Google i Apple odstranily aplikaci, která měla pomáhat ruské opozici ve volbách

3
Google i Apple odstranily aplikaci, která měla pomáhat ruské opozici ve volbách
Fotografie: Alex Zarubi, unsplash.com
  • Aplikace měla pomoci s výběrem opozičního kandidáta s nadějí na úspěch
  • Podle Kremlu je taková aplikace ilegální
  • Neobvyklý je i obsah žádosti o její odstranění

Tento víkend se v Rusku pořádají volby. I když se jich účastní celá řada uskupení, nikdo nepochybuje o drtivém vítězství strany Jednotné Rusko, která stojí za úřadujícím prezidentem Putinem. Pokud totiž začne některý z opozičních kandidátů představovat pro současné rozložení moci nebezpečí, celkem snadno se může dostat do hledáčku státních úřadů, které se se různými způsoby pokusí o jeho diskreditaci a znemožní mu kandidovat. To je i případ opozičního vůdce Alexeje Navalného, který sice přežil pokus otravu, ale v současné době se odpykává trest za údajné podvody a praní špinavých peněz.

Právě jeho jméno nese aplikace pro Android a iOS. Navalny app měla pomoci sjednotit voliče, kteří chtějí svými hlasy něco změnit. Postačilo jí prozradit pouze svou polohu, neboli příslušnost k jednomu z 225 ruských volebních okrsků. Výsledkem pak bylo jméno kandidáta, který zde má největší šanci porazit „Putinova člověka“, a to včetně komunistů. Taková snaha ovlivnit volby je podle Kremlu v rozporu s ruskými zákony a společnosti Google a Apple byly úředně požádány o její odstranění. New York Times si ovšem povšiml, že spíše než jako úřední žádost vypadá jako výhružka. Obsahuje totiž jmenný seznam příslušných zaměstnanců v Rusku s připojením výčtu trestů, které jim hrozí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov věc komentoval tak, že „vše proběhlo podle zákona“ a „obě dvě společnosti se rozhodly samy“.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
"Opoziční vůdce Navalnyj" je především ekonomický zločinec a podvodník, který zneužívá opoziční rétoriku k získání sympatií v zemích, zabývajících se vývozem "demokracie".

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze