Google se chystal uvést Pixel Watch v roce 2016, těsně před tím ale vycouval

1
Google se chystal uvést Pixel Watch v roce 2016, těsně před tím ale vycouval
  • Manažerské změny a rozhodnutí způsobily, že Google neuvedl chytré hodinky, i když se na to chystal
  • Ty se pak dostaly na trh jako produkty od LG
  • Celá platforma Wear OS od té doby trestuhodně stagnuje

Pokud sledujete podrobně dění v oblasti hodinek, pak se jistě ztotožníte s názorem, že to není žádná sláva. Apple a jejich Watch nabízejí zajímavé hardwarové vlastnosti, stejně tak jako hodinky od Samsungu. Oba dva zmínění zástupci však mají vlastní operační systém, stejně tak jako řada dalších „polochytrých“ hodinek od mnoha výrobců, zejména z Číny.

Platforma Wear OS (dříve Android Wear), která pomáhala celý segment trhu definovat a rozjíždět, naproti tomu skomírá. Problémů je celá řada, ale nejlépe je charakterizuje fakt, jak macešsky se k operačnímu systému chová jeho samotný tvůrce, který se nepostará ani o uvedení referenčního hardwaru, aby alespoň přitáhl pozornost.

Informace zveřejněné na businessinsider.com však ukazují, že za tímto přístupem stojí řada nepochopitelných rozhodnutí. První z nich bylo převedení Andyho Rubina, který je znám jako duchovní otec Androidu, na projekt robotické paže. I přestože se Google rozhodl neuvést společně s operačním systémem i nějaký ten hardware, dosáhl v prvním roce po uvedení (2014) tržního podílu 27 %.

LG Watch Style
Přesně takto měly vypadat hodinky od Googlu, ale nakonec je na trh poslalo LG.

Konkurence ale nikdy nespí, a tak toto číslo začalo záhy klesat a klesá až dodnes. Tento fakt mělo zvrátit uvedení dvojice „Pixel Watch“ v roce 2016. I když bylo vše prakticky připraveno na spuštění, odpovědný manažer Rick Osterloh se rozhodl celou věc zastavit. Jeho důvodem přitom byl neuspokojivý výkon hodinek a nekonzistentní ovládání se zbytkem Androidu. To však nezabránilo LG jakožto výrobci hodinek, aby je o pár měsíců později poslal na trh jako vlastní produkty.

Od té doby celá platforma víceméně živoří a vyklízí prostor konkurenci. Hardwarové parametry hodinek jsou i po třech letech prakticky stále stejné a vývoj operačního systému postupuje kupředu jen pomalu. Občas se objeví potencionálně dobré zprávy o akvizicích firem nebo personálu a vývoji nových čipů. Tomu všemu však chybí jasný tah na bránu, který by skončil uvedením nějakého zajímavého a konkurenceschopného hardwaru.

Diskuze ke článku
Tommy
Ted mi to prijde dobry, WearOS se aktualizuje snad kazde dva tydny a muzu rict, ze chod systemu je super. Nechybi mi ted snad nic jen konecne spusteni Google Pay i v Cesku na WearOS...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze