Malá mobilní detektivka: aneb „Co mi vybíjí mobil?“

52

Možná to někteří znáte z vlastní zkušenosti. Váš telefon si najednou začne žít vlastním životem – problémy s ním se však objevují pouze sporadicky a jejich odhalení si v ničem nezadá s napínavým detektivním případem. Zároveň se při tom můžeme jen divit, jak komplikované stroje vlastně nosíme po kapsách.

Dějství prvé: Obvyklí podezřelí

Situace na místě činu vypadá následovně: mobilní telefon Sony Xperia ZR je vzorným služebníkem svého majitele. I po ročním provozu vydrží na příjmu až čtyři dny – při aktivním používání to sice bývá méně, ale taková jistota se zkrátka počítá. Nyní však přijde zvrat: kdykoli se telefon podívá se svým majitelem na návštěvu rodičů na okraji Ostravy, začne „zlobit“. Namísto původních čtyřech dnů nevydrží na příjmu ani jediný, někdy výdrž na jedno nabití klesne až někam ke dvanácti hodinám.

Když se za necelé čtyři hodiny ztratí pětina kapacity baterie, něco není v pořádku.

Obvykle detektiv začíná vyšetřování obhlídkou místa činu a výslechem svědků. V našem případě vedou kroky skrze menu Nastavení až do Správy napájení a Využití baterie. Všechno se zdá být jasné: na prvním místě svítí Android OS, který spotřebovává 70 až 90 % baterie, zatímco obvykle se jeho náročnost pohybuje v jednotkách procent. Z výpisu je zároveň patrné, že tento proces nenechá mobil přejít do režimu hlubokého spánku po celou dobu, co je zapnutý. Odepření spánku je jednou z nejkrutějších metod mučení, a tak má od této chvíle vyřešení případu nejvyšší prioritu.

Dějství druhé: Nezákonné prostředky

Kdy zadáte do vyhledávače „Android OS battery drain“, dostanete odkaz na půlku všech internetových fór zabývajících se mobilními telefony. A po jejich pročtení získáte dojem, že dříve se podaří objasnit smysl života, než tento problém.

Jednoduché rady jako špatná Wi-Fi síť nebo připojené Bluetooth zařízení nezabírají. Problém se přitom objevuje na tolika různých zařízeních, že brzy začnete mít dojem, že Android je forma umělé inteligence, která nabyla vědomí a vymknula se svým tvůrcům z rukou.

Aplikace pro přesnou identifikaci příčin vybíjení telefonu. Bez rootu se ale k podrobnějším datům nedostanete.

Po hodinách pročítání frustrovaných příspěvků si však odnesete alespoň jeden nápad, kudy se vydat dál. Budeme potřebovat nějaké lepší nástroje na sledování stavu spotřeby energie, než je ten vestavěný. Abychom se ale dostali až k jádru věci, budeme muset mobil rootnout. Ale taková věc se vidí v každé druhé detektivce: sem tam nějaké to nezákonné vniknutí nebo násilí při vyslýchání dokáže vyšetřování pěkně nakopnout.

První intermezzo: Opačný účinek

Obvykle nejsem fanoušek rootování, nahrávání custom ROMek a podobných hrátek, alespoň ne u svého primárního telefonu, na starších kouscích si občas rád podniknu takový experiment. Ovšem v tomto případě nebylo rozhodování až zas tak těžké: další nemilou vlastností poslední verze Androidu je odepření práva aplikacím třetích stran spravovat paměťovou kartu. A do třetice tu máme čím dál tím agresivnější bloatware.

To mě ale přivedlo k zajímavé myšlence: všechno toto utahování šroubů chce zvýšit bezpečnost, ale může mít naprosto opačný účinek. Spousta méně znalých uživatelů se po hlavě vrhne do rootování, ale jak naznačují zatím ojedinělé zkušenosti z fór, je to také dobrá cesta k tomu, jak si najednou zamořit počítač i telefon, pokud narazíte na nějakou podvodnou stránku.

Po provedení rootu můžete dělat s telefonem spoustu zajímavých věcí. Všechno na vlastní nebezpečí.

Podobné úkazy se neustále opakují: když například Android odstavil Flash na vedlejší kolej, objevily se návody, jak toto omezení obejít, ale společně s nimi také spousty falešných instalačních balíčků.

Dějství třetí: Hlavní podezřelý

Root máme úspěšně za sebou, stejně tak instalaci aplikace Better Battery Stats, která by měla jasně ukázat na viníka současného stavu. To se skutečně stalo: aplikace podrobně vypíše všechny procesy, které probouzejí telefon z režimu spánku. Mezi všemi pak ční FastDormancy, který je schopný vygenerovat až 500 požadavků za hodinu, což nenechá telefon usnout.

Hledání na internetu pak dotvoří obrázek celé situace: FastDormancy je služba, která zrychluje přepínání mezi jednotlivými druhy sítí. Že potíže s touto službou nebudou ojedinělé, naznačuje také množství podobně laděných stížností. Měla by zvětšovat propustnost sítě a také šetřit energetické nároky, ale pouze v případě, že ji podporuje jak telefon, tak operátor.

FastDormancy
V případě, že se mobil se sítí nedomluví, je zaděláno na problém.

Tady má náš hlavní podezřelý silné alibi: sám T-Mobile tvrdí, že ji má ve své síti implementovanou. Tím by mohl celý případ skončit. Ale jak ukazují zkušenosti na zahraničních fórech, správné nasazení záleží na každé jednotlivé BTS. Stejně tak zkušenosti ukazují, že případné vypnutí této funkcionality ničemu nevadí. Za zkoušku tedy nic nedáme.

Dějství čtvrté: Neutralizace hrozby

Protože už máme provedený root, je řešení problému nadmíru jednoduché. Sám výrobce totiž tak nějak tuší, že by se mohla stát příčinou problémů, a tak stačí v jednom souboru v systémovém adresáři přepsat dvě čísla, což zakáže použití FastDormancy v dané síti. Následuje restart a ... telefon se chová naprosto normálně. Vyšetřování skončilo, zapomeňte.

Řešení celého problému spočívalo v přepsání dvou čísel.

Druhé intermezzo: dá se to všechno vůbec pochopit?

Napínavá detektivka skončila, pachatel byl po zásluze potrestán. Některé otázky ale zůstanou otevřené: byla to skutečně chybně konfigurovaná BTS? Anebo nešťastná poloha mezi dvěma BTS? Anebo něco skutečně jiného? To už se patrně nikdy nedovíme, ale zato jsme se naučili něco nového, velmi znepokojivého.

O mobilech jsme si zvykli uvažovat jako o samostatných přístrojích. Jsou však součástí mnohem složitějších celků.

Jako by samotné mobilní telefony v GSM síti nebyly už tak dost složité přístroje, stávají se čím dál tím složitějšími. Přibývají nové sítě, nové frekvence, spousty dalších služeb a k završení toho všeho zmatku otevřené operační systémy. Vzniká tak složitá a nepřehledná džungle, které je jen málokdo schopen naprosto porozumět. A představte si, že něčemu takovému svěřujeme důležité okamžiky svých životů.

Diskuze ke článku
Kritiker UCI
me vybiji baterii dve veci. Display a internet, ,,je to fakt Kritik UCI
N
pri cteni toho clanku jsem si rikal, co si to sakra ten Pohl pichnul do zily, ten musi mit sakra dobrej matros jinak neni mozne, aby nekdo zplodil neco takoveho. Lol, divnejsi clanek mobilenetu uz dlouho nevysel. Ale spis to bude preklad neceho ...
SV
Zajimave. Co se tyce siti tak u Vodafonu me ten signal a baterie tolik neklesa jako u Tmobile. A nevite jestli uz LTE je v Brne u Tmobile?
Jakub
Super. Doufám že vyjdou i další díly.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze