Český internet má 25 let, připomeňte si jeho nejdůležitější okamžiky

1

13. února 1992 bylo v učebně ČVUT v pražských Dejvicích veřejně prezentováno připojení k síti Internet (tehdy psáno ještě s velkým I), což je považováno za oficiální připojení Československa k této síti. Za čtvrt století se z akademického projektu stal nezbytný společník každodenního života většiny Čechů. Připomeňte si nejdůležitější okamžiky tohoto vývoje.

Česká akademická obec se k různým akademickým sítím snažila připojit už na konci osmdesátých let, z politických důvodů však tyto snahy vyšly naprázdno. Až v roce 1991 byl na ČVUT zprovozněn sálový počítač, který byl 13. února 1992 připojen přes telefonní linku do Lince k akademické síti EARN. Rychlost připojení činila 9,6 kbit/s.

Zájem o přístup k internetu byl zvláště mezi vysokými školami značný, což vyústilo ve vznik projektu FESNET (Federal Education and Scientific NETwork), jehož garantem bylo ministerstvo školství. Po rozdělení federace došlo k úpravě projektu na CESNET a počátkem roku 1993 byla síť CESNET uvedena do provozu. Všechny tehdy vznikající domény měly koncovku .cs. Ta oficiálně přestala existovat až v roce 1995 a byla nahrazena koncovkami .cz a .sk.

TIP! Veřejný internet slaví 25 let

Průlom internetu z akademického života mezi „běžné lidi“ přišel kolem roku 1996. Své stránky spustil Seznam.cz, Poslanecká sněmovna o rok později například Atlas.cz. Internet byl pro mnohé však raritní záležitostí. Připojovalo se na něj nejčastěji pomocí telefonních linek rychlostí 28,8 nebo 33,6 kbit/s, kdo měl v pozdějších letech štěstí a nebydlel daleko, mohl si sáhnout až na 56 kbit/s.

Apple iPad

Kromě rychlosti a obsazenné telefonní linky mělo vytáčené připojení ještě jednu nepříjemnou vlastnost – platilo se za čas strávený na internetu a monopolní SPT Telecom držel ceny nepříjemně vysoko. Na konci devadesátých jste tak platili 60 korun za připojení za hodinu, v noci a o víkendu polovinu. I střídmé používání vám bez problémů vytvořilo několikatisícový účet. V té době se ale průměrný plat pohyboval okolo deseti tisíc. Problémy řešilo až připojení přes ISDN, na které ale nedosáhl každý.

TIP! GLOSA: Něco je ve vzduchu

Není divu, že se konec devadesátých let nesl ve znamení protestů a bojkotů proti Telecomu, který se v mnohém podobá dnešní situaci okolo mobilních dat. I přesto se český internet dál rozvíjel. Vznikaly první e-shopy (Alza v roce 2000), další portály (Centrum v roce 1999), elektronická bankovní konta (Expandia Banka v roce 1998) a se značnými obtížemi se přidávala i státní správa (Obchodní rejstřík v roce 1997). Zahraniční subjekty na českých trh obvykle vstupují až po delší době, kupříkladu Google zde otevřel svou pobočku až v roce 2006.

TIP! Před 25 lety u nás odstartovaly mobily. Podívejte se na milníky

Na konci devadesátých let začínají do internetu fušovat i čeští operátoři. V roce 1999 se s vybranými telefony můžete podívat na WAPové stránky, o rok později pak i přes GPRS. O čtyři roky později přišlo EDGE a po dlouhých odkladech i 3G (2005 oficiálně, masově až v roce 2009). Ceny za mobilní připojení jsou však až dodnes výrazně vyšší než u pevného připojení, a tak na rozšíření internetu mělo výraznější vliv například ADSL představené v roce 2003. Počet domácností připojených k internetu dosáhl v roce 2010 50 % a toto číslo dále roste.

TIP! T-Mobile úspěšně otestoval síť pro „Internet v oblacích“