Facebook kupuje WhatsApp, zaplatí za něj 16 miliard dolarů

13

Je to spojení gigantů. Největší sociální síť na světě Facebook s více než miliardou uživatelů kupuje největší službu na výměnu krátkých zpráv přes internet WhatsApp, která se může pochlubit 470 miliony uživatelů. Obří je i hodnota tohoto obchodu. Majitelé WhatsApp na něm vydělají astronomických 16 miliard dolarů (319 miliard korun), což je asi třetina ročního českého rozpočtu a stejná částka, se kterou ročně hospodaří například NASA.

Nutno však podotknout, že pouze čtyři miliardy dolarů z celkové ceny bude vyplaceno v hotovosti a dalších 12 miliard dolarů pak v akciích Facebooku. Další tři miliardy dolarů ve vázaných akciích však Facebook vyplatí navíc nad tuto částku, pokud zakladatelé a zaměstnanci setrvají ve firmě po dokončení akvizice. Pokud bychom brali výslednou cenu včetně těchto vázaných akcií, tak se dostaneme nad celý letošní rozpočet NASA, která si musí vystačit se 17,7 miliardami dolarů. O zájmu Facebooku se spekulovalo již v roce 2012, tehdy to však vedení WhatsApp popřelo.

Obrázek z Twitteru

Podle agentury Reuters se jedná o největší akvizici softwarové firmy v historii a šestou největší mezi technologickými firmami. Pro srovnání Microsoft v roce 2011 zaplatil za Skype "jen" 8,5 miliardy dolarů, ve stejném roce koupil Google Motorolu Mobility za 12,5 miliardy dolarů, aby jí letos prodal Lenovu za 2,91 miliardy dolarů. Loni v září pak Microsoft koupil telefonní divizi Nokie za 7,2 miliardy dolarů. Zde je tedy názorně vidět, jak obrovskou částku Facebook za "pouhou" komunikační platformu zaplatil a výsledná cena je tak 19x vyšší, než kolik Facebook zaplatil v roce 2012 za Instagram.

TIP: Počet zpráv poslaných přes WhatsApp už možná překonal SMS

Podle agentury Reuters vyšel Facebook jeden uživatel WhatsApp na 42 dolarů, zatímco v případě Instagramu to bylo 33 dolarů. Pro srovnání, když před několika dny koupila japonská firma Rakuten konkurenční Viber za 900 milionů dolarů, přišel je jeden uživatel v průměru na pouhé tři dolary.

Od této akvizice si obě společnosti slibují, že jim kombinace obou služeb pomůže urychlit růst a spojení uživatelů napříč platformami. "WhatsApp je na cestě k propojení miliardy lidí. Služby, které dosáhnou tohoto milníku jsou velice cenné," uvedl šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Jak podotýká list New York Times akvizice má pomoci Facebooku u mladých uživatelů, kteří dávají přednost přímé komunikaci nebo v malých skupinkách. Zároveň odráží i novou strategii Facebooku vybudovat nebo získat rodinu aplikací místo toho, aby se spoléhal pouze na sociální síť a akvizice by měla WhatsApp přinést další prostředky na rozvoj a růst.

TIP: Facebook vydělává i na mobilních uživatelích, má jich 1 miliardu

Facebook zdůrazňuje, že neplánuje rozpustit WhatsApp ve Facebooku, ale podobně, jako to udělal v případě Instagramu, ho zachová oddělený. Jak WhatsApp, tak Facebook Messenger zůstanou i nadále jako samostatné aplikace, byť by nějaká forma spolupráce vzhledem k uživatelské základně jistě dávala smysl. Spoluzakladatel WhatsApp a jeho generální ředitel Jan Koum se stane členem představenstva Facebooku.

"Tady je to, co se změní pro vás, naše uživatele: nic. WhatsApp zůstane autonomní a bude pracovat nezávisle. Můžete nadále využívat službu za dosavadních podmínek," zdůraznil Jan Koum.

Stáhnout WhatsApp Messenger

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: newsroom.fb.com, reuters.com, dealbook.nytimes.com, slashgear.com, pocket-lint.com, techcrunch.com

Diskuze ke článku
Pf
Nee Google a Facebook fakt nesnasim.
mental.disease
Šialená suma, keď to porovnám za čo kúpil Microsoft - Skype, nehovoriac o sume za Nokiu, či nedávno Motorola..
Calebos
Snad to prezije aspon Viber. Smradlavej Fejsbucek se nasere vsude ...
Jirka
Houby číňani, ale facebook nás jednou koupí všechny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze