Fairfax Financial Holdings kupuje BlackBerry za 4,7 mld USD

4

Situace kolem kanadského výrobce smartphnů BlackBerry byla dlouhou dobu nejasná a často se spekulovalo o převetí BlackBerry některou soukromou společností. Po několikaměsíčním vyjednávání oznámila kanadská finanční skupina Fairfax Financial Holdings zájem o koupi společnosti BlackBerry za 4,7 miliardy USD a BlackBerry souhlasilo.

O případném prodeji BlackBerry do soukromého vlastnictví se spekulovalo již delší dobu. Nic však nebylo potvrzeno, a tak se zatím jednalo o pouhé spekulace. Dnešním dnem je ale všechno jinak. BlackBerry schválilo nabídku finanční skupiny Fairfax Financial Holdings a okamžitě začíná příprava samotné transakce, která by měla být dokončena již 4. listopadu 2013. Do této doby může BlackBerry ještě aktivně hledat, jednat a hodnotit případné alternativní nabídky, mnoho faktorů však ukazuje, že na 90 % se kupcem BlackBerry stane právě kanadská finanční skupina.

Fairfax Financial Holdings
Fairfax Financial Holdings

Současný vývoj je důsledkem dlouhodobých problémů, ve kterých se kanadský výrobce chytrých zařízení potácí již několik let. Mnoho odborníků se shoduje, že právě odchod BlackBerry z burzy a převzetí do soukromého vlastnictví je vůbec ten nejlepší scénář, který mohl BlackBerry potkat. BlackBerry se díky tomu zbaví obrovského tlaku ze strany investorů a bude mít dostatek klidu na jasné vytyčení svých priorit, středně a dlouhodobých cílů a především uklidnění situace v samotné firmě, kde je cítit velká nervozita nejen u vedení společnosti.

Kanadská finanční skupina Fairfax Financial Holdings je se svým 10% podílem největším akcionářem společnosti BlackBerry. Zakladatel a CEO Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa, se k celé situaci vyjádřil takto:

„Věříme, že tato transakce otevře novou vzrušující soukromou kapitolu pro BlackBerry, její zákazníky, operátory a zaměstnance. Dokážeme okažitě vyplatit všechny akcionáře a zároveň budeme pokračovat v naplňování naší dlouhodobé strategie v BlackBerry se zaměřením na poskytování kvalitních a bezpečných podnikových řešení BlackBerry zákazníkům po celém světě."

Nejen z tohoto vyjádření se zdá být patrné, že nový vlastník pravděpodobně nechce BlackBerry rozprodat na kousky, ale že naopak bude pokračovat ve vývoji operačního systému BlackBerry 10 a s největší pravděpoboností budou první kroky odpovídat těm, které BlackBerry oficiálně oznámilo ve své předběžné zprávě o hospodaření za fiskální 2. čtvrtletí 2014.

Prem Watsa
Prem Watsa, CEO společnosti Fairfax Financial Holdings

Finančník Prem Watsa je známý nejen jako velký fanda BlackBerry, nějaký čas dokonce strávil v samotném vedení společnosti BlackBerry, ze kterého musel odejít kvůli hrozícímu střetu zájmů mezi BlackBerry a Fairfax Financial Holdings. Ve svétě financí je znám jako velice úspěšný investor s neuvěřitelným instinktem a je přezdíván jako "kanadský Warren Buffett. Snad to bude právě on a Fairfax Financial Holdings, kdo dokáže kdysi nejcennější kanadskou společnost opět postavit na nohy. Více informací o připravované transakci najdete v oficiální tiskové zprávě BlackBerry nebo na webui BlackBerryCzech.

Diskuze ke článku
mental.disease
Mohli radšej angažovať Stephena Elopa, ten by ich vysekal z problémov :D
chyba
Mate chybu v clanku nie je to fiskální 2. čtvrtletí 2104. ale 2014 predpokladám

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze