Hledání Androidů bude jednodušší. Google pracuje na funkci, kterou už má Apple

Hledání Androidů bude jednodušší. Google pracuje na funkci, kterou už má Apple
Fotografie: Mika Baumeister, unsplash.com
  • Naznačuje to analýza zdrojových kódů
  • Jedná se o funkci Google Play Services
  • Mělo by tak být možné najít telefon prostřednictvím sítě jiných mobilů

Pokud ztratíte mobilní telefon, pak se s ním ještě nemusíte loučit nadobro. V případě Androidů stačí jít na adresu google.com/android/find, kde najdete telefony a další elektroniku, v níž jste přihlášeni ke svému účtu. Je však potřeba, aby zařízení měla aktivní datové připojení a zjišťování polohy. Pak je můžete nejenom lokalizovat, ale i na dálku prozvonit nebo smazat.

Telefony Apple jsou na tom o poznání lépe. Pro jejich nalezení lze totiž použít i síť vytvořenou ostatními iPhony pomocí Bluetooth LE. Po aktualizaci na iOS 15 lze takto dokonce vyhledat zařízení, která jsou vypnutá anebo prošla továrním resetem. Tuto schopnost také využívají přívěšky AirTag, takže lze stejně efektivně hledat například tašku nebo svazek klíčů.

Podle analýzy zdrojových kódů, kterou zveřejnil xda-developers.com, to vypadá, že Google se bude tento rozdíl snažit alespoň částečně smazat. Rozbor nové verze Google Play Services s označením 21.24.13 ukazuje, že přibudou nová nastavení. Jedno z nich umožňuje vypnout/zapnout možnost „hledání zařízení ostatních uživatelů“.

Google Play Services jsou klíčovou komponentou každého Androidu, který používá Google služby, i když je to třeba jen přístup k obchodu s aplikacemi. Jeho aktualizaci navíc neřídí výrobce, ale sám Google, takže se jeho nové dovednosti mohou dostat i na relativně stará zařízení. Pokud bude tato služba ve výchozím nastavení zapnutá, pak díky více jak třem miliardám telefonů s Androidem může Google brzy náskok Applu smazat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze