Nokia zaplatila miliony vyděračům, aby ochránila Symbian

9

Hacker-vyděrač, celosvětová bezpečnost v ohrožení, taška plná peněz a její předání v garážích. Příběh jako z béčkového akčního filmu se odehrál v roce 2007 ve Finsku. V sázce byla bezpečnost telefonů se Symbianem, kterou mělo zachránit tučné výkupné. To se stejně jako vyděrač dosud nenašlo.

Na začátku byl blíže nespecifikovaný únik kódu, který Nokia používala k podepisování. Pár kilobajtů dat umělo rozhodnout, které aplikace jsou Nokií schválené a které ne. Do telefonů by se tak mohl dostat potencionálně škodlivý software, který by měl všechny náležitosti Nokií schváleného programu. Připomínáme, že mluvíme o roku 2007, kdy byl každý druhý smartphone od Nokie.

V roce 2007 by kupříkladu velmi populární multimediální smartphone Nokia N93.

A nyní se dostáváme k oné filmové zápletce: k umlčení vyděrače mělo sloužit několik miliónů eur ve sportovní tašce zanechané v garážích ve finském městě Tampere. Akce však nevyšla tak, jak si policie naplánovala a po tašce i vyděrači se slehla zem. Případ zůstává dodnes otevřený.

Zdroje: mtv.fi

Diskuze ke článku
Symbak
... zlate casy, dnes vse stoji za prd. :/
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Heh tuto Nokii jsem měl ,ale podle mě není na model N95. Škoda jen že moje poslední Nokia E90 stala za prd a tím jsme s Nokii definitivně skončil a šel k HTC :)
Anonymní jméno
Téma "Nokia zaplatila miliony vyděračům, aby ochránila Symbian" je vysoko aktuálna. ;)
Michal
To jo, je videt ze Nokia se vzdy snazila delat pro sve zakazniky a dobrou povest firmy maximum.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze