iPhone X po týdnu používání. Řekneme vám, co se povedlo a co ne

38
iPhone X po týdnu používání. Řekneme vám, co se povedlo a co ne
  • Apple iPhone X aktuálně podléhá důkladnému testování v naší redakci
  • Ještě před samotnou recenzí jsme si pro vás přichystali krátké zhodnocení
  • Co se Applu povedlo a na čem by měl naopak zapracovat?

Od zahájení prodeje, tedy 6. listopadu, iPhone důkladně testujeme a už nyní můžeme zhodnotit, co se na něm povedlo a na čem by měl naopak Apple zapracovat. Rovnou můžeme prozradit, že ač je iPhone X doposud nejlepším a nejvybavenějším iPhonem vůbec, ne vše je dokonalé.

Na začátek zběžná rekapitulace. iPhone X je doposud nejdražším sériově vyráběným iPhonem vůbec, zvláště pak v 256GB paměťové variantě, která zájemce vyjde na 34 490 Kč.

iPhone X zároveň patří mezi nejdražší telefony vůbec, pokud tedy odhlédneme od výjimek, u kterých je cena podmíněna exkluzivními materiály či omezeným počtem kusů. I přes vysokou cenovku jsou ale prodeje iPhonu X více než dobré, když je aktuálně vyprodaný téměř všude. Prázdné sklady hlásí jak Apple, tak i premium resselleři. Na iPhone skladem můžete narazit u některého z operátorů, například na e-shope T-Mobilu.

Co se povedlo?

1. „Bezrámečkový“ design

Produkty Apple se vždy chlubily kvalitním zpracováním a iPhone X je pomyslnou třešničkou na dortu. Ocelový rámeček spojuje dvě skleněné plochy se zvýšenou odolností a v ruce novinka působí velice kompaktním, přesto bytelným dojmem. Rozměry 143,6 × 70,9 × 7,7 mm jsou velice příjemné, vyšší tloušťka nám vůbec nevadí, naopak, díky ní „Desítka“ lépe padne do ruky. Hmotnost 174 gramů může vyděsit, avšak opět – není důvod k obavám. Hmotnost se přirozeně rozprostře a spolu s kvalitními materiály dává na vědomí, že v ruce držíte poctivý kus elektroniky.

Apple iPhone X

I když už dobře víme, že rámečky displeje u iPhonu X stále existují a rozhodně nejsou zanedbatelné, Apple je skryl mnohem lépe než konkurence. Díky zaoblenému rámečku vizuálně přetékajícímu přes okraj a tmavé mlze působí iluze bezrámečkové konstrukce poměrně věrohodně, dvojnásob pak v porovnání s předchozími iPhony.

2. Super Retina displej

I když displeje iPhonů byly po celou dobu obecně vnímány jako nadstandardně kvalitní, iPhone X s OLED panelem posouvá laťku ještě o kousek výše. Barvy jsou jasné, živé a přesto nepůsobí jako omalovánky. Velice se nám líbí také pozorovací úhly a technologie True Tone, která průběžně mění barevný odstín tak, aby byly barvy co možná nejpřirozenější. Technologii jsme vyzkoušeli už na iPhonu 8 a i v případě iPhonu X jde o velkého pomocníka.

Apple iPhone X

3. Perfektní fotoaparáty

Výsledky fotoaparátu nás příjemně překvapily. Barvy jsou příkladné, snímky ostré a potěší i dvojnásobný optický zoom a lepší fotografie za zhoršeného osvětlení.

Apple iPhone X

Skvělých výsledků dosahuje i přední TrueDepth kamera s rozlišením 7 Mpx, která posouvá selfie ještě o chlup dále. Video lze nahrávat až ve 4K rozlišení při 60 FPS, záznam je opět velice kvalitní, s přehledem jeden z nejpovedenějších ve světě chytrých telefonů.

4. Bezdrátové nabíjení

Ano, věc kterou konkurence nabízí již několik let a Apple ji dodal až s letošní generací iPhonů, bezdrátové nabíjení. iPhony jsou vybaveny cívkou a podporují běžný standard Qi, nabíjet tedy můžete téměř na všech místech, kde nabíjecí podložky jsou. My jsme si na bezdrátové nabíjení zvykli poměrně rychle, Apple v tomto ohledu tedy konečně dohnal konkurenci.

Apple iPhone X

5. Výkonu na rozdávání

iPhone X je osazen procesorem Apple A11 Bionic, kterému sekundují 3 GB operační paměti. Výkon iPhonu je bezesporu špičkový, nezapotí se ani při náročném multitaskingu či hraní 3D her. Svoji zásluhu na tom jistě má i odladěný iOS 11, který právě na displeji „Desítky“ vypadá tak nějak lépe.

Co opravdu chválíme je možnost probuzení jedním klepnutím. Díky ní si snadno zkontrolujete, jaké notifikace na vás čekají, navíc je jejich obsah dokonale skryt do chvíle, než prostředí odemknete pomocí Face ID.

Co se nepovedlo?

1. Face ID chce ještě čas

Diskutovaný způsob autentizace skrze Face ID vzbuzuje rozporuplné emoce také u nás. Začneme klady. Pokud jsou ideální světelné podmínky a na displej se díváte přímo, odemknutí je jen nepatrně pomalejší než v případě Touch ID 2. generace. Rozdíl činí zhruba čtyři desetiny vteřiny. Face ID vás také pozná i v případě, že máte kolem krku šálu, jež zasahuje až do oblasti obličeje a telefon nezaskočíte ani v případě, že si necháte narůst plnovous. Nicméně zápory jsou také jasné – odemknutí už vyžaduje určitou spolupráci, na kameru se zkrátka musíte podívat a přesvědčit ji o tom, že se na odemknutí soustředíte. Pokud jste byli zvyklí iPhone odemykat Touch ID již při zvednutí z podložky, u iPhonu X si zkrátka musíte počkat.

Apple iPhone X
Face ID má rezervy

Nepříjemné je i to, že ne vždy TrueDepth kamera vyhodnotí váš obličej jako ten správný a celý postup je nutné opakovat. Vadí nám také to, že po každé úspěšné autorizaci musíte ještě swipnout z úplného spodního okraje směrem ke středu displeje. Na Face ID si zkrátka budeme muset ještě pár týdnů zvykat.

2. Výdrží nepřekvapil

Ne, Apple iPhone X nebude trhat rekordy, co se výdrže týká a spíše než k iPhonům Plus se ve výdrži podobá menší verzi. Pokud vstáváte okolo 7 až 8 hodiny ranní, kolem 11. večer bude iPhone hlásit zhruba 20 až 30 % kapacity. Je pravda, že telefon nijak nešetříme, přesto jsme očekávali o trochu lepší výsledky. Částečně může být kompenzací skutečnost, že nové iPhony podporují rychlé nabíjení, nicméně je nutné připlatit si za adaptér do sítě i propojující kabel. Investice okolo 2,5 tisíc není zanedbatelná.

Apple iPhone X
Díky skleněným zádům mohl Apple integrovat cívku pro bezdrátové nabíjení

3. Některá gesta otravují

Chybějící Home Button nahradila gesta a i když je většina z nich intuitivní, klasickému Home Buttonu konkurovat zkrátka nemohou. Alespoň ne prozatím. Začněme odemknutím displeje. Poté co vás kamera nasnímá a povolí přístup, je nutné swipnout od spodního okraje směrem ke středu displeje – a opravdu musíte swipnout z dolního okraje, jinak se totiž displej neodemkne. I když je zařízení díky minimálním rámečkům celkem subtilní, často jsme museli přehmátnout, abychom se tak spodnímu okraji více přiblížili.

Ukončení aplikace provedete stejně jako odemknutí, tedy swipnutím zespodu nahoru. Někdy pruh nahrazující Home Button překrývá například část ikony v aplikaci, takže nevíte, zda ji opravdu odhodíte, nebo zda stisknete nějakou volbu v ní. Problém je v tomto ohledu také u vývojářů, kteří snad co nejdříve zajistí nápravu a vzhled aplikací přizpůsobí prostředí iPhonu X.

Apple iPhone X
Chybějící Home Button nahrazují gesta

Zajímá vás, jak si nově přiblížíte vrchní část displeje ke spodnímu okraji? Nejdříve je nutné tuto funkci zpřístupnit, následně se aktivuje tak, že spodní pruh potáhnete ještě o kousek níže. Ani toto gesto elegantně v jedné ruce neprovedete, stejně si tedy budete muset vzít druhou ruku na pomoc a pak už je zbytečné si obsah přibližovat.

Příliš jsme si nezvykli ani na vysouvání ovládacího centra a lišty notifikací. Zatímco ovládací centrum vysunete swipnutím z pravého horního rohu směrem dolů, notifikační lištu sesunete až v polovině displeje, tedy tam, kde je výřez zobrazovače. Často jsme omylem vysunuli právě ovládací panel, protože byl v tu chvíli lépe dosažitelný než střed displeje. Co se však Applu povedlo jsou přechody a animace gest, které jsou opravdu parádní. Zbytek snad příště.

4. Kluzké tělo

Design i konstrukční zpracování chválíme, avšak kombinace ocelového rámu a skla je poněkud nebezpečná, zvláště pak v případě, kdy se vám lehce zapotí ruka (stačí jen při přechodu ze zimy do tepla). Telefon začne nebezpečně klouzat a jak už víme, oprava zadního skla vyjde bez problému na více než 10 tisíc korun. To už se vyplatí investovat do ochranného obalu, avšak zde vyvstává další otázka – chcete reprezentativní telefon schovávat do pouzdra?

Apple iPhone X
Ocel a skleněná záda... to je kombinace, která si o pád přímo říká

Další nevýhoda ocelového rámu spočívá v tom, že na lesklém kovu snadno ulpí mastnota a vlasové škrábance. Nemluvíme o vrypech, ale o jemných vlásečnicích, které na sebe na přímém světle náležitě upozorňují.

5. Čekání na update

Koupíte si telefon za 30 tisíc a očekáváte, že vše bude perfektní, ale ani několik týdnů od představení iPhonu X nestihli všichni významní vývojáři upravit prostředí svých aplikací, takže některé působí opravdu nepěkným dojmem.

Některé aplikace přizpůsobené jsou, jiné nerespektují ochrannou zónu, další jsou s pruhy na obou stranách

Google se zatím moc nesnažil a jeho aplikace vypadají na displeji iPhonu X opravdu otřesně, někteří vývojáři zase nedodržují ochranné zóny v prostředí a prvky se tak kryjí s těmi systémovými. Minimálně pár měsíců potrvá, než většina oblíbených aplikací bude fungovat bezchybně.

Skvělý, ale zdaleka ne dokonalý

Závěr? iPhone X je skvělý, dokonalý ale ne. Všechny podrobnosti naleznete již v neděli na mobilenet.cz v naší podrobné recenzi.

Technické parametry Apple iPhone X

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 716 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:39 hodin
Dostupnostlistopad 2017,
Diskuze ke článku
Dave
Tak displej co jsem viděl neni nic moc v porovnání s S8, XZP a G6 který mají HDR mají mnohem lepší displej navíc to rozlišení a poměr displeje jsou strašný viděl jsem na tom puštěný GTA SA nebo Angry Birds a vypadá to strašně když se to ořízne.
fry
pobavilo ma hneď to prvé plusko. bezrámčekový design. jednak ten výkroj na displeji na otrasný a samotné rámčeky sú tlsté ani sviňa. iní výrobcovia to majú zvládnuté podstatne lepšie. o cene je škoda diskutovať. za tie prachy to až taký zázrak nie je.
Jirka
Úplně souhlasím....přecházel jsem z samsungu galaxy s8 a musím uznat ze s8 má o dost lepší display.Sice oba vyrábí samsung ale do své vlajkové lodi si nechal to lepší.Jinak X nemám co vytknout je to super telefon ????????????
Readytogo
Mali tam integrovat citacku odtlackov prstov do displeja. To ze to nevedeli urobit ani po 3 rokoch vyvoja je velka hanba pre takeho giganta akym je apple. Mohli dat citacku odtlackov prsov aspon do bocneho tlacidla, ako to ma sony. Clovek by mal aspom volbu si vybrat medzi face id a citackou.
PS: chcel by som vidiet experiment, kde by ludia s rozne velkymi dlanami pouzivali iphone x jednou rukou. Ako by to asi vyzeralo?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze