Jak se z veřejné bety iOS 11 vrátit zpět na iOS 10

Apple akademie
17
Jak se z veřejné bety iOS 11 vrátit zpět na iOS 10
  • Beta iOS 11 nemusí fungovat stoprocentně a leckdo se rád vrátí zpět na iOS 10
  • Návrat je naštěstí jednoduchý a pokud jste zálohovali, o žádná data nepřijdete
  • K návratu je potřeba počítač s nainstalovaným iTunes a kabel Lightning

Připravovaný systém iOS 11 pro iPhony a iPady je nabitý zajímavými novinkami. K dispozici je navíc veřejná betaverze, která může leckoho zlákat si nový software, který má přijít na podzim, vyzkoušet. Jenže jako každá raná betaverze, ani iOS 11 zatím nefunguje stoprocentně a mnozí uživatelé se po vyzkoušení nových funkcí rádi vrátí na stabilní iOS 10.

Betaverze iOS 11 (a jakéhokoli jiného systému) se bohužel na telefonu může chovat nevyzpytatelně, zasekávat se, zahřívat a vybíjet telefon a navíc na ní nemusí fungovat všechny aplikace. Vývojáři ostatně mají do konce září dost času na to, aby své aplikace novému systému uzpůsobili. Návrat na iOS 10 naštěstí není ničím složitým. Podívejme se, jak na to.

Režim zotavení

Pokud jste při instalování betaverze iOS 11 postupovali dle našeho návodu, jistě máte vytvořenou zálohu a budete tedy moci snadno obnovit veškerá svá data. Abyste mohli instalaci iOS 10 a následnou obnovu dat zahájit, je nejprve potřeba uvést zařízení do režimu zotavení (tzv. Recovery mode).

iOS Recovery mode

Abyste zařízení do režimu zotavení uvedli, je nutné ho vypnout, následně do iOS zařízení zapojit kabel, poté stisknout a držet tlačítko Home, druhou stranu Lightning kabelu zapojit do počítače a tlačítko Home stále držet až do chvíle, kdy se na displeji iPhonu objeví obrazovka s logem iTunes. U iPhonu 7 / 7 Plus se postup liší v tom, že místo tlačítka Home je nutné držet tlačítko pro zeslabení zvuku. Domovské tlačítko nejnovějších iPhonů již totiž není hardwarové.

Downgrade na iOS 10 skrze iTunes

V tuto chvíli by se na vašem počítači měl sám spustit software iTunes. Pokud se tak nestane, spusťte ho sami. Následně v iTunes klepněte na ikonku iPhonu/iPadu v horní liště, abyste se dostali ke správě svého zařízení. iTunes vám nabídnou možnost Obnovit či Aktualizovat. Potřeba je klepnout na Obnovit a následně zvolit možnost Obnovit a aktualizovat.

iOS 10 downgrade – Obnovit

Po odsouhlasení podmínek a verze softwaru se začne stahovat poslední stabilní verze systému, tedy iOS 10.3.2. Instalační balíček má přes 2 GB, takže stahování chvilku potrvá. Je navíc možné, že v průběhu stahování zařízení samo opustí režim zotavení a zapne se. V takovém případě je nutné opakovat celý postup a zařízení do tohoto režimu vrátit. Ideální je ale počkat, až se instalační soubor stáhne, aby po připojení mohla rovnou začít obnova.

iOS 10 downgrade – iOS 10.3.2.

Jakmile je systém iOS stažen, sám se nainstaluje do připojeného zařízení a stačí vyčkat, až proces doběhne.

Obnovení zálohy

Jakmile se instalace dokončí, na iPhonu se zobrazí klasická úvodní obrazovka s pozdravy ve světových jazycích. Přes tu se stačí dostat k nastavení jazyka a následně se již můžete pohledem vrátit k počítači, protože obnovu již zajistíte skrze iTunes.

iOS 10 downgrade – obnova ze zálohy

Nejdříve je nutné přihlásit se k Apple ID a následně před sebou již uvidíte možnost obnovení ze zálohy, kterou jste si před instalací bety vytvořili. Poté již stačí několik minut počkat, než se zařízení obnoví a samo zrestartuje.

Diskuze ke článku
Řezňýk
A v příštím díle Apple akademie si ukážeme, jak prodat iPhone do bazaru a pořídit si místo toho nějaký opravdový telefon.
Mirec
Tento návod už neplatí...downgrade je možný už len na iOS 10.3.3 beta...
Adam
Potvrzuji, dá se vrátit pouze na předchozí betu iOS 11 nebo na iOS 10.3.3 beta - musíte mít tedy staženy IPSW soubor s touto betou - oficiální download iOS 10.3.2 vždy skončí chybou - docela jsem se s tím par noci zpět natrapil než jsem přišel na to proč mi to vždy hází error.
Milan
Dobrý den prosím poraďte když jsem si už stáhl do iPadu tu betu 11 přijde mi pak v září stabilní verze sama od sebe přes aktualizaci systému nebo budu muset něco stahovat sám jako u té bety? Moc děkuji za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze