Jak Google pomohl (ne)vypátrat bankovní lupiče

1
Jak Google pomohl (ne)vypátrat bankovní lupiče
Fotografie: @nahelabdlhadi
  • Americká policie používá techniku „reverzní vyhledání polohy“
  • Získá tak záznamy o lidech, kteří se vyskytovali poblíž místa činu
  • Takový přístup je trnem v oku ochráncům lidských práv

13. října 2018. Na předměstí Milwaukee začíná nový pracovní den. V devět hodin ráno otevírá banka Great Midwest a prvními zákazníky jsou dva muži. Jejich tváře jsou ale jen stěží rozpoznatelné za slunečními brýlemi a hustými plnovousy. Brzy se ukáže, proč zvolili takto netradiční vzhled – pod pohrůžkou použití střelné zbraně si vynucují předání hotovosti do pytle na odpadky a za několik minut mizí.

Místní policisté i federální agenti zkusili všechny standardní postupy, a to včetně zveřejnění fotografií podezřelých v médiích. To ale nepřineslo žádné ovoce a jak informuje theverge.com, vyšetřovatelé se rozhodli pro mnohem agresivnější přístup. Požádali Google prostřednictvím soudního příkazu k vydání seznamu telefonů, které se v dané půlhodině nacházely v okruhu třiceti metrů od banky. Zřejmě doufali, že ve změti dat pak dokáží identifikovat, když ne samotné lupiče, tak alespoň řidiče, který čekal poblíž.

Může se to zdát jako novátorský přístup, ale podobná policejní praktika je na vzestupu. Každý stát USA eviduje každoročně desítky podobných žádostí a toto číslo neustále roste. Asi nejznámějším a nejkontroverznějším případem je identifikace účastníků demonstrace v New Yorku, která se zvrhla v násilné potyčky.

Úřady tento postup označují jako „reverzní vyhledání polohy“, pro ochránce lidských práv je to nepřijatelné rozšíření policejních pravomocí. Zatímco dosud používané způsoby zahrnovaly sledování důvodně podezřelých, takto v policejních sítích „uvízne“ každý, jehož telefon se nacházel poblíž místa nějakého závažnějšího činu. Dá se tak předpokládat, že výše uvedený postup bude brzy napaden u nejvyšších soudních instancí. Ke zvážení podle ochránců lidských práv je také fakt, že podobné právní kroky nepodstoupil sám Google a raději s úřady spolupracuje.

A ještě k případu z Milwaukee z úvodu. Bankovní lupiči stále unikají, respektive policie nechce případ komentovat, aby nenarušila vyšetřování.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Jako já bych šel ještě dál. Všechny mobily by neustále nahrávaly video se zvukem a sdílely svoji polohu do cloudu. Když by pak došlo k nějakému zločinu, tak by se pak do toho cloudu sáhlo pro záznamy ze všech mobilů z okruhu jednoho kilometru, aby se podařilo všechno objasnit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze