Sbohem OS X, macOS Sierra je oficiální: provázanost, Siri a další

9

Apple na dnešní keynote sjednotil název OS X s dalšími platformami. Po iOS, watchOS a tvOS zde máme macOS, tentokrát s označením Sierra. Novinek není mnoho, Apple se opět soustředil na provázanost s iOS, přehlednost a funkčnost. Jedna velká novinka však přeci jen dorazila. Je to Siri, která se konečně stěhuje i do počítačů.

O čem se spekulovalo již delší dobu se dnešním dnem stává oficiální – OS X se mění na macOS. Apple tím uzavírá jednoduché označení svých platforem, kam zkrátka OS X již nezapadal. Nově se nabízí macOS, který ponese označení Sierra a číselné pojmenování 11.12.

Nepřehlédněte:

macOS Sierra

Auto Unlock

Začneme funkcí Auto Unlock. Ta zjednoduší přihlašování do systému. Už žádné zdlouhavé vyplňování hesel, postačí například chytré hodinky Apple Watch. Pokud máte takové zařízení v blízkosti, jednoduše stačí otevřít MacBook, případně probudit iMac, a během chvilky se rovnou přesměrujete na úvodní obrazovku. Elegantní, chytré, návykové, ale samozřejmě žádná revoluce.

macOS Sierra

Universal Clipboard

CMD C + CMD V. A ještě jednou: CMD C + CMD V. Kopírujeme, vkládáme, a to denně. Proč to nezjednodušit a neudělat efektivnější? Proč ne, řekli si pravděpodobně v Applu. Chytré vkládání napříč zařízeními již nebude problém. Zkrátka si zkopírujete text v iPadu a snadno jej přemístíte do MacBooku. Co takhle fotografie z iPadu? Chcete ji vložit do prezentace na iMacu? Opět žádný problém. Soubor se přesune, jak jinak, bezdrátově. Vše funguje s grácií pro Apple typickou, ale opět nikdo nečekal nic jiného. Mnohem jednodušší bude také sdílení. Plochu z macOS si snadno prohlédnete i na iPadu, případě iPhonu. Takto vypadá poctivě vystavěný ekosystém, co myslíte?

Apple Pay

Apple si na dnešní keynote nezapomněl přichystat i malý vtípek. Apple Pay se integruje do macOS. Samozřejmě to neznamená, že budete chodit platit s iMacem, Apple měl na mysli placení on-line. Na internetu si z MacBooku jednoduše vyberete co chcete koupit a přes TouchID na svém iPhonu nákup jednoduše potvrdíte. I zde jde vidět lehkost a léta dřiny na vystavění kvalitního ekosystému, který zkrátka funguje.

Apple Pay

Apple Pay na macOS nemá být revolucí, má jen usnadnit uživatelům on-line nákupy napříč celým internetem. Apple Pay se navíc nově rozšiřuje, brzy se dočkají i ve Švýcarsku, Francii a Hongongu. A Česká republika? Zatím bohužel.

Picture-in-Picture

Chcete sledovat oblíbené video nebo upoutávku na nový film, ale potřebujete si přečíst pracovní e-mail, případně vytvořit nákupní seznam? Není problém, díky funkci Picture-in-Picture si můžete video minimalizovat a dívat se i když vytváříte něco dalšího. Zmenšený obraz videa můžete libovolně přesouvat i měnit jeho velikost.

macOS Sierra

Více místa

I když nedostatek volného místa trápí především uživatele iPadů a iPhonů s 16GB interní pamětí, i MacBooku a iMacu občas dojde volné místo na disku. Jakmile se tak stane, Apple doporučí přesunout stará data do cloudu, konkrétně na iCloud. O vše se postará automaticky, stačí vybrat, jaká data chcete odsunout mimo prostor vašeho počítače.

Siri!

Do macOS se konečně stěhuje chytrá asistentka Siri. Ta je ráda, že se konečně může projevit i na velkých displejích MacBooků a iMaců. Siri zvládne pokročilé vyhledávání ve Finderu, výsledky lze navíc okamžitě použít, například do prezentace. Z notifikačního centra stačí fotku přetáhnout, kam je potřeba. Problém není ani vyhledávání na internetu. Nechybí ani možnost psát a odpovídat na textové zprávy, a to díky propojení iPhonu a macOS. Zkrátka Siri, jak ji známe. Pokud ovšem očekáváte podporu naší mateřštiny, opět přichází na řadu zklamání. Tak snad někdy příště.

Siri macOS

Podporovaná zařízení:

  • MacBook (late 2009 a novější)
  • iMac (late 2009 a novější)
  • MacBook Air (2010 a novější)
  • MacBook Pro (2010 a novější)
  • Mac Mini (2010 a novější)
  • Mac Pro (2010 a novější)

Dostupnost?

Již klasicky, nová verze operačního systému bude dostupná na podzim, pro vývojáře už ode dneška. Public Beta se pak uvolní během července. Jak se vám novinky líbí?

Diskuze ke článku
Kubo Slav
Kubo Slav
ešte ste mohli doplniť do článku pre aké zariadenia bude nový macOS dostupný, nejak mi to uniklo v tej prezentácii
Martin Langer
Martin Langer
Picture-in-Picture - OSX nebylo možné si dát dvě stejně velká okna vedle sebe?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze