Ericsson slaví 140 let, jen málo firem tak ovlivnilo mobilní svět

4

V roce 1876 položil Lars Magnus Ericsson základy společnosti Ericsson. I když na to tehdy nejspíše nepomyslel, jeho firma se stala jedním z hlavních hráčů na poli mobilních telekomunikací a výrazně ovlivnila jejich podobu. Pojďme si připomenout některé ze zajímavých milníků, jako byly například sítě NMT, technologie Bluetooth, LTE nebo některé z jeho legendárních telefonů.

1981: start NMT

Zkratka NMT znamená Nordic Mobile Telephone a pro mnohé lidi to byl vůbec první kontakt s mobilními telefony. U nás byla spuštěna v září roku 1991, prvního komerčního spuštění se dočkala o už deset let dříve. A navzdory svému názvu to bylo v Saudské Arábii, Švédsko a Norsko následovalo o měsíc později. V této době se začaly rodit velké „hvězdy“ budoucího mobilního světa, vedle Ericssonu to byla také Nokia.

Telefony pro NMT sítě.

I když byl systém NMT analogový, v mnohém položil základy pro provoz hromadných mobilních sítí, které používáme dodnes. O jeho popularitě svědčí mimo jiné i to, jak dlouho vydržel v provozu. U nás byla síť Eurotelu odstavena až v roce 2006, na Islandu dokonce o čtyři roky později.

1986: Mobilní internet

V našich podmínkách znamenal start mobilního internetu technologii GPRS, pro některé vyvolené to bylo ještě dříve spojení přes vytáčený okruh, takzvané CSD nebo HSCSD. Historie mobilního přístupu k internetu ale sahá ještě dále. Technologie z dílny Ericssonu s názvem Mobitex umožnila první bezdrátový obousměrný datový přenos v Severní Americe.

1998: Bluetooth

Naopak Bluetooth známe a používáme všichni. Bezdrátová technologie pojmenovaná podle dánského krále Haralda Blatanda (Bluetooth) Gormssona, který spojil tamní kmeny, se stala celosvětovým standardem pro přenos dat na krátkou vzdálenost. A rozhodně to nevypadá, že by měla jen tak zmizet ze scény. Bluetooth se stává standardem pro IoT (Internet věcí) a M2M (Machine to Machine) komunikaci.

Logo Bluetooth vzniklo z inciál Haralda I.

TIP! Bluetooth pod pokličkou. Co všechno umí modrý zub?

2009: LTE

Ještě předtím, než se všeobecně rozšířily smartphony, pomohl Ericsson vytvořit standard pro 4G komunikaci. Spolu s ostatními inovátory vybudoval standard LTE a jako první na světě spustil živou LTE síť. Schopnosti a dovednosti sítě firma i nadále společně s ostatním rozvíjí a stojí třeba také za technologií VoLTE a VoWi-Fi.

Legendární telefony

I když je hlavní těžiště Ericssonu v síťových technologiích, do srdcí mnoha lidí se zapsal i svými koncovými zařízeními. Vzpomeňme například na legendární Ericsson T39m s flipem anebo Ericsson T68, který nám svými dovednostmi i cenou vyrazil dech. Pak přišel rok 2001 a mobilní divize Ericssonu se spojila se Sony. Toto partnerství fungovalo nejdříve na výbornou a pomohlo definovat takové pojmy, jako je fotomobil nebo smartphone. O deset let později ale skončilo toto „manželství“ klidným rozvodem. Sony odkoupilo od Ericssonu jeho podíl a dál vyvíjí telefony samo.

Ericsson T39m.

TIP! Lehce nostalgické vzpomínání na Nokii

Budoucnost

Takže i když to pro běžného uživatele vypadá, že Ericsson je stejně jako ostatní evropské značky ven ze hry, opak je pravdou. Jen se soustředí na pozadí celé věci, na rozvoj sítí, bez kterých by naše smartphony byly jen hezkými hračkami. V současné době se tak podílí na vzniku standardu pro 5G a také na systémech pro řízení autonomní dopravy.

Zdroje: ericsson.com

Diskuze ke článku
Malcolm
Jojo Sony Ericsson to byly super mobily například K750i prostě legenda
Vladimír
Nezlobte se na mě, ale vynechat ve výčtu legendárních telefonů T18 (s chudší variantou T10) či cihličku T1018, která byla zřejmě prvním skutečně dostupným mobilním telefonem u nás (připouštím, že se mýlím, nejsem takový znalec) - to bych Vám ještě, ač nerad, odpustil.... ALE .... nezmínit R380, první telefon s WAPem, který se u nás dal (nekřesťanské peníze) koupit, to je neodpustitelné. Nebo T28 s kultovní reklamou, kde ufoni řeší: "Proč ten malej chytrej má sebou toho velkýho hloupýho?". Zajímavé je, že oba měly záda z hořčíkové slitiny a s Li-Pol akumulátory byly na svou dobu neuvěřitelně tenké. R380 s vyčnívající anténou ještě dnes chytne signál i v místech kde smartfouny svou snahu již zahanbeně vzdávají.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze