GadgetMix: speciální Computex 2016 edice z Tchaj-peje

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu vám přinášíme další speciál. Tentokrát jsme zavítali na veletrh spotřební elektroniky Computex 2016, který se tento týden konal v tchajwanské metropoli Tchaj-peji. V záplavě nejrůznějších gadgetů a příslušenství nás zaujala například píšťalka spojená s telefonem, elektronický nos, laserová klávesnice nebo externí úložiště pro iPhony, které obohatí vaše videa.

Bezpečnostní píšťalka, kterou připojíte přes Bluetooth

Jednou z možností, jak se bránit přepadení, je nosit s sebou píšťalku, jejíž hlasitý zvuk může útočníka zaskočit, ale dokonce i zahnat. Tchajwanská společnost WISO se tento dobrý nápad rozhodla posunout do 21. století. Zkombinovala klasickou píšťalku s Bluetooth a mobilní aplikací pro Android a iOS.

Wiso

WISO se používá jako klasická píšťalka. Fouknutí z ní vyloudí hlasitý zvuk, který může zaskočit útočníka nebo přilákat pomoc okolí. Zároveň však u smartphonu s Androidem může vytočit volání na přednastavený kontakt a na další tři kontakty se zároveň může odeslat SMS nebo email s přesnou polohou.

Wiso

Ta přitom bude diskrétně uploadována na server přibližně každé tři minuty, takže budete mít k dispozici zpětně záznam svého pohybu. Veškerá komunikace přitom bude kódována, takže budete mít neustále pod kontrolou jaká data sdílíte.

Wiso

Zvuk píšťalky můžete podpořit i hlasitým alarmem z telefonu nebo naopak v případě pocitu ohrožení využít nenápadný Stralth mód, kdy stačí stisknout na dobu dvou vteřin tlačítko na píšťalce. O napájení se stará běžná knoflíková baterie, která vystačí na dva měsíce ve stand-by režimu.

Wiso

Píšťalka Wiso bude k dispozici v barevných kombinacích modrá/bílá, fialová/bílá, zelená/bílá a růžová/černá. K upevnění například na kabelku poslouží pružné silikonové poutko na knoflík. Výrobce nicméně zatím nezveřejnil cenu ani dostupnost. Své zákazníky a především zákaznice si nicméně jistě najde.

Smartphony dostanou elektronický nos

Francouzský startup Aryballe Technologies, který se zaměřuje na nano- a biotechnologie, IT a kognitivní vědy, přivezl na veletrh Computex 2016 zajímavé zařízení NeOse, které funguje jako miniaturní nos pro smartphony.

NeOse

Princip fungování elektronického nosu je jednoduchý. Pomocí miniaturního ventilátoru nasaje molekuly vůně. Ty pak projdou komorou a reagují s chemickými senzory. LED lampa prosvítí speciální krystal a optický signál je zaznamenán pomocí MOS kamery, která ho odešle do aplikace, kde jsou analyzovány, a výsledek je porovnán s databází digitálních podpisů jednotlivých vůní.

Možností NeOse je celá řada. Mohli bychom s ním například kontrolovat potraviny, jestli nejsou zkažené. Pomáhat by mohl i při zjišťování, zda je ovoce dostatečně zralé nebo při hledání hub. Zařízení by však mohlo pomoci i lidem, kteří trpí ztrátou čichu, kterým by nahradilo chybějící smysl. Dalšími oblastmi je lékařská diagnostika, monitorování životního prostředí, potravinářský, chemický i kosmetický průmysl.

NeOse

Na Computexu se NeOse ukázal v podobě funkčního prototypu, který se vejde do dlaně a bezdrátově se propojí s vaším smartphonem. Firma však pracuje na další miniaturizaci a možnosti integrovat ho do dalších zařízení.

Laserová klávesnice na klíče

Klávesnice na displeji smartphonu nebo tabletu není příliš pohodlná pro psaní. Existují samozřejmě nejrůznější přídavné bezdrátové klávesnice, ale i v případech, že jsou skládací, tak jejich rozměry nejsou nejmenší nebo naopak nenabízí takové pohodlí jako plnohodnotná klávesnice. Tchajwanský výrobce Serafim Technologies, který se specializuje na optické a laserové zařízení, přivezl na Computex zajímavou kompaktní laserovou virtuální klávesnici VK200.

Serafim VK-200

Klávesnice VK200, o které výrobce tvrdí, že se jedná o nejkompaktnější model na světě, má podobu miniaturního kvádříku s rozměry 62 × 42 × 16,5 mm a hmotností 78 gramů. Pomocí zabudovaného ouška si ji můžete například připnout ke klíčům.

Serafim VK-200

Pomocí červené laserové diody pak dokáže promítnout na libovolný pevný povrch anglickou QWERTY klávesnici o šířce přibližně 268 mm a výšce 102 mm. Snímač přitom dokáže zaregistrovat až 350 znaků za minutu. Kromě toho však nabízí i režim myši, kdy můžete ovládat zařízení pomocí gest.

Serafim VK-200

K smartphonu, tabletu nebo počítači se klávesnice připojuje skrze Bluetooth. Podporovány jsou zařízení s Androidem 2.0 a vyšším, iOS 4 a vyšším, Windows Phone 7 a vyšším, Windows XP a vyšším a Mac OS X a vyšším. O napájení se stará dobíjitelná Li-ion baterie s kapacitou 500 mAh, což stačí na přibližně 120 minut provozu. Nabíjení, které probíhá přes microUSB, pak trvá dvojnásobnou dobu.

Serafim VK-200

Virtuální laserovou klávesnici VK-200 si můžete objednat přímo v e-shopu výrobce. Zaplatíte za ní 118 dolarů (2 860 Kč). Poštovné je přitom zdarma.

Staňte se režisérem na iPhonu

Se zajímavým příslušenstvím pro iPhony, iPady a iPody dorazila na Computex společnost PQI. Nás v její nabídce nejvíce zaujal InstaShot. Elegantní externí úložiště z kombinace kovu a hnědé kůže, které má rozměry 32 × 27,5 × 9,5 mm a váží jen 5,6 gramu a které se jednoduše zasune do konektoru Lightning.

PQI InstaShot

Tím hlavním, co InstaShot nabízí, však není zvětšení vnitřní paměti, ale jeho navázání na dedikovanou aplikaci, která výrazně zvyšuje možnosti při natáčení videa.

PQI InstaShot

Do svých videí můžete v reálném čase přidávat nejrůznější filtry a efekty. Jedním z nejefektivnějších je přitom simulování natáčení v infraspektru. Klipy můžete spojovat dohromady, stříhat a vytvářet tak své vlastní mikrofilmy. Hotové výtvory jednoduše nasdílíte na sociálních sítích nebo pošlete svým přátelům.

PQI InstaShot

Filmy a fotografie se přitom ukládají do samotného InstaShotu, takže vám nezabírají místo v telefonu. Lépe se zorientovat v úložišti vám přitom pomůže uživatelsky přívětivá správa souborů, která řadí soubory podle vašeho stylu a potřeb.

PQI InstaShot

InstaShot, který bude k dispozici v kapacitách 32/64/128/256 GB. Jeho cenu a dostupnost však výrobce neuvedl.

Zdroje: thewiso.com, aryballe-technologies.com, serafim-tech.com, pqigroup.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze