Google vytváří alianci, která bude bojovat s nebezpečnými aplikacemi

1
Google vytváří alianci, která bude bojovat s nebezpečnými aplikacemi
  • Kromě Googlu ji tvoří ESET, Lookout a Zimperium
  • Dají dohromady svoje systémy pro detekci potenciálně nebezpečných aplikací
  • Pokusí se tak zabránit tomu, aby se dostaly na Play Store

Prakticky neuplyne týden, abychom neslyšeli zprávu jako je tato. V Obchodě Play, který by měl být jinak bezpečný, jsou nalezeny aplikace, které se nechovají, jak by měly. Nevyžádaná reklama nebo posílání prémiových SMS je spíše menší problém, protože se objevily i úspěšné útoky na mobilní bankovnictví.

Že se nejedná o nahodilé a izolované případy ukazuje i tento bezpečností souhrn pracovníka ESETu za září, kdy stovky nebezpečných aplikací ohrozily stamilióny uživatelů.


Už od roku 2017 se Google snaží chránit pomocí služby Play Protect, ale je vždy krok pozadu za útočníky, kteří mají díky otevřené povaze systému náskok. Mohou bezpečnostní mechanismy obcházet například vzdáleným stahováním dalších části kódu, jeho šifrováním nebo aktualizacemi, které promění povahu aplikace až po tom, co se náležitě rozšíří.

Zabránit tomu má do budoucna nová aliance, kterou povede Google a jejímiž členy budou bezpečnostní firmy ESET, Lookout a Zimperium. Každá z těchto společností má vyvinutý systém na detekci potenciálně nebezpečných aplikací. Jejich syntézou by snad měla vzniknout mnohem účinnější ochrana před tím, aby se takové aplikace na Play Store vůbec dostaly.

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
Drojda, rači nezapínat, polít benzínem, zapálit a zakopat pod zem, pak se snad ničím nenakazí, muhjehehe.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze