iOS 10 představen: 10 novinek napříč systémem i aplikacemi

15

Apple před několika málo okamžiky na své tradiční konferenci pro vývojáře, WWDC 2016, uvedl novou verzi svého mobilního systému iOS s označením 10. Desítka v názvu není jen pořadové číslo, nýbrž také počet nových a pro vývojáře a uživatele zásadních funkcí. Novinky se týkají jak samotného systému, tak i jednotlivých aplikací či obchodu s aplikacemi App Store.

Ještě, než si postupně zmíněných 10 novinek stručně představíme, je dobré zmínit, že Apple ve většině z nich ve velké míře pracuje s technologií 3D Touch. Plně si tedy novinky užijí zejména uživatelé iPhonů 6s a 6S Plus. To však ještě neznamená, že se aktualizace, které se běžní uživatelé dočkají typicky na podzim, nedorazí i na starší hardware. Právě naopak – iOS 10 poběží také na iPhonu 5, 5c, 5s či vůbec první iPadu Mini spolu s iPadem 2.

iOS 10

Nová zamykací obrazovka a další systémová vylepšení

Na úvod části prezentace o iOS 10 se na keynote hovořilo o nové zamykací obrazovce, která se dočkala hned několika přepracování. Nově na ní vypsané notifikace jsou tzv. Rich a nesou nejen více informací, ale je možné na ně zároveň rychleji a lépe reagovat. Na to se již pojí funkce 3D Touch, skrze kterou je například možné ihned z lockscreenu otevřít danou konverzaci v iMessage či potvrdit pozvánku na událost v kalendáři. Upozornění se změní také v notifikačním centru, které se v iOS 10 vyvolá tažením horní hrany směrem dolů. Apple přidal také funkci Raise to wake, která telefon probudí vždy při zvednutí ze stolu či při vyndání z kapsy nebo kabelky.

iOS 10 – novinky na zamykací obrazovce

Nové jsou zároveň widgety, a to nejen na zamykací, ale i na home obrazovce. Ty se nyní vyvolají swipem doprava a mají nejen přepracovaný vzhled, ale i lépe pracují s obsahem. Ve widgetech bude například možné sledovat živé vysílání. Obecně widgety Apple zapracoval hlouběji do systému a vyvolají se jak jinak než skrze 3D Touch.

Siri

Vylepšení se dočkala také Siri, a to nejen na úrovni nově představeného macOS Sierra či tvOS. Nově bude tato hlasová asistentka pomáhat v případě konverzací a bude například podrobněji předvyplňovat události v kalendáři, a to vždy na základě dané konverzace například v iMessage. Na keynote padlo také jedno zajímavé číslo ve spojení se Siri. Údajně tato virtuální pomocnice v podání Applu odpoví a vyřídí až 2 miliardy dotazů týdně. Uvidíme, o kolik čísla narostou po jejím vydání v již zmíněném macOS Sierra, kterého se také dočkáme letos na podzim.

Siri - App store

Vylepšená klávesnice Quick Type

Přepracování se dočkala také klávesnice Quick Type. V nové verzi iOS má nejen lépe navrhovat slova, ale také pracovat se smajlíky, kterým byla obecně na letošní keynote v rámci WWDC věnována opravdu velká pozornost. A to nejen v případě klávesnice, kdy v textu dokáže například slovo „love“ nahradit emotikonou srdce, ale i v aplikaci iMessage. Té se budeme věnovat níže.

Aplikace Fotky, Mapy, Hudba (Apple Music) News, HomeKit

Další novinky a vylepšení se týkají většinou již samostatných aplikací přímo od Applu. Například aplikace Fotky bude nově konkurovat Google Fotkám (Google Photos), a to zejména funkcí s automatickou tvorbou koláží z pořízených fotografií a videí. V iOS 10 se však dočkáme lehce pokročilejších funkcí s volbou nálady, která ovlivní nejen ráz videoklipu, ale i hudbu v pozadí a podobně.

TIP: Apple představil watchOS 3: intuitivní a optimalizovanější aktivista

Vcelku výrazných vylepšení se dočkaly také Mapy. Apple je totiž otevřel vývojářům, což v praxi znamená, že v Mapách půjde nejen hledat a filtrovat zajímavá místa či konkrétní podniky (například restaurace s italskou kuchyní), ale půjde i vytvářet rezervace například skrze Zomato, přivolat si Uber a rovnou za něj zaplatit. A toto vše pouze z aplikace Mapy bez nutnosti přepínání mezi dalšími aplikacemi.

Změny se týkají také aplikace Apple Music. Zde jde zejména o designová vylepšení, obecné zpřehlednění aplikace a další. I zde je zajímavé jedno číslo do statistik, a to 15 milionů platících uživatelů za službu, kterou Apple uvedl na trh v loňském roce.

Hovořilo se také o celkové platformě HomeKit, která dostala vlastní aplikaci. Skrze ni bude možné v iOS 10 ovládat chytrou domácnost a vytvářet si různé scénáře chování domácích spotřebičů a obecně všech zařízení připojených do toho ekosystému.

Telefonní funkce a vylepšené iMessage

Vskutku velký prostor z celé keynote byl věnován aplikaci a obecně službě iMessage. Spekulace, že se iMessage dostanou také na Android, se však nepotvrdila. Přesto je novinek opravdu požehnaně. Ještě než se k nim však dostaneme, sluší se zmínit novinky kolem „aplikace“ Telefon, která byla označena jako 9. nejzajímavější feature iOS 10. Mnoho novinek se týká hlasových zpráv, tzv. voicemailů, které však v našich končinách používá málokdo. Další zajímavou novinkou je integrace dalších služeb typu Whatsapp přímo do telefonní aplikace i adresáře kontaktů.

A teď již k iMessage, které měly na keynote snad nejdelší a zároveň nejtrapnější demo ze všech. Apple se rozhodl využít trendů a do své chatovací aplikace zakomponoval tolik „blbinek“, že by si novinky kolem nich zasloužily vlastní článek. Přidal například možnost interaktivních obrázků, do kterých lze kreslit stejně jako na Apple Watch. Dále byly do iMessage přidány různé velikosti a efekty posílaných zpráv, na což se pojí také efekty přes celou obrazovku či je nově možné reagovat na příchozí zprávy, například palcem nahoru či srdíčkem. Změn se dočkaly také zasílané odkazy, které nyní nebudou pouze v podobě URL adresy, nýbrž půjde o náhled s fotografií, nadpisem či úryvkem z článku.

Apple v případě iOS 10 udělal nejen kosmetické a funkční změny k lepšímu, ale také otevřel svůj systém daleko více vývojářům, pro které je konference WWDC určena primárně. Nově vývojáři mohou pracovat s hlasovou asistentkou Siri, aplikací Mapy, iMessage či HomeKitem. Pravý dopad změn v rámci iOS 10 tak uvidíme hlavně na podzim, kdy se systém dostane k běžným uživatelům. Do té doby mají totiž vývojáři vcelku dostatek času na zapracování změn a využití nových možností, které jim Tim Cook spolu se softwarovým týmem hned 4 platforem představil a nabídl.

Novinek v iOS 10 je samozřejmě daleko více. Budeme se jim podrobněji věnovat v následujících hodinách a dnech, kdy si rozebereme nejen již zmíněné funkce, ale i například užší propojení s macOS či tvOS.

Diskuze ke článku
Kubo Slav
Kubo Slav
myslím si, že Apple si tie "blbinky" ako píše autor článku, môže bez problémov dovoliť a mne osobne sa celkom páčia..mladým ľuďom, ktorí radi chatujú to pekne ozvláštni konverzácie
x
No ty jo, kvuli aktualizaci klavsnice a dalsich aplikaci vydavat novou verzi systemu, to se fakt oplati:D
Tommy
iPod Touch 6 a 7 je jeste take v podporovanych zarizenich doufam...
Mirek
Pokud pouzivate aplikace tretich stran jako treba Viber, Messenger, Line, Spotify, Slash keyboard, tak iOS10 nenabidne temer nic. Takze za sebe jen doufam, ze novy system bude stabilni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze