Když je telefon robotem: Robohon na MWC 2016 (video)

1

MWC je o známých značkách, neznámých, o telefonech i o příslušenství. Někdy ale dojde i na bizarní ukázku toho, co vše jsou schopni inženýři navrhnout a postavit. Jedním takovým projektem je robot jménem Robohon. Na povel umí vstát, chodit, tancovat nebo vás vyfotí. Samozřejmostí je ovšem také základní obsluha, a tou jsou hovory. Jedná se přece jen o telefon. Na naše dojmy z tohoto podivuhodného zařízení se můžete podívat i formou videa.

I když se Robohon tváří jako povedený koncept, tak tomu tak není. Je to seriózní zařízení, které půjde do prodeje v Japonsku. Evropané nad ním žasnou a zřejmě byste si ho jako telefon nevybrali, ale jiná kultura dovoluje i takového výstřednosti. Co ale Robohon vlastně umí?

Robohon – MWC 2016

Robohon je spíše než telefonem takovým parťákem. Můžete si s ním popovídat a dávat mu jednoduché povely. Bez problémů zvládá chůzi, umí se lehnout i vstát. Zeptá se vás jak se máte a udělá vám dokonalé selfie, které vám následně projektorem promítne ke kontrole. Tedy aspoň v případě, že tak budete chtít. Když máte špatnou náladu, tak nechte Robohona tančit a úsměv na tváři naskočí snad každému.

Robohon ale zvládá i seriózní věci. Lze s ním telefonovat. V režimu telefonování ohne ruce i nohy tak, aby se přizpůsobil tváři a reproduktor byl u ucha a mikrofon u pusy. V případě potřeby má na zádech i displej a na něm lze vykonávat vše potřebné. Bohužel Sharp, který za vývojem stojí, se rozhodl pro vlastní operační systém a Robohon není postaven na Androidu či jiném populárním operačním systému.

Robohon

Robohon je perličkou MWC 2016. Ukazuje, co vše lze navrhnout. Seriózně k němu přistupovat nejde, ale pro pobavení je skutečně skvělý. Pokud byste o něj měli zájem, tak si musíte ještě pár týdnů počkat a zajet si pro něj do Japonska. A cena? Tu nám zástupce Sharpu nechtěl říci, ale naznačil, že bude na úrovni špičkových smartphonů, jako je iPhone a podobně. Očekáváme tedy cenu kolem 20 000 Kč.