iPhone X vs. iPhone Xs. Vyplatí se upgrade?

12
iPhone X vs. iPhone Xs. Vyplatí se upgrade?
  • iPhone Xs je na první pohled stejný jako iPhone X
  • Nabízí podporu Dual SIM, novou barevnou variantu či lepší fotoaparát

Do redakce se nám dostal zbrusu nový iPhone Xs, který vypadá na první pohled identicky jako jeho předchůdce – iPhone X. Jeho majitelům se nabízí otázka, zda se vyplatí upgradovat . Na tu si odpovíme.

Jak jsme již zmiňovali, design rozhodně není tím, proč byste měli na iPhone Xs upgradovat, neprahnete-li po velice podařené zlaté variantě. Některých změn jsme se ale dočkali, a tak od sebe oba dva telefony rozeznáte. Xs má dva anténové předěly navíc, a to na spodní a vrchní straně, a také o tři reproduktorové průduchy méně, právě kvůli spodnímu anténovému předělu.

Apple iPhone Xs – unboxing a porovnání

Nový iPhone Xs disponuje také novějším LTE modemem, který dokáže teoreticky pracovat s rychlostí až 1 Gbps, a konečně jsme se dočkali Dual SIM. Verze se dvěma fyzickými sloty na nano SIM je bohužel dostupná pouze v Číně. Pro zbytek světa si Apple připravil jako sekundární SIM kartu eSIM, na kterou se začíná připravovat T-Mobile a Vodafone. Dále je potřeba zmínit nový čipset Apple A12 Bionic, který je vůbec jako první mobilní čip vyráběn 7nm technologií. Čip nabízí o 15 % vyšší výkon procesoru a až o 50 % vyšší grafický výkon a díky nové 7nm technologii má přibližně o 50 % nižší spotřebu. iPhone X má však i po roce od uvedení na trh výkonu na rozdávání, a tak ani tento nový čip není zásadním důvodem k zakoupení nejnovějšího jablečného počinu.

iPhone Xs

Displej iPhonu Xs zůstal prakticky identický jako u loňského iPhonu X. Jedná se tedy o 5,8" OLED panel s rozlišením 2 436 × 1 125 pixelů. Dle slov Applu má mít Xs až o 60 % lepší dynamický rozsah, což je vidět naprosto minimálně, dáme-li si telefony vedle sebe, a také odolnější sklo. Novinka splňuje certifikaci IP68, což znamená výdrž až půl hodiny pod vodou v hloubce do 2 metrů. Co se týče kvality stereo reproduktorů, i zde se odehrávají lehké změny. Dle našeho subjektivního pohledu hraje iPhone Xs rozhodně hlasitěji, avšak jeho předchůdce má více basový nádech a hraje podle nás o něco lépe. Nejedná se o nic markantního, pokud však máte možnost si porovnat zvuk z obou zařízení ve stejnou dobu, malý rozdíl slyšet je.

Fotoaparát zůstal po hardwarové stránce stejný jako u předchůdce, paradoxně se právě zde odehrávají ty největší změny. Fotky z nového iPhonu Xs mají věrnější podání barev a hlavně mnohem méně šumu v záběrech pořízených při slabém světle. Další novinkou je dodatečné ovládání hloubky ostrosti v režimu portrét. Přední TrueDepth kamera je nyní rychlejší, což znamená také o poznání svižnější reakci Face ID. Dále Apple slibuje o 30 minut delší výdrž baterie, což prakticky nepoznáte.

A to je ze změn a novinek iPhonu Xs prakticky vše. Dle našeho názoru nedává příliš velký smysl upgradovat z loňské vlajkové lodi na tu současnou, a to proto, že iPhone X je stále skvělým telefonem a „esko “ příliš novinek nepřináší. Pokud jste dlouhá léta čekali na Dual SIM, zamilovali si zlatou barevnou variantu nebo denně fotíte ve zhoršených světelných podmínkách, možná pro vás má upgrade smysl, v opačném případě však můžete zůstat ledově klidní se svým iPhonem X.

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Apple iPhone Xs

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 177 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic,
Paměťúložiště: 64 GB / 256 GB / 512 GBne
Akumulátor2 658 mAh
Diskuze ke článku
Marduch
zdravim, prosim Vás fotoaparát rozhodně nezůstal po HW stránce stejný jako u předchůdce.

The iPhone XS introduces an all-new 12MP sensor for the main shooter with larger pixels - 1.4µm, up from 1.22µm and doubles the focus pixels. The telephoto camera has a 1.0µm pitch as before, no changes here.

The camera benefits from a new image signal processor with 4-frame buffer for zero shutter lag, and there is a new Smart HDR feature. In addition to those 4 frames, the camera also captures interframes, plus a long exposure, all of which are merged into a single photo with improved dynamic range.

There is one final improvement in the iPhone XS camera - stereo recording for the video capture. Yes, finally! But it's not just regular stereo audio, it's employs wider sound separation for richer sound and better listening experience.

https://www.gsmarena.com/apple_iphone_xs-review-1827p6.php

Karel
Dobry den, prosim mohu se zeptat zda jde u Face ID vypnout snimani oci, a provádět otevreni jen pres sken obliceje, moc dekuji
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Tak mohl autor treba zminit to, ze v cesku, stejne jako v naproste vetsine sveta si proste dualsim nikdo neuzije .... vlastne neni stat, kde by byli vsichni operatori pripraveni na dualsim, takze dualsim si bez problemu uziji jen cinani .... zbytku sveta krici apple do oci FUCK OFF! Stejne tak jako s tim, ze nasadili opravdu netradicni cenovou politiku a taky tim, ze sice uvadi certifikat IP68, ale pry si za nim nestoji jako ostatni vyrobci ..... a zavrsuje to tim, ze ke krumplu za bezmala 45 litru nepribali ani plnohodnotnou nabijecku, coz uz je takova zcela nehorazna arogance stylem give me your money, shut up and fuck off .... tak ok, jak se do lesa vola ..... :o)
Ondřej Fendrich
720p max? Ok

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze