Bližší pohled na iOS 10: větší změna, než se zdá

26

iOS 10 vyšel ve své ostré verzi 13. září a přinesl celou řadu novinek. O těch nejviditelnějších již víte, ale některé méně výrazné vám možná zůstaly skryty. Nový mobilní operační systém Applu totiž není jen o nových iMessage, vylepšené Apple Music a možnosti mazání systémových aplikací. Ve své desáté verzi se iOS opět o něco více otevírá světu a konečně ukazuje také potenciál 3D Touch.

Nový systém pro iPhony a iPady s označením iOS 10 se ve své ostré verzi dostal na veřejnost minulý týden. Na mobilenetu jsme vám přinesli článek s těmi nejpodstatnějšími novinkami, které si Apple pro uživatele přichystal. Jelikož se ale jedná o aktualizaci skutečně velikou, na některé její aspekty a méně výrazné změny nezbyl v prvním článku prostor. Zvídavějším uživatelům zařízení od Applu tedy přinášíme druhý, o něco hlubší, pohled pod pokličku iOS 10.

TIP: Apple vydal iOS 10: jakých novinek jsme se dočkali?

iOS 10 - přehled

iOS 10 – nejotevřenější iOS v historii

Ačkoliv je mobilní operační systém Applu oproti konkurenci stále relativně uzavřený a obehnaný pomyslnými zdmi, za které vývojáři ani uživatelé příliš nemohou, iOS 10 v tomto ohledu zaběhnuté pořádky trochu mění. Apple vývojářům otevřel Mapy, Zprávy, Siri i třeba rozhraní pro telefonování.

Co to znamená v praxi? Vývojáři nově mohou své aplikace upravovat tak, aby s nimi mohl uživatel nakládat přímo ve zmíněných systémových aplikacích Zprávy a Mapy. Uživatelé si díky tomu mohou v Mapách objednat odvoz Uberem či zarezervovat stůl v restauraci a ve Zprávách jednoduše sdílet svůj pracovní rozvrh nebo naskenovat a odeslat dokument. Takovýchto zkratek a usnadnění denního workflow již nyní existuje celá řada a bude zajímavé, s čím vším vývojáři díky možnostem iOS 10 ještě přijdou.

<figure> //media/image/241496/link// </figure>

Co se týče hlasové asistentky Siri, ta nově není omezena jen na pár základních úkonů v rámci samotného systému, ale je k dispozici i vývojářům aplikací třetích stran. Použijeme tedy opět podobný příklad, pouhým hlasovým povelem si nyní budete moci přivolat odvoz Uberem.

Podstatnou novinkou je také tzv. CallKit, díky němuž mohou vývojáři komunikačních aplikací využívat standardní rozhraní pro telefonování. Pokud vám tedy nyní někdo zavolá například na WhatsApp, hovor bude vypadat prakticky stejně, jako když se jedná o telefonát klasický. Díky tomu budete moci hovor snadno přijmout i ze zamčené obrazovky. Toto vylepšení navíc zahrnuje i možnost iniciovat hovor přes komunikační aplikaci přímo ze systémového adresáře kontaktů.

Lepší integrace 3D Touch

Funkce 3D Touch se na iPhonu poprvé představila před rokem u modelů 6s a 6s Plus. Její integrace do systému byla ale zpočátku poměrně povrchní a většího uplatnění se dočkala právě až v iOS 10. Možnost vyvolat alternativní funkce tvrdším stiskem displeje nyní oceníte především při práci s notifikacemi, ale také v Oznamovacím centru, u složek či u ikon systémových aplikací.

Vylepšený systém notifikací v iOS 10 jsme již patřičně popsali. Důležité je ale také podotknout, že plnohodnotně ho uživatel využije jen za pomoci 3D Touch. Díky této funkci je možné jednoduše odstranit veškerá upozornění, což jiným způsobem nelze. Při silnějším stisku konkrétního upozornění se zobrazí jeho náhled i dostupné možnosti, jak s upozorněním naložit. Bez 3D Touch lze docílit téhož potažením prstu po notifikaci a klepnutím na volbu zobrazit. Takový postup ale postrádá patřičnou eleganci a konečně v praxi ukazuje potenciál 3D Touch.

iOS 10 – 3D Touch

Využití silnějšího stisku displeje je v iOS 10 celkově více přítomné. Za zmínku stojí například možnost využít 3D Touch u ikonky Nastavení a tím se rychle dostat k volbě vypnutí mobilních dat. 3D Touch je pak dobře využitelné i v Ovládacím centru, kde lze jeho prostřednictvím jednoduše měnit intenzitu svítilny, zapnout odpočet minutky, zkopírovat poslední výsledek z kalkulačky či rychle přistoupit ke konkrétnímu módu fotoaparátu.

S iOS 10 se tedy rok stará novinka konečně stává hodnou větší pozornosti a zároveň začíná být podstatnější přidanou hodnotou nových iPhonů. Například iPhone 6 je rychlostně stále naprosto dostačující telefon. Absence 3D Touch je ale pro něj v kontextu novinek čím dál větším hendikepem a překážkou pro plné využití potenciálu aktuálního softwaru.

Hlubší provázanost s macOS

Uživatelé zařízení od Applu si odjakživa váží jejich vzájemné provázanosti, která je rok od roku hlubší. Nejinak je tomu i letos a inženýrům z Cupertina se symbiózu mezi mobilním operačním systém iOS a počítačovým macOS podařilo opět o něco prohloubit. Novinky, kterými Apple tohoto dosahuje, jsou letos dvě. Tou první je jednotná schránka (Universal Clipboard), tou druhou synchronizace složky Dokumenty a plochy Macu přes iCloud.

iOS 10 – macOS Sierra

Univerzální schránka funguje skutečně perfektně a velkou výhodou je, že není potřeba vůbec nic nastavovat. Pokud nyní cokoliv zkopírujete na zařízení s iOS 10, na Macu budete moci stejnou položku okamžitě pomocí známé zkratky cmd+V okamžitě vložit, ať už se bude jednat o text, webový odkaz, obrázek nebo cokoliv jiného. Funkce samozřejmě funguje také opačně mezi Macy a iPhony či iPady. Svou univerzální schránku budete mít zkrátka na všech zařízeních s jedním Apple ID a nainstalovaným iOS 10 resp. macOS Sierra.

Přiblížit iOS zařízení a Mac se vedle toho v Applu pokusili i synchronizací plochy a složky s dokumenty. Pokud si tedy funkci při instalaci macOS Sierra nevypnete, díky iCloudu budete mít dokumenty a soubory z plochy Macu k dispozici i na vašich iOS zařízeních.

Nové Mapy

Mapy od Applu jsou minimálně v České republice na okraji zájmu uživatelů. Konkurenční řešení od Googlu je totiž v mnoha ohledech stále napřed a uživatelům nabízí kvalitnější vyhledávání, o mnoho víc bodů zájmu i možnost stáhnout si libovolný výsek mapy a využívat aplikaci bez připojení k internetu. Apple nicméně své Mapy rychle vylepšuje a od jejich tristních začátků na nich odvedl skutečně ohromné penzum práce. V iOS 10 se Mapy dočkaly dalších velkých vylepšení, která určitě stojí za pozornost.

iOS 10 – Mapy

V nové verzi systému mají Mapy celkově pozměněné rozhraní se snadným přístupem k naposledy hledaným položkám i oblíbeným místům. Detailní pohled na konkrétní body na mapě se pak dočkal skutečně výrazné proměny. Díky datům Yelpu, TripAdvisoru a dalších poskytovatelů nabízí Apple Mapy k bodům zájmu dobře vypadající kartu se základními informacemi, fotografiemi daného místa i uživatelskými recenzemi. Přímo z těchto karet lze pak také vytočit číslo podniku, navštívit jeho web i zahájit navigaci.

Samotná navigace prošla rovněž podstatným zdokonalením. Při navigaci autem lze nově navolit trasu bez dálnic či placených úseků a v Praze jsou poměrně nově dostupná i data o městské hromadné dopravě. Služba navigace z místa na místo pak umožňuje využít i záložku „Jízda“, v rámci které si lze přivolat odvoz některou z podporovaných služeb. Tím se dostáváme zpět k již zmíněnému otevření Map vývojářům a možnosti přivolat si Uber přímo v jejich prostředí. Vítaným pomocníkem se navíc Mapy nyní stanou i při cestě k vlastnímu zaparkovanému autu. iPhone si totiž dokáže zapamatovat polohu vašeho vozu.

Další novinky

Ačkoliv se při představování iOS 10 příliš nemluvilo o iPadech, novinky se samozřejmě týkají i jich. Za pozornost stojí, že v režimu Split Screen lze konečně využívat dvě okna Safari vedle sebe. Používat paralelně dvě stejné aplikace doposud možné nebylo a uživatelé se s tímto nedostatkem museli vypořádat například využitím jiného internetového prohlížeče. Tato komplikace tedy nyní odpadá. Menší novinkou je pak také možnost zavřít všechny panely (taby) prohlížeče najednou.

Vylepšení se dočkala i systémová aplikace Mail, ve které jsou nyní přehledněji řazena vlákna konverzací. Na iPadu Pro navíc Mail v iOS 10 lépe využívá potenciálu velkého displeje a nabízí třísloupcové rozložení, jež známe z Macu. Úplnou novinkou je i tlačítko pro odhlašování z newsletterů, které je v iOS 10 vždy po ruce, a chytrý pomocník při rozřazování pošty do složek.

Jednou z menších změn v iOS 10 je kromě jiného také absence ikony pro aplikaci Game Center. Tento nástroj pro online hraní her je i v iOS 10 plně funkční a dostupný skrze nastavení. Na ploše iPhonu byste ho již ale hledali marně.

iOS 10
Diskuze ke článku
Mirek
Z pohledu běžného uživatele mě nejvíce zaujaly změny v iMessages a konečně se aplikace vyrovná Viberu nebo Line. Osobně ji používám raději, než Viber nebo Whatsapp. Jinak Mapy vesele ignoruji dál a 3D froce touch je dle mého názoru naprosto zbytečná věc a nabízené funkce se daly klidně řešit softwarově. Co se mi líbí je, jak jsou nyní řešeny Widgety, když je telefon zamčený.
Marek
Video by to chtělo.
Michal
Jo taky sem se těšil na nějaký poradny video o iOS10 recenzi - dříve vždy na novej systém byla recenze teď nic.
Jinak iPhone dávno v prodeji a mobilenet nic? Watch2 a opět nic?
Co se děje? Tolik novinek po okurkové sezóně a vychází tu samé recenze pidiher a nebo béčkové recenze telefonů za 10 tisíc co nepodporují ani EU verze LTE.
To to upadá.....
jtk
Tie widgety to ma plnohodnotne,ci ako vlastne...Je to kako na androide??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze