Apple vydal iOS 10: jakých novinek jsme se dočkali?

46

Apple dnes vydal iOS 10, jenž představil už před několika měsíci, pro širokou veřejnost. Kromě systémových změn byla vylepšena celá řada aplikací, jako jsou zprávy nebo Apple Music. Z naších tříměsíčních zkušeností můžeme konstatovat, že jde o nejlépe optimalizovanou verzi iOS za dlouho dobu. Instalace se rozhodně bát nemusíte.

Uzamykací obrazovka a widgety: Inspirace Google Now

iOS 10 dostal zcela novou uzamykací obrazovku, na té se vám shromažďují zmeškané notifikace. Přidržíte-li prst na jedné, zobrazí se vám možnost rychlé reakce nebo přímý vstup do aplikace. Nicméně nyní už z hlavní obrazovky lze přistupovat k widgetům. Ty zobrazíte táhnutím z levé strany. Zobrazení widgetů je dvojí – buďto se světlým nebo tmavým pozadí, vždy závisí na vývojáři, jak svůj widget upraví. Uživatel nemá možnost volby.

iOS 10

Po tapnutí na konkrétní widget se dostanete přímo do aplikace. Uživatelé si zvykli spouštět už ze zamykací obrazovky fotoaparát. Tato volba nezmizela, ale gesto se změnilo. Místo swipnutí z ikonky fotoaparátu směrem vzhůru musíte táhnout z pravé strany. Tato gesta nejsou příliš praktická, zvlášť pokud máte telefon v obalu a jeho rohy převyšují hrany telefonu.

Koneckonců k widgetům přistupujete stejně i z prostředí iOS 10. Své místo zaujaly ještě před první plochou, a tak trochu připomínají funkci z Androidu, tedy karty Google Now, které widgety od Applu de facto kopírují. Drobných změn se též dočkalo i Ovládací centrum a panel s rychlými volbami, které se zobrazí při tažení prstem od spodního okraje obrazovky. Nyní nejde pouze o jednu kartu, ale vícero, mezi nimiž přepínáte tažením do stran. Samostatnou kartu dostal například hudební přehrávač nebo nová aplikace Domov. Zajímavostí z praxe je, že si Ovládací centrum zapamatuje, na které kartě jste jej opustili. Bohužel ani iOS 10 nepřinesl často uživateli požadovanou možnost úpravy rychlých voleb a přizpůsobení.

iOS 10 Beta 3

Nové zprávy: konkurence Messengeru

Zásadní změnou prošla systémová aplikace Zprávy. Nyní jde o jakýsi mix Facebook Messengeru a Snapchatu, ale Apple si vše udělal po svém. Co se nám na zprávách líbí nejvíce, jsou url náhledy poslaných odkazů. Funkce převzatá z Mesengeru je nicméně velice praktická, člověk už nevidí pouze url adresu, ale i náhled do článku včetně fotky a dalších podrobností. To nám velmi chybělo. Ale abychom se mohli bavit o hlavním přiblížení Zpráv Messengeru, musíme zmínit samolepky, emotikony, GIFy a další. Ačkoliv se to mohlo ze začátku zdát jako naprosto zbytečná inovace zacílená pouze na děti, postupem času začínáme měnit názor. Síla Applu tkví v neuvěřitelné podpoře vývojářů, a proto k dnešnímu dni jsou ve speciálním App Storu pro iMesssage desítky, možná i stovky těchto miniaplikací, které stejně jako instalujete aplikaci nebo hru do iPhonu či iPadu nainstalujete do Zpráv.

iOS 10

Vyvolání těchto aplikací překryje klávesnici a vy si vyberete konkrétní sadu samolepek, emotikonů atp. Ale nejde pouze o tyto hrátky, v App Store naleznete například miniaplikaci počasí, překladač, převodník měn, to-do list, vyhledávač restaurací Yelp a spoustu dalších. Objevují se už i první hry, které budete moci s člověkem, s kterým si píšete, hrát i v prostředí zpráv. Co se týče dalších vylepšení zpráv, tak k nim patří efekty. Než odešlete zprávu, můžete ji vybavit různým efektem, jako je vybouchnutí či vyskočení. Navíc lze přidat celoobrazovkové animace, které mohou být ve formě ohňostroje, létajících balónků či bublin. V nových zprávách můžete psát i rukopisné vzkazy, stačí otočit iPhone na šířku.

iOS 10

Fotky: ve znamení vzpomínek

Přepracovaná byla i aplikace Fotek. Ta umí rozpoznávat tváře a posléze je seskupovat a třídit. Nutno dodat, že v betaverzi tato funkce měla své rezervy a věřme, že s finální verzí Apple vylepšil algoritmus. Fotky ale dostaly zcela novou kartu s označením Vzpomínky. Ty umí inteligentně srocovat události, výlety, dovolené a vytvořit z nich jednoduché prezentace doplněné o tematickou hudbu. Vše pak můžete snadno sdílet s rodinnou nebo přáteli. Stejné funkce jako aplikace Fotky pro iOS dostanou uživatelé v dospělém systému macOS Sierra.

iOS 10

Apple Music: zasloužený redesign

Změn se dočkala i aplikace Hudby a Apple Music. Tu Apple musel vylepšit, poněvadž nejvíce výtek uživatelé přičítali špatnému designu s velkými prvky, a tudíž zobrazení málo informací obzvlášť na menších 4" displejích. Nová aplikace Apple Music přináší lepší čitelnost a jednoduchost do každého detailu. Vylepšená byla i navigace v hudební knihovně a náhled stažené hudby pro přehrávání v offline režimu .

Apple se při představování chlubil, že podobně jako konkurence, bude u skladeb zobrazovat i texty písniček, ale za celou dobu betatestování jsme na žádné nenarazili.

iOS 10
TIP: Druhá generace Apple Watch: do bazénu a s GPS na výlet

Další vylepšení a drobnosti

Co potěší asi většinu uživatelů, je možnost odstranit nepoužívané aplikace, které Apple automaticky předinstalovává a doposud s nimi nešlo dělat nic jiného, než je přesunout do jedné složky. Zmizet z vaší plochy mohou například aplikace Kompas, Najít přátele, Poznámky nebo Diktafon. Mazat pochopitelně nelze veškeré aplikace, neboť jsou na ně navázané další funkce iOS, ale promazat můžete až na dvacet nepotřebných a zbytečných aplikací.

Na iPadu lze nyní zobrazit dvě stránky Safari najednou pomocí funkce Split View. Novinkou je i kooperace v poznámkách s více uživateli. Nová je také funkce večerky v Hodinách, kdy si nastavíte časový rozvrh a necháte se upozorňovat v čase, kdy je třeba jít spát.

iOS 10

Bohužel spousta novinek je pro Českou republiku zapovězená, většinou jde o vylepšení hlasové asistentky Siri nebo nové funkce ve čtečce News, kterou ale Apple zatím pro ČR nespustil. Pozadu jsme i s Apple Pay, kterým lze nyní platit i v Safari.

S iOS 10 samozřejmě souvisí i stabilita systému a zrychlení. Svižnější animace i celý chod systému však čeká uživatele na novějších iPhonech. Některé funkce jsou například zapovězené pro starší modely v důsledku nízkého výkonu či chybějících komponent. Hodně se nám líbila i funkce Raise to Wake, tedy probuzení pozvednutím telefonu. Vrátím-li se ke stabilitě systému, byli jsme velice mile překvapeni, jak byly letošní betaverze optimalizované a chyb oproti minulým rokům dramaticky ubylo. iOS 10 nemá extra dopad na baterii, takže nečekejte větší výdrž, ale ani menší.

iOS 10

Novou verzi tedy určitě s klidným svědomím doporučíme nainstalovat, změn je celá řada a každý si najde to svoje. iOS 10 můžete od dnešního dne stahovat pro iPhone 5 a novější, iPad 4 a novější, iPad mini 2 a iPod touch 6. generace. Obzvlášť majitelé novějších zařízení by se neměli mít čeho obávat, čeká vás vysoce optimalizovaný systém se spoustu změn a vylepšení.

Diskuze ke článku
Blend Ráji
Blend Ráji
Jo super stahujte..mam už akorát černou obrazovku tak jdu telefon vrátit do obchodu po bezva aktualizaci
Jan
No tak iPhone 6sPlus a samozřejmně se to posralo - chce připojit k iTunes - jenže já nemám ted nikde možnost dostat se k PC kde bych rozchodil iTunes - takže budu asi tyden bez iPhone.....
Super - kdyby to ti kokoti aspon napsali predem nic neaktualizuji..
Dominik
Instaluji a ZATÍM žádné problémy
anton
a je to tu, iOS v desiatke bez chybicky. naozaj nadhera, jednoduchost a elegancia a widgety maju zmysel. deravy, zasekany android s hnusnym designom sa moze len prizerat. ma to len jednu chybku, k novemu systemu by to chcelo aj najnovsi iphone. snad sa coskoro dockame sedmicky aj u nas. jet black tras sa idem si po teba.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze