BlackBerry není na prodej: mění vedení a vydává dluhopisy

8

Nečekaný zvrat! Tak můžeme nazvat současný vývoj situace kolem kanadského výrobce smartphonů BlackBerry. Včerejší tisková zpráva z Kanady totiž světu sdělila, že se žádný prodej společnosti konat nebude. BlackBerry místo toho dostane finanční injekci ve výši jedné miliardy amerických dolarů a změní vedení společnosti.

Situace kolem kanadské společnosti BlackBerry byla několik týdnů značně nejistá. Před třemi měsíci BlackBerry sestavilo speciální komisi, která zkoumala strategické alternativy pro budoucí směr, kterým by se mělo BlackBerry vydat. Nabízelo se hledání strategických partnerů a dokonce i prodej společnosti. Celé vyjednávání nakonec vyvrcholilo nabídkou finanční skupiny Fairfax Financial Holdings (FFH), největšího akcionáře firmy s 10% podílem, na odkup celé společnost za částku $4,7 mld. Celá transakce pak měla být uzavřena právě 4. listopadu 2013, do té doby však BlackBerry mohlo jednat s dalšími potenciálními kupci a partnery. A podle mnoha zpráv také skutečně jednalo.

Logo Google Logo Cisco Logo Facebook
Google, Cisco, Facebook

V uplynulých týdnech jsme mohli zahlédout spousty zpráv, podle kterých BlackBerry jednalo s celou řadou významných společností. Jedná se například o společnosti Google nebo Cisco. Mezi dalšími případnými zájemci byli také zakladatelé společnosti BlackBerry Mike Lazaridis a Douglas Fregin nebo bývalý CEO Applu, John Sculley. BlackBerry údajně jednalo i se společností Facebook, provozovatelem stejnojmenné největší sociální sítě na světě, což opět oživilo spekulace o tom, že Facebook by toužil po svém vlastním Facebook Phonu. Co se v této záležitosti rozhodně sluší zmínit je také velká aktivita čínské společnost Lenovo. To údajně velmi usilovně jednalo o odkupu celé společnosti BlackBerry, ale kanadská vláda tato jednání přerušila kvůli obavám o národní bezpečnost.

"Drželi jsme se jasného stanoviska, že Kanada je otevřená všem zahraničním investicím, včetně investicím z Číny. Ovšem ne na úkor ohrožení národní bezpečnosti." řekl The Globe and Mail k této záležitosti kanadský státní úředník, který si přál zůstat v anonymitě. Dodáváme, že zabezpečená serverová řešení BlackBerry jsou využívána vládními organizacemi po celém světě včetně Kanady, Austrálie, USA a například i českých bezpečnostních složek.

Ke včerejšímu dni tak celá odborná veřejnost čekala, jak se vlastně celá situace kolem někdejší nejcennější kanadské společnosti vyvine. Z Kanady však přišla nečekaná zpráva. BlackBerry se prodávat nebude! Společnost FFH totiž nedokázala dát dohromady potřebný kapitál a najatá konzultační společnost FFH doporučila, aby nešla cestou zadlužení společnosti kvůli získání potřebného kapitálu. Tímto se celý vývoj obrátil o 180 stupňů a BlackBerry se s investory dohodlo na zcela novém a velmi překvapivém postupu.

BlackBerry ve své tiskové zprávě uvedlo, že skupina investorů v čele s Fairfax Financial Holdings nakoupí od BlackBerry konvertibilní dluhopisy v hodnotě jedné miliardy amerických dolarů, které bude později možno vyměnit za běžné akcie v ceně $10 za akcii. Dluhopisy mají dobu trvání 7 let. Celá transakce by měla být dokončena v následujících dvou týdnech. Zajímavé je, že samotná skupina FFH se na transakci podílí částkou $250 mil, kdo však stojí za zbývajícími třemi čtvrtinami není zatím známo. V rámci dohody o vyrovnání navíc mohou i další investoři nakoupit další konvertibilní dluhopisy v hodnotě $250 mil, což by celkově navýšilo kapitál společnosti o $1,25 mld.

Prem Watsa
Prem Watsa, CEO společnosti Fairfax

Kromě zmiňované finanční injekce od soukromých investorů však BlackBerry čekají ještě další významné změny. Z vedení společnosti totiž odchází dosavadní CEO Thorsten Heins, který vedl společnost od počátku roku 2012. V den uzavření transakce pak bude John S. Chen jmenován výkonným předsedou představenstva Blackberry a v této funkci bude zodpovědný za strategické řízení, strategická partnerství a organizační cíle BlackBerry. Prem Watsa, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fairfax Financial Holdings, bude jmenován ředitelem a předsedou řídícího výboru a výborů pro kompenzace a nominace. Prem Watsa tak bude mít hlavní slovo také při jmenování nového CEO společnosti BlackBerry. Jeho funkci bude do té doby zastávat již zmiňovaný John S. Chen.

"Jsem rád, že se mohu zapojit do společnosti s takovým potenciálem, jako BlackBerry," řekl pan Chen. "BlackBerry je kultovní značka s velkým potenciálem, ale vyžaduje to čas, disciplínu a tvrdá rozhodnutí opět získat náš úspěch. Těším se na vedení BlackBerry k obratu jeho současné pozice a transformaci obchodního modelu ve prospěch všech svých zákazníků , akcionářů a zaměstnanců."

Nepřehlédněte:

Nastupující vedení BlackBerry navíc potvrdilo, že neplánuje přestat s výrobou zařízení BlackBerry a dále bude pokračovat ve vývoji svého operačního systému BlackBerry 10. V tuto chvíli se tedy dá říct, že výše uvedené informace jsou důkazem o maximální důvěře klíčových investorů v samotnou značku BlackBerry, kteří doufají, že se celá situace obrátí k lepšímu. Tato situace pak rozhodně není nemožná, neboť velice podobný scénář jsme již jednou viděli, vzpomínáte?

Na začátku roku 2012 totiž Microsoft investoval do finské Nokie totožnou sumu jedné miliardy amerických dolarů aby podpořil prodeje nových zařízení s operačním systémem Windows Phone. Po více než dvou letech soužení se pak Nokia v posledním čtvrtletí konečně vrátila do černých čísel a prodala více než 8 milionů zařízení s tímto operačním systémem. Cesta to však rozhodně nebude snadná a BlackBerry bude potřebovat kromě trochy štěstí také velkou dávku managerské profesionality, kterou by mělo dodat právě nové vedení. John S. Chen by v tomto případě mohl hrát klíčovou roli, protože jako CEO se zasadil o zásadní přerod společnosti Sybase v jednu z nejvýznamnějších společností v oblasti data managementu a další zkušenosti získal na významných pozicích ve společnostech jako jsou Siemens AG, Pyramid Technology Corp. nebo v současnosti Wells Fargo & Company a The Walt Disney Company.

Zdroje: theglobeandmail.com, crackberry.com

Diskuze ke článku
adam
no bylo by skvele kdyby se blackberry dostalo zpět na výsluni :)
Jiří Holba
Jiří Holba
Za temi tremi ctvrtinami stojim ja...rozbil jsem prasatko.
Vojtěch R.
JOOOO ! :) Moc přeju BB aby se jim povedlo znovu pořádně nastartovat :) nejlepší telefony :p
RN
To je skvělá zpráva, doufám, že jich o BB bude více. Nové telefony od BB jsou skvělé, na to, že nový systém je zde cca osm měsíců a ještě neukázal veškerý svůj potenciál, myslím, že BB s ním (OS 10) má pěkně našlápnuto se vrátit do první 5.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze