Apple AirTag vám pomůže najít nejenom klíče

3
Apple AirTag vám pomůže najít nejenom klíče
Fotografie: Apple
  • Malý přívěšek je určený pro hledání věcí
  • Využívá čip U1 a technologii UWB
  • Dbá se i na ochranu soukromí a bezpečnost
  • Cena není přehnaně vysoká

Všichni dobře známe ten pocit, kdy nemůžeme najít nějaký drobný předmět, typicky klíče. Proto existují přívěšky, které ve spojení s telefonem takový předmět lokalizují. Řešení od Applu má název AirTag a už se o něm diskutuje delší dobu.

Apple AirTag

Nyní jsme se konečně dočkali. Zařízení má podobu malého puku, který si můžete přizpůsobit pomocí přívěšku na klíče. Pak jej snadno připnete například k tašce.

Apple AirTag

Pro fungování je potřeba iPhone s čipem U1, což jsou iPhony 11 a novější. Ke slovu tak přijde funkce UWB. Ovládání v telefonu je v aplikaci FindMy velice jednoduché, stačí jen sledovat šipku směřující k cíli a vzdálenost.

Apple AirTag

Podle Applu je AirTag navržen k hledání věcí, ne lidí. Nechybí tak všemožné funkce pro ochranu soukromí, jako je například ochrana před nechtěným sledováním. Poloha se také nesdílí s Applem. Mezi další funkce patří uživatelsky výměnná baterie s výdrží až jeden rok, ochrana podle standardu IP67 a malý reproduktor, jehož pípání vám pomůže s hledáním.

Apple AirTag

AirTag se začne prodávat na konci dubna za cenu 29 dolarů kus. S českou DPH to znamená asi 760 korun. Pokud si koupíte 4 najednou, pak jsou za 99 dolarů, tedy 2 600 Kč s DPH.

Doplněno o české ceny: Jeden kus stojí oficiálně 890 korun, balení po čtyřech pak 2 990 Kč.