Vyzkoušeli jsme Blocks – první modulární hodinky na světě

Veletrh Computex byl ve znamení celé řady inovativních produktů. Jedním z nejzajímavějších nápadů, které zde byly prezentovány, jsou modulární hodinky Blocks. Nenápadný stánek v sekci startupů z celého světa byl však v neustálém obležení lidí. Důvod je jasný. Tyto hodinky si poskládáte podle sebe, a to jak chcete, kdy chcete. Podívejte se na naše dojmy a video přímo z Tchajwanu.

Blocks Blocks

O hodinkách Blocks jste určitě už slyšeli. Na modulární chytré hodinky se ostatně na Kickstarteru vybralo už přes 1,5 milionu dolarů a firma finišuje s jejich vývojem. Už v září by se měly dostat k prvním lidem, kteří projekt podpořili.

Modulární elektronika je sice zajímavým nápadem, mnohdy však plná kompromisů, které s sebou výměnné moduly nutně přináší. Ne tak u Blocks. Tváří se jako klasické chytré hodinky s plně kulatým displejem, v jejichž těle je všechna základní elektronika. A modulární přídavky jsou pouze jakýmsi bonusem. Ale velmi užitečným. Blocks totiž nabídnou celou řadu modulů, které si můžete za chodu vyměňovat podle situace. Chcete vyrazit na víkend bez nabíječky? Připojte jeden nebo rovnou dva moduly s dalším akumulátorem. Každý modul má v sobě 100mAh baterii a výdrž 300mAh vestavěné baterie tak můžete výrazně prodloužit.

Hned na začátku budou dostupné i další základní moduly, jako například LED dioda, speciální programovatelné tlačítko, měření tepu, GPS nebo NFC. Už nyní ale v Blocks pracují na mnoha dalších. Třeba na externí paměti, slotu pro SIM kartu, fotoaparátu, čtečce otisků prstů, skeneru ovzduší nebo vašeho stresu a mnoha dalších. A dočkáme se údajně i takových vychytávek, jako je kinetické nabíjení baterie.

Nejraději byste měli na hodinkách tohle všechno rovnou, že? Tak to bohužel nepůjde. Pokud máte zápěstí standardní velikosti, můžete si hodinky rozšířit o 5 modulů, které zároveň tvoří pásek. Moduly s akumulátory jsou však delší a vydají za dva. Musíte si tak vždy celkem pečlivě rozmyslet, co si k hodinkám připojíte a co naopak potřebovat nebudete. Hromotluci s obřím zápěstím tu pak mají výhodu, na ruku se jim vejde jeden nebo dva moduly navíc.

Moduly jsou samozřejmě na celém konceptu to nejzajímavější a jejich funkčnost je naprosto zásadní. Vypadá to ale, že si na nich dali v Blocks záležet a skutečně fungují. Jsou kovové, robustní a konektor je vestavěn do pryžové ohebné části. Je tak zajištěna flexibilita při naskládání jednotlivých modulů za sebou, které tak obepnou ruku. Nacvakávání je pak velmi rychlé a jednoduché, rozpojení stejně tak – stačí stisknout tlačítka na boku modulu a můžete rozpojovat. A pokud nebudete chtít (nebo mít) tolik modulů připojit, dají se nahradit klasickým pryžovým páskem, který je ostatně potřeba vždy alespoň v nejkratší podobě, abyste mohli hodinky vespod zapnout.

Tělo samotných hodinek je velikostně prakticky stejné jako běžné konkurenční chytré hodinky s Android Wear, například LG Watch Urbane, Huawei Watch nebo Moto 360. Jsou však poměrně těžké. Kruhový displej s rozlišením v průměru 400 pixelů je rovněž plně srovnatelný a dostatečně jemný.

Uvnitř hodinek pak najdeme procesor Qualcomm Snapdragon 2100 Wear, 512 MB RAM a 4GB uživatelskou paměť. Hodinky nabídnou i základní výbavu a senzory, nechybí tedy pedometr nebo Bluetooth k propojení s chytrým telefonem nebo sluchátky.

Blocks – Computex 2016

Bohužel zatím nebylo možno vyzkoušet uživatelské prostředí, které bude zcela jiné, než na prototypu ukazovaném na Computexu.

Hodinky poběží na otevřeném operačním systému pro chytré hodinky a wearables Cronologics. Není bez zajímavosti, že za vývojem tohoto systému stojí bývalí vývojáři Googlu, kteří měli na starosti Android Wear. Ten jim však připadal příliš uzavřený a svázaný pravidly, a proto se rozhodli z Googlu odejít a vyvinout vlastní systém. Ten je však opět postaven na Androidu, konkrétně na nejnovější verzi 6.0, a některé prvky to více než zřetelně prozrazují.

Právě software nyní stojí v popředí zájmu Blocksu. Zatímco hardware je hotov, na uživatelském prostředí a ovládání je ještě mnoho práce. Hodinky by se k prvním „bakerům“, tedy prvním přispěvatelům na Kickstarteru, měly dostat už v září. A cena? Předobjednávky začínají na 330 dolarech, tedy na 10 tisících korunách s DPH.

Technické parametry Blocks Blocks

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × ? mm, ? g, odolnost: ano
Pásek?, vyměnitelný: ano, zapínání: ?
DisplejAMOLED, 1,39" (400 × 400 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: ?
Datové funkceBluetooth: 4.1, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ?, NFC: ?
Chipset
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ?
Akumulátor300 mAh, nabíjení: ?
Dostupnost, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze