Na MWC nás pozvali do muzea. Vyzkoušeli jsme Google Project Tango

1

Nestává se často, aby vás v průběhu Mobile World Congressu pozval někdo do muzea. Pokud ale takové pozvání přijde od Googlu s Lenovem s příslibem vyzkoušení nového Project Tango od Googlu, neodmítá se. Rozšířenou realitu, kterou si budete moci se speciálním zařízením užít až v létě, jsme vyzkoušeli a zde jsou naše dojmy.

Google Project Tango

Project Tango na první pohled nevypadá nijak ambiciózně. Na displeji telefonu nebo tabletu zobrazuje virtuální body zakomponované do reálného světa. Tyto virtuální objekty jsou připnuty na určité body v reálném světě a zůstávají na svém místě, i když se v místnosti pohybujete nebo přístrojem otáčíte – tedy klasická rozšířená realita, kterou už ve svých přístrojích máme nějakou dobu. Zajímavý je ale hlavně způsob, jakým se zařízení orientuje v prostoru. To je totiž podstata projektu Tango.

Google Project Tango – MWC 2016

Google a Lenovo nám využití názorně ukázalo v muzeu, kde jsme používali speciální prototyp tabletu k navigaci po chodbách, jednotlivých dílech a informacích o nich. Tablet stačí vzít do ruky a přesně ví, kde v místnosti i stavbě jste. Bez Wi-Fi, Bluetooth majáků, GPS – kompletně off-line. Jak je to možné? Do tabletu byly dopředu nahrány textury zdí místností a objekty v nich a tablet se tak v prostoru orientoval stejně jako člověk. Tedy podle toho, co vidí. Říká se, že nejjednodušší řešení je obvykle to správné, a zde to platí naprosto přesně.

Tablet mi na displeji ukazoval virtuální čáru a šipky na podlaze a velmi snadno jsem tak našel konkrétní umělecké dílo. Po namíření tabletu na něj se na displeji ukázaly speciální body, na kterých se po kliknutí zobrazily třeba informace nebo video ke konkrétní čísti díla. Vše off-line, bez jakékoliv navigace. To je obzvláště zajímavé právě nejen pro případy, jako je prohlídka galerie či muzea, ale vlastně pro všechny typy indoor navigace, ke které nepotřebujete žádné další přístroje. Zajímavé je, že navigační data (textury a informace o místnostech) nejsou nijak datově náročné. Celá 15minutová prohlídka galerie zabrala zhruba 40 MB s tím, že podle Googlu by se dala dosáhnout kompresí i poloviční hodnota. Samozřejmě nevýhodou tohoto řešení je nutnost nejdříve nahrát do zařízení „mapové podklady“, na druhou stranu i v případě Bluetooth beaconů je nutné je nejdříve nainstalovat a konfigurovat.

Google Project Tango

Project Tango lze ale použít i na jiné věci. Samozřejmě se nabízí hraní her, ale co třeba hledání osob? Názorně jsme si mohli vyzkoušet, jak si lze zobrazit osoby používající zařízení s projektem Tango v budově a případně se k nim nechat navigovat. Opět bez nutnosti Bluetooth beaconů a jiných způsobů indoor navigace. Tuto službu Google demonstroval ve spolupráci se službou Glympse, kterou běžně známe jako aplikaci pro sdílení polohy v reálném čase. A možností použití je mnohem více.

Inovaci jsme zkoušeli pomocí speciálních osmipalcových tabletů s procesorem nVidia Tegra K1, které měly zejména zvláštní zadní část. V té se nachází speciální fish-eye kamerka, která mapuje co možná největší část okolí, a poté další fotoaparát pro měření vzdálenosti a tedy orientaci v 3D prostoru.

Google Project Tango

Project Tango je také mnohem blíže, než jste si mysleli. Google slibuje jeho uvedení do června letošního roku a zde přichází na scénu Lenovo. To má totiž vyrobit vůbec první zařízení podporující nativně Project Tango. Obě společnosti se už na veletrhu CES v Las Vegas zavázaly k výrobě 6,4palcového zařízení na pomezí telefonu a tabletu, jehož cenovka bude pod 500 dolarů. Už nyní si ale můžete objednat vývojářskou sadu. V oblasti rozšířené reality a indoor navigace se tak můžeme brzy těšit na velké věci.

Diskuze ke článku
ANO
Mno, dokaze mi nekdo vysvetlit, jaka je cilova skupina? Hadam, ze pro jednotlivce to bude zcela k nicemu, takze treba muzea (paradoxne navstevnici muzei asi o takovou vec zrovna zajem neprojevi:) .... to jako muzeum nakoupi treba 50 takovych veci a bude to pujcovat navstevnikum? Uprimne bych se i zdrahal, jelikoz se jiste bude platit i nejaka zaloha, tak jeste davat pozor na nejaky "tablet" navic s androidem (zde se musim pozastavit nad tim, jak je mozne, ze se tohle "vlajkove" zarizeni tak strasne seka?). Osobne bych radsi videl levnejsi GPS boostery umistitelne v budovach. Proste fakt nevim, jaka je cilova skupina, podle me je to o nicem. Uz jenom to, jak to laguje, jak ty virtualni objekty "nedrzi" ... proste, s rocnim zpozdenim takovy hodne chudy pribuzny k hololens;) Uprimne mi pripadne rozumnejsi nabizet u del QR kody nebo specialni obrazovku:) Nebo proste specialni aplikaci, ktera nebude potrebovat nejaky specialni tablet, ale bude se ridit treba znackama na stenach, zemi a GPS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze