GadgetMix: chytrý kartáček a všemohoucí oči (MWC speciál)

Na veletrhu MWC 2016 jsme našli mnoho drobností a chytrých doplňků, které se přímo hodí do našeho GadgetMixu. Pravidelné novinky tak tentokrát oživí zařízení, které jsme si v Barceloně mohli sami vyzkoušet. Podívejte se s námi, jaké zajímavosti jsme ulovili na veletrhu 2016. Napovíme, že čištění zubů ještě nebylo zábavnější a využití virtuální reality jednodušší.

Chytrý kartáček

Na akci ShowStoppers na MWC 2016 jsme viděli, jak vám může pomoci chytrý kartáček. Čištění zubů je totiž větší věda, než by se na první pohled mohlo zdát. Například praváci mají problém správně vyčistit levé spodní patro. Často se navíc této nedokonalosti dopouštějí omylem. S kartáčkem od Oral-B už se to nestane. Malý senzor monitoruje polohu kartáčku a ten tak ví, kde přesně se v puse nachází. Na aplikaci v telefonu si okamžitě můžete nechat zobrazit, které partie jsou vyčištěné a které nikoliv.

Samozřejmostí je také monitorování času a nechybí ani notifikace pro připomenutí čištění zubů, případně i pochvala za vzorné čištění. Aplikace je opravdu hezky zpracovaná, chválí vás a rozhodně chcete každé ráno i večer získat pochvalu za dodržování základní hygieny. Chytrý kartáček je dle studie skutečně účinný a samotný koncept motivuje k pečlivému čištění. Oral musíme pochválit, moderní technologie pomáhají zdraví, a to je jedině dobře. Cena za kartáček se bude pohybovat kolem 7 000 Kč.

Virtuální realita ovládaná pohledem

Již několikrát v našem zpravodajství z předešlých dní zaznělo, že v Barceloně se již vše netočilo pouze kolem mobilních telefonů či tabletů, ale také kolem virtuální reality. Ta byla vidět jak u velkých hráčů typu Samsung či LG, tak i u menších společností, které se mohly předvést například na již zmíněné akci ShowStoppers. To byl případ i dánského startupu The Eye Tribe. Ten již od roku 2011 pracuje na technologii na sledování očí, kterou je v současné době možné integrovat například do notebooků, mobilních telefonů či virtuální reality. A právě demo s upravenou vývojářskou verzí Gear VR od Samsungu, doplněnou o senzory Eye Tribe, jsme si na akci v Barceloně vyzkoušeli.

VR bez předního panelu

A jak může technologie na sledování očí zasáhnout do virtuální reality? Vcelku zásadně. Kromě klasického pohybu hlavou totiž můžete virtuální svět ovládat také skrze své oči, respektive pohled. Stačí k tomu rychlá kalibrace, v rámci které je nutné v brýlích sledovat jeden putující bod. Po ní už je možné se pustit do lehce jiného vnímání a zejména ovládání virtuální reality, než na které jsme zvyklí. V praxi to funguje tak, že stále to hlavní se děje pohybem hlavy, změna však přichází při míření. Tam totiž již nehraje hlavní roli samotný pohyb hlavy, ale právě oči. Jednoduše, kam se díváte, tam se přesune viditelný bod a tam lze skrze tlačítko na boku Gear VR provést akci. Demo bylo zajímavé zejména vzhledem ke změně ovládání virtuální reality, kde najednou nehrály hlavní roli pohyby hlavou, nýbrž oči. Za nás tedy rozhodně zajímavý koncept ovládání virtuální reality, který je použitelný i na počítačích či mobilních zařízeních. Společnost The Eye Tribe je toho důkazem.

Pohled na dění ve virtuální realitě

Chytrý náramek jako SOS pro ženy

Dostat se do nebezpečné situace může být snazší, než si mnozí myslí. Především ženy se ve večerních či ranních hodinách mohou stát snadno terčem násilníků či zlodějů. Co v takové chvíli dělat? Určitě je třeba volat o pomoc, ale jak když je telefon v kapse nebo kabelce? S náramkem Halo ze skandinávského studia Jacob Jensen stačí třikrát poklepat na náramek, případně třikrát zatřást rukou. Dle vaší volby se následně pošle nouzová zpráva na vámi zvolená čísla a spustí se na telefonu diktafon.

Náramek Halo je spíše módním doplněk a útočník o něm nebude mít žádné ponětí. Halo lze ale využívat i ke každodenní činnosti, kde se nezalekne ani vody (přesnou voděodolnost neznáme). Lze si navolit gesta k aktivování aplikace, pořízení fotografie nebo k přehrávání hudby. Náramek bohužel nepodporuje monitorování fitness aktivity, ale u užitečného módního doplňku by to šlo přehlédnout. Módnímu doplňku odpovídá i cena 6 000 Kč. Pokud vás to neodradilo, tak se na náramek můžete těšit v polovině roku 2016.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze