Dočkáme se konce parkovacích lístků? Visa na tom již pracuje

4

Využívání aplikací v autě dnes již nikoho nepřekvapí. V budoucnu se paleta aplikací jistě rozroste a očekávat můžeme například bankovní služby. Jednu takovou ukázala Visa na veletrhu MWC v Barceloně.

Společnost Visa zpřístupnila službu Visa Token Service automobilovým výrobcům. Přes infotainment systémy ve voze děláme více a více věcí a toho si je vědoma i Visa. Služba zahrnuje také platby pomocí QR kódů. V blízké budoucnosti vše může vypadat tak, že automobil bude za pohonné hmoty nebo za parkování platit za vás. Na této službě spolupracuje Visa s automobilkou Honda a společností ParkWhizz. Aplikace je integrována do palubního systému vozu Honda a obsahuje Visa Service a Visa Checkout, což je online platební služba, která nabízí platby pomocí jednoho dotyku. Pro fungování je nutností připojení k internetu.

TIP: Jak bude vypadat automobil budoucnosti? Zapomeňte na klíček

Další služba, na které Visa pracuje, nese název Fuel App Concept. Jedná se o aplikaci, která dokáže zaplatit za pohonné hmoty. Aplikace sama zjistí, kdy je potřeba doplnit palivo. Navigace poté zahájí navigování k nejbližší čerpací stanici. Aplikace ví, kolik litrů je potřeba doplnit a dokáže vypočítat celkovou cenu.

VISA placení v autě

Největší smysl však dává Parking App Concept. Automobil vybavený touto službou stačí pouze zaparkovat a stisknout tlačítko „park“. Poté již můžete v klidu vyrazit nakupovat. Výhoda spočívá v tom, že zaplatíte pouze za čas, který jste na daném místě skutečné parkovali a vyhnete se tak zbytečnému přeplácení. Po usednutí za volant vám služba ukáže čas parkování a cenu, kterou jedním kliknutím odsouhlasíte a můžete vyrazit.

„Proměna automobilu v platformu pro platby není tak vzdálená, jak by si někteří mohli myslet, a my jsme v tomto ohledu ušli obrovskou cestu od okamžiku, kdy jsme před rokem tuto myšlenku poprvé představili,“ říká výkonný viceprezident pro inovaci a strategická partnerství ve společnosti Visa, Jim McCarthy. „Spolupráce s Hondou na těchto prototypech nás posunula o další krok ke komerční realitě. Ta podle nás nabízí úžasné příležitosti pro všechny, kdo hrají nějakou roli v platebním a automobilovém ekosystému.”

Nebude to dlouho trvat a automobil dokáže zaplatit nejenom za výše uvedené, ale také například za jídlo, mýtné či za pronájem vozu. Všechny aplikace se budou testovat po dobu třech měsíců v severní Kalifornii, jen testování parkování bude probíhat v New Yorku.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Redmarx
Tak v blizke budoucnosti asi ne. Je treba si uvedmit, ze tohle jsou koncepty. Prakticky VISA uz nevi co s penezma, ktere dostava za kazdou zprostredkovanou platbu, tak vymysli kraviny. Nerikam ale ze je to uplne spatne, oni treba zkusi 50 takovychto kravinek, ktere jsou k nicemu a jedna z nich se skutecne chytne a jednou se treba opravdu bude v realu pouzivat.
---
Navic stejne nad platebnima kartama visi do budoucna otaznik. Cipy mate v mobilu, za chvili budou mozna integrovane pod kuzi, proc by mela prezivat nejaka platebni karta nebo jakakoli jina dalsi technologie od VISA? Samozrejme VISA muze i nadale sluzby zprostredkovavat, platit budete mobilem a technologii dodaji treba oni, co ja vim.
---
A stejnak, jestli ma jit pokrok dal, stejne je nutne nejprve presvedcit lidi o uzitecnosti elektronickych penez a o nutnem konci papirku. Dokud bude v samosce platit v lepsim pripade kazdej druhej obezivem, tak nema cenu vest debaty na podobna temata.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze