Fortnite zmizel z Google Play a AppStore. Důvodem je porušení pravidel

1
Fortnite zmizel z Google Play a AppStore. Důvodem je porušení pravidel
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Epic Games zavedl vlastní možnost platby přímo ve hře
  • Takové jednání však porušuje pravidla Googlu i Applu
  • Navrch Epic Games Google i Apple zažaloval za omezení konkurence

Kolem populární hry Fortnite je na mobilních platformách opět velmi živo. A za vše může vývojářství Epic Games, které za hrou stojí. Jak informuje theverge.com, v rámci poslední aktualizace hry došlo k implementování nové platební možnosti ve hře, která obchází obchody Google Play a AppStore. Jenže tento krok zásadně porušuje podmínky obou zmíněných obchodů, se kterými Epic Games dříve souhlasilo. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat: společnosti Apple i Google hru Fortnite okamžitě odstranily ze svých obchodů. Obě společnosti se k celé situace rovněž vyjádřily a shodují se na tom, že důvodem je samozřejmě porušení podmínek, které platí pro všechny stejně.

Apple i Google si z provedené transakce účtují 30 %, což se Epic Games vůbec nelíbí a nelíbilo. Například v obchodě Google Play se hra dlouho vůbec nenacházela a objevila se v něm až letos v dubnu. Je tedy paradoxní, že zatímco na jaře zřejmě Epic Games podmínky nevadily, o 4 měsíce později již ano. Aby toho nebylo málo, Epic Games na Apple a Google podal žalobu kvůli tomu, že obě společnosti údajně omezují konkurenci, čímž dávají vzniknout jistému monopolu na obou platformách. Na druhou stranu je nutné dodat, že podmínky jsou skutečně pro všechny stejné. Pomyslný „kopanec“ navíc schytal ještě Apple, kdy Epic Games paroduje jeho velmi známou televizní reklamu z 80. let.

Pakliže máte Fortnite nainstalovaný, nic se pro vás nemění. Pokud potřebujete hru stáhnout znovu, situace se mírně komplikuje. Nejlépe jsou na tom majitelé zařízení Samsung. Hra Fortnite se totiž nachází přímo v obchodě Galaxy Store. Všichni majitelé zařízení s Androidem pak mají možnost hru stáhnout ručně skrze oficiální stránky Epic Games. Odříznuti jsou naopak zájemci využívající systém iOS, kde neexistuje alternativa k instalaci mimo AppStore.

Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
No jo. Chtelo by se rict nenazranej Apple a Google. Ale jeste vic nenazranejsi je Epic. Samozrejme to nedela pro lidi jak se verejnosti snazi namluvit. Ale pro sebe. A jeste si to integruje primo do aplikace... kdyby to aspon nechal jen na webu jako moznost. No at se perou... Fortnite je stejne kravina takze za me zadna skoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze