30 FPS selfie kamerka

Líbilo se nám
  • za dobrého světla kvalitní fotografie
  • konzistentní podání snímků ze všech senzorů
  • velmi dobré video
  • svižná fotoaplikace
Nelíbilo se nám
  • v podstatě identické senzory jako u předchozí generace
  • ultraširokoúhlá kamerka si nedokáže moc dobře poradit s horším světlem

Software: na iOS 15 je spoleh

Na téma iOS 15 a všech funkcí, které umí nebo se má brzy naučit, vás pravidelně informujeme na mobilenet.cz, proto spíš, než abych rozepisoval všechny jeho možnosti, popíšu, co jsem používal a co se mi nejvíc (ne)líbilo. První skvělou vlastností iOS 15 je celková svižnost systému. V iPhonu doslova nenajedete předinstalovanou aplikaci, kde byste museli zdlouhavě čekat na načítání, i aplikace třetích stran se navíc načítaly rychleji než u těch nejlépe vybavených telefonů s Androidem (konkrétně Call of Duty).

Dalším bodem, který vylepšuje uživatelský zážitek a mohl bych o něm napsat i při popisu konstrukce a zpracování, je haptická odezva, kterou Apple zkrátka zvládá nejlíp ze všech výrobců smartphonů. Na nejrůznější druhy vibrací při používání telefonu si rychle zvyknete a haptika u ostatních výrobců vám následně bude připadat přinejlepším průměrná.

Systém uživatele pečlivě informuje o tom, o jaká oprávnění aplikace žádá.
<

Nakonec bych rád krátce zmínil pěkně oddělenou roletku s kontrolními prvky (při posunutí prstu dolů z pravého rohu), případně seznam notifikací (při posunutí prstu dolů z levého horního rohu), automaticky generovanou knihovnu aplikací (takže nemusíte manuálně dávat aplikace stejného typu do složek), propracovaný režim soustředění nebo schopnost telefon po určitou dobu vyhledat, i když jej někdo odcizí a vypne se nebo vybije. V neposlední řadě chválím i za to, jak systém informuje uživatele o oprávněních, o které si aplikace žádá – například upozornění na to, že konkrétní aplikace bude sbírat data o uživateli i ve chvílích, kdy samotnou aplikaci nepoužívá, ale například nakupuje na internetu. Samozřejmě tato povolení nemusíte udělit, což se nelíbí Facebooku a dalším. Mezi věci, které se mi nelíbí, řadím například absenci procentuálního ukazatele nabití baterie přímo v ikonce baterie (vpravo nahoře) a pár dalších drobností spíše vizuálního rázu.

Líbilo se nám
  • systém velmi podrobně informuje uživatele o oprávněních, o které si aplikace žádají
  • velmi svižný chod celého prostředí
  • možnost vyhledat i vypnutý či vybitý iPhone
Nelíbilo se nám
  • chybějící ukazatel procenta baterie (je však ve widgetu)

Zhodnocení

iPhone 13 mini na mě udělal dojem (mezigeneračně vylepšenou) výdrží, špičkovou haptickou odezvou, skvělými stereo reproduktory, ale i drobnostmi, jako je praktický přepínač zvukových profilů. Vše zmíněné vylepšuje zážitek z používání. Pokud vám nevadí jen 60Hz displej nebo oproti variantám Pro slabší a méně univerzální fotovýbava, rozhodně mu dejte šanci.

Konkurence

Alternativně můžete také zvážit nákup iPhonu 12 mini, který má podobnou výbavu, avšak slabší výdrž a je o pár tisíc korun levnější.

Apple iPhone 12 mini 256 GB

Rozměry131,5 × 64,2 × 7,4 mm, 133 g
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor2 227 mAh

Ze světa Androidů bych rozhodně doporučil povedený ZenFone 8 se 120Hz displejem i stereo reproduktory, kterému však schází podpora bezdrátového nabíjení. Tu však najdete u Pixelu 5 s povedenými fotoaparáty a kapacitní čtečkou otisků na zádech.

ASUS ZenFone 8 16/256 GB

Rozměry148 × 68,5 × 8,9 mm, 169 g
DisplejAMOLED, 5,9" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,9 GHz + 3×2,8 GHz + 4×2,2 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Google Pixel 5 128 GB

Rozměry144 × 70,4 × 8 mm, 151 g
DisplejOLED, 6" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz.

apple-iphone-13-mini
Klady
  • vysoce kvalitní fotografie a video za dobrého světla
  • mezigeneračně delší výdrž na nabití
  • kompletní konektivita včetně UWB
  • špičkový výkon
  • skvěle hrající stereo reproduktory
  • svižnost systému
  • kvalitní plochý zobrazovací panel s vysokou jemností
  • extrémně nízká hmotnost a malé rozměry
Zápory
  • nepraktická lesklá záda
  • někomu může scházet Always-On
  • chybí reverzní bezdrátové nabíjení
  • v podstatě identické senzory fotoaparátů jako u iPhonu 12 mini
  • stále jen 60Hz obnovovací frekvence
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Pěkná recenze. Souhlasím vlastně se vším co bylo uvedeno. Bohužel těch mínusů je na mě moc. Za mě chybí hlavně usbc a ultrašíro jako u pro verze. Notch bych rozhodně zrušil a dal čtečku na bok, z displeje ukusuje velkou část, stejně jsou i rámečky dost tlusté. Jinak je to lepší a lepší. Kdyby byl za rok 14mini, tak počítám, že ten už by byl ideální. No a proto se ho možná již nedočkáme 😁
Michal
Michal
13 mini mám od začátku října a za mě můžu říct jediné. Ten telefon je naprosto boží a po delší době jsem u Apple zažil “wow” efekt. Přecházel jsem z loňské velké 12 a nemám si vůbec na co stěžovat.
Výdrž baterie je v podstatě totožná, možná i vyšší. Nový Bionic A15 je nejen extrémně výkonný, ale zároveň i extrémně úsporný. Další co mě mile překvapilo je teplota telefonu při velkém zatížení procesoru. 13 mini se v podstatě vůbec nezahřívá na rozdíl od starších generací iPhonů. (lehké zahřívání člověk pocítí pouze třeba po update, kdy probíhá klidně 24h indexování celého telefonu)
Ten věcný brek některých o tom, že iPhone stále nemá USB-C, má notch, nemá fyzickou čtečku otisků, display 60Hz (ano, IOS je mnohem plynulejší na 60Hz než android) atd. je už k smíchu. Takový uživatelé ať si jdou proste koupit nějakou Čínu co toto splňuje a vůbec nekomentují Apple produkty. Výběr je přece celkem velký a je stále co kupovat i mimo jablečnou značku.
Ještě jen dodatek k fotoaparátu. Díky tomu, že letošní 13 mini dostalo hlavní foťák z loňského 12Pro Max tak i dle zahraničních recenzí dostává vyšší hodnocení v oblasti foto a video než loňský 12Pro. Prostě kdo nemá rád plácačky a chce absolutně “nabušený” kompaktní telefon tak je 13 mini jednoznačná volba.
sasa salach
sasa salach
Taky vlastnim 13mini,a jen bych chtěl opravit recenzi.V nastaveni jde nastavit procento baterie v ikonce
Pavel Bartoš
Pavel Bartoš
Mal som v pláne napísať rozsiahly komentár o mojich pocitoch. Nakoniec som sa rozhodol, že pre každého, kto si nájde tento komentár a nevie sa rozhodnúť bude lepšie to napísať v skratke.

Miloval som môj iPhone 5S. iPhone 13 mini som kupoval vo viere, že mi dá všetko, čo 5S v tej dobe. Kompaktné rozmery, rýchle reakcie, dobrý fotoaparát, slušnú výdrž batérie.

Dizajn, kompaktné rozmery a fotoaparát nesklamali. Čo ma sklamalo na plnej čiare je batéria. Telefón bol nový. Vytiahnutý z nabíjačky o 4:00 bol o 18:30 súci na nabíjanie alebo vypnutie.. Nehrám hry. Čo to počúvam cez Airpody v Apple Music (max. 30 minút denne cez obednú prestávku). Gro mojej práce s telefónom sú telefonáty so zákazníkmi (20-30 telefonátov), mailová komunikácia (20-30 mailov denne), nejaký Viber s kolegami a poobede pol hodina Facebook a hodina Youtube.. Toto málo s poobedným dobíjaním (málo v porovnaní s tým, ako si s tým poradili moje staršie iPhone).. iPhone XS s 89% zdravím končil deň na 30% baterií. iPhone 12, ktorý má teraz manželka končí s 92% zdravím deň na 40%. iPhone 12 má 2,815 mAh batériu. iPhone 13 mini má 2,406 mAh, takže mi nešlo do hlavy, kde je problém. 400mAh nemôže robiť takýto rozdieľ a to poháňa ešte aj menší displej. A hlavne v prípade iPhone 13 mini 100%zdravie batérie vs. 89% a 92%. Úplne najviac ma zaráža, že všetky recenzie chvália to, že oproti iPhone 12 mini je výdrž omnoho lepšia. Neviem si teda predstaviť, koľko by mi vydržal tento telefón.

Telefón som pred pár dňami v iStores vymenil s doplatkom za iPhone 14 Pro a vtedy som pochopil, čo je to Pro. Telefón som prestal šetriť a robím s ním omnoho viac a batéria večer stále 40-45%. 120hz je fakt lahoda a telefón je s Dynmic Island namiesto Notch naozaj krajší.Telefón je síce pocitovo 2x taký ražký ako 13 mini a nemá v jednej ruke ten komfort, ale toto je telefón, ktorý sa dá používať.

Toto všetko s rozdieľom v cene 460€, ktoré sú značne odpodstatnené, keď si tie telefóny človek reálne porovná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze